Numarul infractiunilor la frontiera in 2011, cu 17 la suta mai mare fata de anul trecut

luni, 25 iulie 2011, 14:15
3 MIN
 Numarul infractiunilor la frontiera in 2011, cu 17 la suta mai mare fata de anul trecut

In primele sase luni ale anului, prin punctele de trecere a frontierei au fost aproximativ 16,5 milioane de cetateni, din care 13,8 milioane de cetateni UE, se arata in statisticile Politiei de Frontiera Romane (PFR).

Traficul la frontierele romane a crescut usor in prima jumatate a anului, cu 200.000 de persoane. De asemenea, numarul de vehicule care au traversat granitele a crescut cu 23.000.

Totodata, au fost constatate aproape 12.500 de infractiuni si contraventii, numarul acestora crescand cu 17 la suta fata de perioada similara a anului 2010. Amenzile acordate de politistii de frontiera in aceasta perioada depasesc doua milioane de lei.

Politistii de frontiera au depistat si peste 1.300 de cetateni straini implicati in migratia ilegala, reprezentand o crestere cu 20 la suta fata de primele sase luni ale anului trecut.

Pe sensul de intrare in tara, a crescut cu 65 la suta numarul trecerilor sau tentativelor de trecere ilegala, in vreme ce pe sensul de iesire valorile au fost mai mici cu 31 la suta.

Cele mai multe treceri sau tentative de treceri ilegale s-au produs la frontiera cu Ungaria, dar a crescut de 20 de ori si numarul de treceri sau tentative la frontiera cu Serbia. De asemenea, a crescut numarul cetatenilor din Tunisia, Algeria si Maroc depistati in tentativa sau trecere ilegala a frontierei.

Politistii de frontiera au depistat, in perioada mentionata, peste 700 de migranti ilegali, organizati in 240 de grupuri. Acestia au identificat si 62 de traficanti. Numarul grupurilor de migranti a crescut cu 60 la suta fata de primele sase luni ale anului trecut, iar numarul migrantilor a crescut cu trei la suta. Persoanele implicate in activitatea de calauzire provin din Romania, Moldova, Turcia, Bulgaria, Cehia, Siria, Serbia, Maroc, Pakistan, Libia, Olanda sau Thailanda.

In ceea ce priveste masinile furate, politistii au descoperit peste 200 de autoturisme furate din strainitate, din care zece microbuze, aproape 30 de motociclete si trei remorci auto. Numarul descoperirilor privind mijloacele de transport furate a crescut cu aproximativ 44 la suta. In comiterea acestor tipuri de infractiuni, ponderea este detinuta de cetatenii romani, urmati de cetatenii italieni. De asemenea, se constata faptul ca, in continuare, principalul "furnizor" de autovehicule furate care tranziteaza frontierele Romaniei este Italia.

In perioada analizata politistii de frontiera au reusit si confiscarea a aproape 3,8 milioane de pachete de tigari, in valoare de aproape 30 de milioane de lei. Totodata, au fost depistate 26 grupuri organizate, specializate in contrabanda cu tigari, in care au fost identificate 225 persoane. La frontiera cu Ucraina a fost retinuta cea mai mare cantitate de tigari de contrabanda, urmata de frontiera cu Republica Moldova.

Pe linia combaterii traficului cu armament si munitie, politistii au constatat 53 de infractiuni – in crestere fata de perioada similara a anului trecut -, fiind descoperite peste 55 de arme, peste 18.000 de cartuse si peste 1,2 tone de explozibili. Numarul de arme confiscate a crescut cu 18 la suta fata de prima jumatate a anului 2010.

Cetatenii implicati in astfel de activitati provin din Italia, Spania, Cehia, Bulgaria, Turcia, Austria, Anglia, Ungaria, Grecia si Romania.

Totodata, politistii de frontiera au confiscat peste doua kilograme de droguri, peste 6.000 de bucati de stupefiante si 44.800 de bucati de anabolizante. Persoanele implicate in traficul de droguri provin din Romania, Republica Moldova, Rusia si Bulgaria.

Politistii au mai confiscat peste 100.000 de articole de imbracaminte si lenjerie contrafacute, peste 10.800 de parfumuri si aproape 85.000 de perechi de incaltaminte. (Mediafax)

Comentarii