Mihai Razvan Ungureanu: „Daca legea lustratiei trece in forma actuala, voi fi primul care se retrage”

duminică, 09 aprilie 2006, 21:59
4 MIN
 Mihai Razvan Ungureanu: „Daca legea lustratiei trece in forma actuala, voi fi primul care se retrage”

– Cit conteaza astazi in biografia dumneavoastra faptul ca ati fost membru supleant al CC al UTC?
– Biografiile factorilor de decizie trebuie cunoscute in detaliu. Nu fac un secret din faptul ca am fost membru supleant al CC al UTC. Este exclusiv din cauza rezultatelor bune la invatatura, la olimpiadele scolare. Asa am devenit, la virsta de 15 ani, secretar UTC in liceu pina la 18 ani, pina la clasa a douasprezecea. Iar pentru aproape doi ani, de la 16 pina la 18, numele meu a fost trecut pe o lista si votat printre membrii supleanti ai UTC-ului. Ca obligatie, acest lucru nu presupunea nimic. Am fost anuntat ca am fost trecut pe o lista. Pina la urma, era o fictiune. Erau selectati, dintre secretarii UTC pe licee, cei care erau socotiti reprezentativi din punct de vedere scolar. Nu exista o activitate care sa certifice valoarea politica a adolescentului. Era o chestiune strict formala, care nu presupunea participarea la decizia politica propriu-zisa.
– Puteati refuza?
– Refuzurile erau extrem de rare, daca existau. Nu tin minte sa fi vazut pe cineva in jur refuzind. Multi insa isi doreau aceste pozitii.
– Dumneavoastra v-ati dorit-o?
-Nu mi-am dorit-o. A venit dincolo de vointa mea de adolescent, exact ca un rezultat al succeselor scolare. Si apoi, la 18 ani, chestiunea nu a mai contat. Eu nu am mai fost membru de partid.
Este nevoie de un proces de purificare a societatii romanesti
– Proiectul de lege privind lustratia a nascut vii controverse pe scena politica, in ultima vreme. Dumneavoastra considerati ca o astfel de lege este necesara sau dimpotriva?
-Cred ca este nevoie de o lege a lustratiei, asa cum cred ca este nevoie de un proces de purificare a societatii romanesti, ba mai mult decit atit, a clasei politice romanesti. Ca multi altii, am semnat si eu proclamatia de la Timisoara, pentru ca un asemenea proces sa inceapa in 1990, asa cum s-a intimplat in alte tari, cu o doza marita de obiectivitate si fara a ataca iremediabil destinele oamenilor. Aici trebuie tinuta o linie foarte fina intre ce inseamna a izola destinele inocente la periferia societatii si ce inseamna, de fapt, a pedepsi crima, a pedepsi comunismul prin expresia lui umana abjecta. Conditia este, evident, aceea de a respecta ceea ce intre timp am si invatat: drepturile omului.
-Credeti ca adoptarea acestei legi ar putea crea Romaniei probleme la CEDO?
– N-as putea sa ma pronunt, ar insemna sa speculez asupra unui proiect care nu a fost inca definitivat, nu a fost supus dezbaterii parlamentare propriu-zise, si nici dezbaterii publice. Ma pot referi doar la principiul in sine, pe care il sustin cit se poate de serios. O asemenea lege trebuie sa fie in mod fundamental constitutionala si trebuie sa tina cont de un acquis legislativ pe care alte state il au deja. O asemenea legislatie vizeaza mai putin categorii, cit tipuri de actiune individuala.
„Eu unul nu ma asimilez categoriei de nomenclaturisti”
– PD a cerut asumarea raspunderii guvernului pentru legea lustratiei. Credeti ca legea ar trebui adoptata prin aceasta procedura?
– N-as putea sa raspund, atita timp cit nu s-a luat o decizie in Alianta. Probabil ca se va ajunge repede la un acord. Cert este ca o dezbatere trebuie sa existe.
– Legea ar trebui sa se rezume doar la cei care au facut politie politica sau categoriile vizate ar trebui extinse?
– E o intrebare delicata. Chiar si legile denazificarii au facut diferenta intre ceea ce a insemnat insasi structura de stat si crimele de razboi propriu-zise. Nu au fost judecati capii regionalelor de partid nazist, ci cei care in mod nemijlocit au condus ostilitatile si care s-au facut vinovati de crime de razboi. Acolo s-a produs de fapt diferenta intre partid si actiunea lui politica si sociala. Este o optiune in care consecinta conteaza mai mult decit simbolica insasi.
– Ati avut vreo discutie cu conducerea PNL legata de proiectul legii lustratiei? Si cum veti proceda in cazul in care va fi adoptat in actuala forma?
– Am avut o astfel de discutie chiar in aceste zile. Am spus foarte clar, si mi se pare moral sa spun asta, ca in momentul in care textul trece in aceasta forma sint primul care, dincolo de alaturarea mea celor care doresc ca o asemenea lege sa capete efect in Romania, sint primul care se va retrage. Ramine de vazut care va fi formula. Oricum, mi se pare logic ca in momentul acela gestul meu de retragere sa fie evident. Eu unul nu ma asimilez categoriei de nomenclaturisti, dar daca este cazul sa demonstram ca ororile comunismului incep de la 14 ani, o facem.
(Bogdan Bratescu, Oana Stanciulescu)

Comentarii