Miza cursei prezidentiale – locul doi

vineri, 10 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Miza cursei prezidentiale – locul doi

Doar 21% dintre subiecti cred ca lucrurile merg intr-o directie corecta, iar 20% nu au nici o opinie despre evolutiile actuale. Cei care cred ca peste un an o vor duce la fel sau chiar mai prost intrunesc 59 de procente, in timp ce numai 18% cred ca in 2001 o vor duce mai bine sau mult mai bine. Dintre toate guvernele post-decembriste, cel mai bine apreciat ramine Guvernul Stolojan (37%), urmat de cabinetele Roman (13%), Vacaroiu (10%), Isarescu (9%), Radu Vasile (4%), Ciorbea (4%). Faptul ca unii oameni se considera de "dreapta" sau de "stinga" din punct de vedere politic este considerat lipsit de importanta de catre 42% dintre subiecti, in timp ce 16% se considera de centru-stinga, 14% sint de dreapta sau de centru-dreapta, iar 11% se plaseaza la "centru".
Electorii cred, in egala masura (cite 35%), ca partidele neparlamentare trebuie sa ajunga in timp la guvernare, dar si ca optiunea lor ar trebui sa se indrepte numai catre partidele parlamentare care au participat la actul de guvernare. Dintre partidele neparlamentare, cele mai cunoscute sint ApR-78%, PSM-64%, UFD-58%, ANCD-55%, PPR-54%, PNR-50%.
Comunismul – o idee buna, aplicata gresit
In privinta atitudinilor si orientarilor valorice ale electoratului, sondajul arata ca 64% dintre romani considera comunismul, in mare si foarte mare masura, ca o idee buna, dar aplicata gresit, in timp ce 27% au o parere contrara, iar 9% nu stiu sau nu raspund. Cu toate acestea, 71% dintre subiecti apreciaza ca democratia ramine, totusi, cea mai buna "forma de guvernamint". Tot 71% dintre subiecti se pronunta pentru un parlament unicameral si pentru votul uninominal, peste jumatate (56%) prefera un loc de munca prost platit, dar sigur, 57% vor cresterea pragului electoral de la 3% la 5%. Dintre subiectii sondajului, 55% opteaza pentru reintroducerea pedepsei cu moartea pentru unele infractiuni deosebit de grave. Peste jumatate dintre subiecti (59%) cred ca investitiile straine sint avantajoase pentru economia romaneasca, iar 65% afirma ca integrarea in NATO si UE "ar avea efecte bune pentru Romania".
Sondajul CURS a fost realizat pe un esantion de 1.237 de persoane, in perioada 22-29 februarie si are o marja de eroare de ?2,8%. Beneficiarul sodnajului este Societatea Academica Romana (SAR), cercetarea CURS facind parte dintr-un proiect sponsorizat de Freedom House. (Dan POPA)

Comentarii