Liga Transilvania-Banat s-a constituit in partid politic

luni, 25 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Liga Transilvania-Banat s-a constituit in partid politic

Congresul de constituire a Ligii Transilvania-Banat ca partid politic a avut loc, simbata, la Cluj, Sabin Gherman fiind ales in functia de presedinte interimar al acestei formatiuni. Reprezentantii unui numar de 16 judete din Transilvania si Banat au adoptat statutul si imnul partidului, care este Simfonia a IX-a de Beethoven. Sabin Gherman a declarat ca documentele pentru inscrierea formatiunii vor fi depuse, in urmatoarele doua saptamini, la Tribunalul Municipiului Bucuresti, urmind ca instanta sa aiba la dispozitie 35 de zile pentru a se pronunta. Presedintele interimar al Ligii Transilvania-Banat nu a exclus aparitia unor contestatii care sa ingreuneze inscrierea oficiala a noii formatiuni politice, dar a precizat ca acestea nu ii vor impiedica pe membrii fondatori sa-si continue actiunea, astfel incit, "daca totul va merge bine, in toamna acestui an va fi organizat primul congres al partidului".
Gherman a mai precizat ca spera ca grupul constituit in jurul revistei Provincia, sa fie complementar Ligii Transilvania – Banat, in conditiile in care aceasta are nevoie de implicarea unui numar cit mai mare de intelectuali si a adaugat ca va organiza, in perioada imediat urmatoare, la Cluj, o dezbatere pe tema statului descentralizat.
Referindu-se la alegerile generale din anul 2004, Sabin Gherman a declarat ca formatiunea pe care o conduce va prezenta un discurs general, completat cu discursuri particulare pentru fiecare judet in parte. Conform deciziilor adoptate simbata, noul partid va avea, la Cluj, un centru de strategii, la Bistrita – un secretariat general, in timp ce la Arad va functiona un centru de afaceri. Conform liderilor Ligii Transilvania – Banat, Romania ar urma sa fie impartita in sapte regiuni autonome – Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova si Bucovina – care ar fi guvernate de o Camera Regionala, aleasa prin sufragiu universal si care ar detine putere legislativa secundara, cu clauza de competenta generala in regiune. O alta structura de conducere regionala ar fi Consiliul Regional, responsabil in fata Camerei Regionale, membrii sai, numiti de Guvernatorul Regional, urmind sa detina portofolii ministeriale. Guvernatorul ar urma sa fie ales de Camera Regionala si confirmat in functie de presedintele Romaniei.

Comentarii