Ofiterul staii civile poate refuza inregistrarea prenumelor indecente sau ridicole

marți, 18 octombrie 2011, 14:40
3 MIN
 Ofiterul staii civile poate refuza inregistrarea prenumelor indecente sau ridicole

Senatorii juristi au stabilit ca refuzul de inregistrare va fi comunicat in scris parintilor, iar decizia va putea fi atacata la instantele de contencios administrativ.

In cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Adrian Tutuianu a spus ca in cazul in care parintele propune un prenume cum ar fi "Mecedes", "Avion" sau "Televizor", ofiterul de stare civila poate refuza inregistrarea acestui nume in certificatul de nastere.

In replica, senatorul PDL Iulian Urban a invocat situatia in care un parinte are "imaginatia limitata" si in locul unui nume nepotrivit propune un altul la fel. "(Parintele – n.r.) ii spune ofiterului de stare civila – nu ii spun «Termopan» ci «Geam»", a aratat senatorul Urban, intrebandu-se cine va stabili, in cele din urma, numele copilului.

"Nimeni nu spune ca trebuie sa umplem tara de obiecte electrocasnice si masini", a admis, totusi, Iulian Urban.

El a primit raspuns de la presedintele Comisiei, Toni Grebla, care a precizat ca in acest caz numele copilului va fi stabilit de instanta de tutela.

Intrebat despre criteriile prin care ofiterul de stare civila va stabili ca prenumele propus de un parinte este ridicol, presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a raspuns ca in acest caz "sunt niste chestiuni de bun simt".

"Din aceasta cauza trebuie sa lasam libertatea ofiterului de stare civila, care este pregatit, scolit pentru acest lucru, sa aprecieze daca un prenume este sau nu in defavoarea copilului, impotriva intereselor acestuia cand va fi mare si care ii poate crea prejudicii in viitor", a precizat acesta.

Potrivit afirmatiilor sale, dreptul de a stabili prenumele copilului apartine parintilor, insa acestia nu trebuie sa il exercite abuziv si sa puna un prenume "cu rezonanta indecenta, care poate fi impotriva intereselor copilului".

"Nu exista o lista cu numele interzise. (…) Rationamentul trebuie sa fie al unui om de bun simt. Nici cifrele nu pot fi trecute (drept prenume – n.r.). Cifrele sunt numai in codul numeric personal", a spus Grebla.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu a declarat ca "un asemenea text exista in legislatia privind starea civila dinainte de 1990".

"Totdeauna a existat prevederea potrivit careia un ofiter de stare civila poate sa refuze inscrierea unui prenume in registrul de stare civila. Ceea ce am pus eu astazi in discutie este cum se materializeaza acest refuz al ofiterului de stare civila. Si am ajuns la concluzia ca se face o comunicare intr-un anumit termen. Calea de contestare este la instanta de contencios administrativ", a mentionat senatorul social-democrat.

"Ofiterul ar putea aprecia ca un prenume este ridicol, insa, cetateanul ar putea avea o alta parere. Atunci cineva trebuie sa decida in interesul minorului. Acel cineva trebuie sa fie instanta", a explicat Tutuianu.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta 80/2011 pentru modificarea Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civila urmeaza sa fie dezbatura de plenul Senatului in calitate de prima Camera sesizata. (Mediafax)

Comentarii