Fara restructurare interna, PNTCD nu pare agreat de nimeni

vineri, 28 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Fara restructurare interna, PNTCD nu pare agreat de nimeni

In proiectul taranist, CDR ar uni trei tendinte: cea crestin-democrata, cea ecologista si cea liberala, iar, pentru ca alianta sa nu fie diluata, PNTCD a propus ca fiecare doctrina sa fie reprezentata de un singur partid. In consecinta, ecologistii trebuie sa fuzioneze, iar ANCD este atras de taranisti spre fuziunea prin absorbtie.
Unii lideri din PNTCD erau adeptii fuziunii prin adeziuni individuale, dar aceasta solutie nu a fost propusa ANCD. In schimb, formatiunea lui Victor Ciorbea agita varianta alierii, care a fost privita cu circumspectie de PNTCD, intrucit un asemenea gest ar fi legitimat existenta celui de-al doilea partid crestin-democrat.
UFD si-a impus punctul de vedere si isi va pastra identitatea, iar in discutie au ramas doar trei constructii politice: o alianta directa cu PNTCD, o alianta cu CDR si revenirea in CDR, eventual pe locul PNL Aceasta ultima varianta ar trebui sa antreneze, in opinia UFD, schimbarea profilului si numelui aliantei. In acest sens, alianta s-ar putea numi Coalitia sau Conventia Dreptei Romanesti.
Taranistii vor insa sa conserve CDR, atit ca denumire, cit si ca semn electoral, intrucit, spun ei, acest simbol contine inca suficient capital politic. De asemenea, exista si pericolul ca formatiunile civice sa revendice CDR, daca s-ar crea o noua alianta, mai ales pentru ca in conditiile aliantei de centru-dreapta nu se va mai pune problema unui protocol, existind doar posibilitatea ca anumite personalitati sa fie acceptate pe listele parlamentare dupa afilierea lor la o formatiune politica.
Tot acest orizont politic imaginar este conturat in absenta liberalilor, care incearca, in aceasta vara, sa-si construiasca un drum de sine statator. Daca PNL nu face alianta cu ApR si reuseste sa-l coopteze pe Stolojan, atunci e posibil ca taranistii sa devina interesanti ca parteneri ai polului de centru-dreapta. Varianta impune liste separate, dar candidat comun la Presedintie.
Teoretic, PNL poate negocia cu PNTCD fie participarea pe liste comune in CDR sau trecind printr-o alianta politica CDR-PNL, formula cu anumite probleme juridice, fie o alianta electorala, ceea ce implica liste separate. Taranistii au respins ”ca impracticabila”, inca de la primele tatonari cu liberalii, propunerea acestora de a detine 50 la suta din lista pentru Parlament, intrucit alegerile locale au conturat o harta precisa a ponderii fiecarei forte politice. Intrevederile PNTCD-PNL nu au avut rezultate si s-au redus la simple cozerii politice, in absenta unei pozitii clare a liberalilor fata de CDR.
Taranistii au avut intilniri cu diversi reprezentanti ai liberalilor nemultumiti de drumul asimptotic spre ApR, dar acestia au exprimat opinii contradictorii, unii vazindu-l pe Stolojan presedinte, altii pe Isarescu. Locul lor s-ar putea regasi in CDR, daca vor alege desprinderea de PNL, mai ales prin inscrierea pe listele UFD sau PNTCD. In schimb, PNTCD stie precis ca, daca liberalii se aliaza cu ApR, colaborarea va consta in cel mult o alianta electorala in turul doi al alegerilor prezidentiale, in cazul in care se va califica Mugur Isarescu.
In tot acest balet politic, Stolojan e acceptabil pentru taranisti cel mult in ipostaza de premier, situatie dublu conditionata – de un rezultat semnificativ al PNL la alegerile generale, cit si de insusirea programului de guvernare.
De partea polului de centru-dreapta s-ar putea plasa si UDMR, care deja a dat semnale ca, "in principiu", ar fi posibil sa sustina candidatura lui Isarescu la Presedintie. In urmatoarele trei saptamini se va vedea daca puterea de convingere si capacitatea de negociere a PNTCD sint competitive cu edificiul politic al liberalilor sau cu intentiile PD. (Anca Lupu, Dan POPA)

Comentarii