Franta pune bete in roate Ungariei

luni, 12 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Franta pune bete in roate Ungariei

Franta a acordat azil politic unor rromi unguri si a anuntat ca situatia celor din Ungaria "merita urmarita". Situatia reprezinta o "decizie istorica", avind in vedere ca Ungaria este unul dintre favoritii primului val de extindere a UE, iar drepturile omului si protectia minoritatilor sint doua criterii pe care tarile candidate la aderare al UE trebuie sa le respecte in mod imperativ.
Dupa ce a acordat saptamina trecuta azil politic pentru doua familii de rromi unguri, Franta a atras atentia autoritatilor de la Budapesta asupra problemei minoritatilor, care ar putea reprezenta un obstacol in calea aderarii la Uniunea Europeana, relateaza AFP. Biroul francez pentru refugiati si apatrizi (OFPRA) a recunoscut statutul de refugiati pentru cele doua familii de rromi unguri, formate in total din opt persoane. Aceasta decizie este "independenta" de puterea politica, a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe, Fran?ois Rivasseau. "Nu trebuie sa vedem (in aceasta decizie) un element care condamna o candidatura. Franta recunoaste eforturile realizate de autoritatile ungare pentru imbunatatirea situatiei rromilor. Insa acestea merita sa fie urmarite", a adaugat el.
Ungaria este una dintre cele douasprezece tari candidate la aderarea la UE si Budapesta pretinde ca se numara printre tarile care vor adera la Uniune in primul val. Negocierile de aderare, departe de a se incheia, insa, intra intr-o faza dificila, in care vor fi abordate subiectele cele mai delicate. "Gratie summitului de la Nisa, sintem pregatiti sa ne respectam angajamentele si sa acceptam sfirsitul anului 2002, inceputul lui 2003 pentru aderarea tarilor candidate care vor fi pregatite", a amintit, joi seara, ministrul francez de Externe, Hubert Vedrine, dupa o intrevedere cu omologul sau german, Joschka Fischer. La summitul de la Nisa, din decembrie, cei 15 au ajuns la un acord care sa permita institutiilor europene sa functioneze cu 12 noi tari membre. "Dorim ca negocierile sa avanseze cit mai bine si mai rapid posibil, ca problemele sa fie scoase in evidenta cit mai curind posibil", pentru a fi rezolvate intr-o maniera cit mai corecta, a spus Vedrine.
Decizia OFPRA "este istorica, deoarece marcheaza recunoasterea nerespectarii drepturilor omului intr-o tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana", a declarat Georges Federmann, presedintele unui comitet de sprijin pentru refugiati. Cele doua familii fac parte dintr-un grup de 46 de rromi – 12 barbati, 10 femei si 24 de copii – sositi in iulie 2000 la Strasbourg (nord-estul Frantei), venind din doua sate ungare, Zamoly si Csor, situate la circa 80 de kilometri vest de Budapesta. Ei au cerut azil politic in Franta, afirmind ca sint victime ale violentei in satele lor si au depus o plingere contra Ungariei la Cutea pentru drepturile omului.
Drepturile omului si protectia minoritatilor sint doua criterii pe care tarile candidate la aderare trebuie sa le respecte in mod imperativ. Potrivit AFP, presedintele roman, Ion Iliescu, a inteles miza acestui fapt si a anuntat, la inceputul lunii martie, prezentarea in Parlament a unui proiect de lege consacrat copiilor abandonati si familiilor sarace cu multi copii, pentru a raspunde cerintelor Uniunii Europene. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, care a facut o vizita la Varsovia, a tinut sa le aminteasca polonezilor ca, desi fac parte din grupul fruntas al tarilor candidate, mai au inca multe de facut si trebuie sa accepte o perioada de tranzitie inainte de a avea acces la piata europeana a fortei de munca. (M.C.)

Comentarii