Justitia ascunde dupa poale inca o enigma a mineriadei

miercuri, 29 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Justitia ascunde dupa poale inca o enigma a mineriadei

Sirul verdictelor contestate date de justitia romana in unele cazuri intens mediatizate a continuat prin achitarea, ieri, a maiorului SPP Vasile Gabor, acuzat de uciderea, in timpul mineriadei din septembrie 1991, a doi tineri. Instanta Curtii Militare de Apel a hotarit ca Gabor nu este vinovat de uciderea Auricai Crainiceanu si a lui Andrei Frumusanu, desi initial ofiterul fusese condamnat de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti la opt ani de inchisoare pentru omor.
Pe linga achitare, instanta a hotarit ca Gabor, impreuna cu Serviciul de Protectie si Paza, nu mai trebuie sa plateasca nici despagubirile stabilite la primul termen: 50 de milioane de lei despagubiri materiale si 15 milioane de lei daune morale familiei Frumusanu si aceleasi sume, plus inca 50 de milioane de lei pentru fiecare dintre cei doi copii minori familiei Crainiceanu.
Mai mult chiar, aceeasi judecatori militari au mai hotarit ca fiecare din familiile celor doua victime sa plateasca 200.000 de lei cheltuieli de judecata. Singura speranta pentru acestia este atacarea cu recurs a sentintei Curtii Militare de Apel la Curtea Suprema de Justitie.
Decizia instantei care a judecat apelul facut de maior s-a bazat, printre altele, si pe audierea unui expert in balistica. Acesta, colonelul (r) Ion Smartoc, considerat cel mai bun expert balistic din tara, a afirmat ca Frumusanu si Crainiceanu au fost ucisi de alt gen de munitie, contrazicind cele sustinute de procurori. Smartoc a declarat ca victimele nu au fost impuscate cu munitie reactiva (cartuse de semnalizare), aceasta din urma, sustine el, neputind ucide si nici macar rani. In fata judecatorilor militari, expertul in balistica si-a sustinut declaratia cu calcule referitoare la forta cinetica a unui cartus de semnalizare care loveste un corp de la o anumita distanta, concluzia sa fiind aceea ca ranile suferite de cele doua victime nu puteau fi produse decit de o munitie reactiva de tip Jirojet, care nu exista in dotarea fortelor militare romane si care se fabrica in Statele Unite.
Gabor a tras cu pistolul in multime
Sentinta de ieri vine la opt ani de la evenimentele din Piata Victoriei. Atunci minerii au asediat sediul Guvernului, in jurul caruia au fost plasate cordoane de militari, paza interioara a obiectivului fiind asigurata de efective apartinind UM 0530, precum si de forte din cadrul MApN. Securitatea demnitarilor, inclusiv a premierului de atunci, Petre Roman, a fost asigurata de SPP cu o subunitate condusa de Vasile Gabor.
Conform rechizitoriului, la aproximativ o ora dupa ce au ocupat Piata Victoriei, manifestantii au trecut la actiuni de o extrema violenta, atacind si ranind fortele de ordine cu obiecte contondente si sticle incendiare. Pe fondul violentelor care se petreceau in jurul cladirii, Gabor a inceput sa traga cu un pistolul de semnalizare, calibru 26 mm, in manifestanti. In acele momente, Aurica Crainiceanu si Andrei Frumusanu, care asistau la violentele minerilor, au fost loviti de cartuse care, se parea, provin de la arma folosita de Gabor. Acesta a fost trimis in judecata abia dupa patru ani de la moartea celor doi tineri, abia in august 1995. (Ionel AFRASINEI)

Comentarii