Canada anunta o reforma a sistemului privind cererile de azil, vizand in special romii

vineri, 17 februarie 2012, 11:48
3 MIN
 Canada anunta o reforma a sistemului privind cererile de azil, vizand in special romii

"Pentru a fi directi, sistemul de acordare de azil in Canada nu mai functioneaza", a declarat ministrul Imigratiei, Jason Kenney, prezentand un proiect de lege in Parlamentul din Ottawa.

El a amintit ca in prezent, aproximativ 42.000 de solicitanti de azil asteapta o decizie in Canada, care primeste aproximativ 10 la suta dintre refugiatii recunoscuti in lume de ONU si intentioneaza sa ajunga la procentul de 20 la suta.

Principalul element al reformei consta in redactarea unei liste cu tari recunoscute in general pentru respectarea drepturilor omului, astfel ca cetatenii lor care vin si solicita azil in Canada sa nu aiba dreptul de a face apel in cazul unui raspuns negativ si sa fie trimisi rapid in tara lor. In acest moment, solicitantii refuzati raman in medie patru ani si jumatate in Canada inainte de a fi expulzati, a declarat Kenney.

Opozitia a criticat faptul ca ministrul ar fi singurul care va intocmi aceasta lista cu tari recunoscute ca sigure, in timp ce un proiect de lege precedent, din 2010, din perioada in care conservatorii nu aveau majoritate, prevedea ca Kenney sa faca acest lucru impreuna cu experti in drepturile omului independenti.

Cererile provenind din aceste tari vor fi tratate mai rapid, in 45 de zile, fata de 1.000 de zile in prezent.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, detentia obligatorie a tuturor solicitantilor de azil cu varste peste 16 ani, care au ajuns clandestin in Canada, pentru o durata medie de doua-trei luni, a declarat Kenney.

"Canada primeste mai multe cereri de azil din Europa decat din Africa sau Asia", a afirmat ministrul. "In cursul anului trecut, 23 la suta dintre cererile de azil primite de Canada au fost prezentate de cetateni ai UE", a adaugat el.

In ultimii ani, a amintit Kenney, "peste 95 la suta din cererile de azil venind din UE" au sfarsit prin a fi respinse sau retrase. "Sunt cheltuite prea multe resurse publice pentru solicitantii de azil care nu au nevoie de protectie", a explicat el.

"Trebuie sa subliniem ca anul trecut am primit 5.000 de cereri de azil din Ungaria", in special din partea membrilor minoritatii rome. Prin comparatie, a adaugat el, "Statele Unite nu au primit decat aproximativ 30, alte tari europene un numar infim, iar Australia niciuna. Este foarte clar ca avantajele noastre sociale generoase au o putere de atractie considerabila".

Un avocat reputat in apararea drepturilor omului, Lorne Waldman, a criticat la postul de televiziune CBC tratamentul rezervat romilor. "Multi sufera de o discriminare grava si de o anumita persecutie in Ungaria. A-i trata ca pe niste falsi solicitanti de azil este excesiv de nedrept", a declarat el.

Un deputat din cadrul Noului Partid Democratic (stanga, opozitie), Don Davies, a criticat o dispozitie a proiectului.

In virtutea acesteia, "nu puteti solicita azil daca ati fost declarat vinovat in strainatate de o infractiune pasibila cu cel putin zece ani de inchisoare", a declarat el. In acest fel, "Nelson Mandela nu ar fi putut niciodata sa ceara azil in Canada".  (Mediafax)

Comentarii