Noul Parlament, condus de securisti si comunisti

joi, 21 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Noul Parlament, condus de securisti si comunisti

Cele doua camere ale Parlamentului si-au ales conducerile. Desi PDSR a anuntat ca nu va colabora cu PRM in plan parlamentar, negocierile cu partidul lui Vadim Tudor au mers mai bine decit cele cu opozitia democratica. Asa incit PRM a obtinut mult mai multe functii in aparatul Senatului si Camerei Deputatilor decit PD, PNL si UDMR. Alegerile pentru conducerea Parlamentului au scos la iveala persoanele pe care se bazeaza partidul de guvernamint in urmatorii ani. Daca echipa Guvernului sta destul de bine, in Parlament multe din functiile de conducere au fost obtinute de personaje obscure.
Senatul lui Vacaroiu
Noul presedinte al Senatului si al doilea om in stat este fostul premier Nicolae Vacaroiu. Dupa alegerea in functie, Vacaroiu a spus, intre altele, ca isi doreste o mai buna relatie cu presa. Fostul sef al Guvernului are motive serioase sa ceara acest lucru tinind cont ca in presa este identificat cu "vodca Saniuta". Mai grav este ca numele lui Vacaroiu este amintit in afacerea "Jimbolia", prin care statul roman a incalcat grav embargoul cu Iugoslavia. Mandatul de premier al lui Vacaroiu s-a remarcat prin tergiversarea reformei, incetineala privatizarii, mentinerea rolului excesiv al statului in economie si coruptie la nivel inalt.
Vacaroiu are adjuncti pe masura. Din partea PDSR, a fost ales vicepresedinte al Senatului Doru Ioan Taracila, al carui nume se leaga de scandalurile "Jimbolia" si "Costea". Un alt vicepresedinte al Senatului este Gheorghe Buzatu, reprezentind PRM, cunoscut prin cartile sale care tradeaza simpatii legionare si antonesciene. PRM este reprezentat in secretariatul Senatului de Mihai Ungheanu, cel care a fost secretar de stat in ministerul Culturii in Guvernul Vacaroiu si care s-a remarcat prin articolele sale antisemite din revista "Romania Mare". PRM detine si o functie de chestor, prin Dumitru Badea, fost colonel de Securitate si autor al incidentului in care poetul Mircea Dinescu a fost agresat la Piatra-Neamt, in timpul campaniei electorale. Toate aceste functii sint destul de importante pentru ca prin ele sint supervizate comisiile parlamentare si se asigura accesul la informatii cu caracter secret.
Prietenie PDSR-PRM
PDSR si PRM au colaborat ieri foarte bine la desemnarea presedintilor comisiilor Senatului, obtinind majoritatea functiilor. Aceste comisii sint foarte importante, fiind practic laboratoarele in care se prepara legile trimise plenului. Adevarata dezbatere are loc in comisii si pentru aceasta este nevoie de multa competenta.
Cu toate acestea, PDSR si PRM exceleaza din nou prin nominalizarile ciudate facute pentru conducerile comisiilor. Seful Comisiei de cultura este nimeni altul decit proaspatul senator PDSR Adrian Paunescu , unul din stilpii cultului personalitatii pe vremea lui Ceausescu, un poet nationalist, lider pentru multa vreme al Partidului Socialist al Muncii (succesorul PCR).
Un alt reprezentant al PDSR, Radu Timofte , va conduce Comisia de Aparare. Timofte este autorul a numeroase declaratii abracadabrante si parintele draconicei legi a secretului de stat. Senatorul PDSR Dan Mircea Popescu , care va conduce Comisia economica, a fost profesor la Academia PCR "Stefan Gheorghiu" si consilier prezidential al lui Ion Iliescu. Seful Comisiei de agricultura este tot un reprezentant al PDSR, Victor Apostolache, un mare adversar al privatizarii din agricultura. Pentru conducerea Comisiei de sanatate a fost nominalizat senatorul PRM Ion Circiumaru , care s-a remarcat in legislatura trecuta ca mare chiulagiu. Sa se ocupe de privatizare a fost desemnat un adept al nationalizarilor. Este vorba de presedintele Comisiei de privatizare, senatorul PRM Carol Dina , prim-secretar al Galatiului in momentul revolutiei din 1989, arestat atunci de noua conducere, fost si director al uzinei "23 August".
Un fost prim-secretar PCR in conducerea Camerei
Desi Camera Deputatilor are in fruntea sa o persoana onorabila, cu experienta legislativa – este vorba de Valer Dorneanu , in conducerea Camerei sint, de asemenea, personaje contestate. Unul dintre cei patru vicepresedinti ai Camerei este deputatul PDSR Viorel Hrebenciuc , implicat in afacerea "Costea". PRM a obtinut si aici o functie de vicepresedinte, pentru Corneliu Ciontu (fost secretar PCR insarcinat cu propaganda). Unul dintre cei patru secretari ai Senatului este Tudor Mohora , fost membru PSM si lider al Partidului Socialist, acum in PSDR. Intre chestori, se afla un alt nume cu proasta faima – reprezentantul PRM Sever Mesca , fost colonel de Securitate.
Pentru presedintia comisiilor de la Camera jocurile s-au facut tot intre PDSR si PRM, acest fapt aratind ca intre cele doua partide exista loc de impacare in plan parlamentar, in ciuda declaratiilor premierului Adrian Nastase. Dintre cele 14 comisii, PDSR a obtinut sefia a 6 dintre ele, iar PRM a 4. PD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor s-au pricopsit abia cu cite o sefie de comisie fiecare.
La Comisia de aparare, fratele lui Corneliu Vadim Tudor, Marcu , este vicepresedinte. Comisia de cultura este coordonata de actorul de mina a doua Mihai Malaimare (PDSR). Contestatul ministru de Finante din guvernul Vacaroiu, Florin Georgescu , conduce Comisia pentru buget, finante si banci. Comisia pentru agricultura va fi condusa de deputatul PRM Ilie Neacsu , fost director al revistei xenofobe "Europa", fost activist PCR de Vilcea, care in ianuarie 1999 incita minerii sa vina la Bucuresti. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii