Dupa luptele de strada, la Brasov incep grevele

joi, 30 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Dupa luptele de strada, la Brasov incep grevele

Muncitorii de la Roman Brasov si-au reluat seria protestelor, principala lor nemultumire fiind, de data aceasta, planul de restructurare al societatii. Aproximativ 2.000 de muncitori brasoveni s-au strins, ieri dimineata, in curtea uzinei, cerind conducerii societatii sa renunte la planul de restructurare, care prevede disponibilizarea a 4.400 de angajati din cei 10.500 citi are acum uzina. De mentionat este insa faptul ca disponibilizarile sint rezultatul semnarii de catre liderii de sindicat de la Roman SA, la sfirsitul lunii iulie, a unui protocol cu administratia societatii, care prevedea majorarea cu 50 la suta a salariilor, in mai multe etape. Conducerea societatii specificase insa atunci ca aceste majorari salariale se vor produce doar cu conditia disponibilizarii citorva mii de angajati. Acum muncitorii au declarat ca renunta la majorarile salariale cu conditia opririi disponibilizarilor. Dupa cum a declarat liderul Sindicatului Metalurgistilor, Fanica Gabor, sindicat din care fac parte si protestatarii de ieri, intreaga vina apartine Guvernului care nu si-a respectat promisiunile incluse in protocolul semnat in iunie, fapt care a dus la aceste disponibilizari de personal.
In cele din urma protestatarii au reluat munca, nu inainte insa de a inmina o lista de revendicari prefectului judetului Brasov, Adrian Manole, in care au mai cerut, pe linga stoparea disponibilizarilor, si rezolvarea punctelor restante din protocolul semnat, la data de 2 iunie, la Brasov, cu ministrul de Finante Decebal Traian Remes si punerea in aplicare a ordinului Ministerului Industriei si Comertului prin care toate institutiile bugetare sint obligate sa cumpere produse de pe piata interna. Muncitorii au amenintat ca, daca pina in data de 6 octombrie revendicarile lor nu vor fi rezolvate, vor relua miscarile de protest.
Dupa cum se stie, la inceputul lunii iunie, citeva mii de muncitori de la societatile Tractorul, Roman, IAR Ghimbav si Rulmentul au protestat, timp de citeva zile, in fata Prefecturii Brasov si au aruncat cu pietre in jandarmi. Actiunile de protest de atunci au fost generate de teama ca intreprinderile lor vor fi lichidate, iar ei isi vor pierde locurile de munca.
Ca urmare a protestelor de atunci, reprezentanti ai Guvernului, printre care si ministrul de Finante, Decebal Traian Remes si liderii sindicali brasoveni, au semnat un protocol prin care se prevedea ca Uzina Roman sa primeasca un credit de 100 de miliarde de lei, stabilit de Guvern si garantat de FPS cu o dobinda avantajoasa. Protocolul mai prevedea ca intreprinderea nu va fi lichidata, ci reorganizata si restructurata in vederea privatizarii si ca, pina la sfirsitul lunii iunie, sa fie gasite solutii de compensare pentru stingerea datoriilor uzinei catre Ministerul de Finante, dar si reesalonarea datoriilor catre bugetul asigurarilor sociale si anularea, cel putin partiala, a penalitatilor de intirziere. (Dan POPA)

Comentarii