PDSR face si desface deja viitorul Guvern

duminică, 22 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 PDSR face si desface deja viitorul Guvern

Liderul ApR Teodor Melescanu a reafirmat curind ca partidul sau este dispus sa intre la guvernare alaturi de PDSR. Melescanu a precizat ca intrarea in Executiv se va face dupa negocierea programelor. Desi ApR s-a facut cunoscut anul trecut prin lansarea mai multor propuneri cu caracter liberal, acum, in preajma campaniei electorale, partidul lui Melescanu a coborit stacheta, devenind un partid populist asemeni PDSR. Prin urmare, desi se lauda ca se va asocia cu partidul lui Iliescu doar dupa negocieri serioase, ApR nu prea mai are ce negocia si s-ar putea sa intre in coalitie din postura partenerului umil. "Cumintenia" ApR este pe placul PDSR, dar acesta nu este un motiv suficient pentru a da ca sigura o guvernare PDSR-ApR. Una din ratiunile pentru care PDSR isi va asocia un partener va fi sa cistige la capitolul imaginii externe. Iar in acest domeniu, ApR nu are cum sa ofere beneficii.
PDSR-PNL: Tinind cont de nevoia de imagine externa favorabila, PDSR ar fi cel mai interesat sa se alieze cu PNL. PDSR a facut citeva invitatii voalate in acest sens, iar liderii liberali nu au exclus aceasta posibilitate. In mediile politice si jurnalistice se spune ca intre prim-vicepresedintele PDSR Adrian Nastase si omologul sau din PNL Valeriu Stoica s-a stabilit o intelegere pentru participarea in comun la guvernare. Liberalii ar furniza exact acele procente care ar ajuta coalitia guvernamentala sa ajunga la 65% sustinere parlamentara. Problema este daca PNL va accepta in cele din urma sa faca acest pas riscant. O variabila importanta este daca Theodor Stolojan va iesi sau nu presedinte. Programul liberal, pe care PNL spune apasat ca il va impune pentru a intra in guvern, contine multe prevederi care nu sint pe placul PDSR. Apoi, facind pasul spre PDSR, in calitate de partener minor, PNL s-ar putea instraina de electoratul de centru-dreapta.
PDSR-UDMR : Desi in 1996 o alianta intre PDSR si UDMR era de neconceput, acum datele problemei s-au schimbat. "Este vital ca UDMR sa faca parte din viitorul guvern", spune candidatul maghiarilor la presedintie, Gyorgy Frunda. In sondajele de opinie, in jur de 50% dintre maghiari opineaza ca raminerea UDMR la putere ar fi in avantajul comunitatii maghiare. In comparatie cu perioada de opozitie, UDMR a rezolvat foarte multe lucruri participind la guvernare. Electoratul UDMR este in mare parte de dreapta dar, in conditiile in care asocierea cu PDSR ar putea furniza avantaje, diferentele ideologice vor conta mai putin. Si PDSR pare atras de ideea de a guverna cu UDMR. Motivul este acelasi complex legat de imaginea externa. Orice este posibil.
PDSR-PD : Desi, teoretic, posibilitatea aliantei PDSR-PD suna tentant, practic, partidul lui Iliescu si-a luat gindul de la o alianta cu PD. "Nu stiu care partid ar mai putea sa guverneze cu PD", spune, intr-un interviu acordat Monitorului, Adrian Nastase. Relatiile dintre PDSR si PD sint foarte proaste si acest lucru se reflecta in numeroasele confruntari mediatice. Presedintele PD Petre Roman a ales ca strategie electorala confruntarea frontala cu Ion Iliescu si acest lucru il jeneaza pe presedintele PDSR, care va cauta sa evite confruntarile pe parcursul cursei electorale.
PDSR-PRM : Desi PDSR a fost cindva aliat cu PRM, acum nu mai este dispus sa repete isprava. Ion Iliescu si partidul sau plateste si acum costurile asocierii cu un partid extremist. Cum, in ultima vreme, PDSR a facut foarte multe eforturi sa-si cosmetizeze imaginea, nu va risca, de dragul unei majoritati parlamentare solide, sa se expuna criticilor comunitatii internationale.
PDSR-CDR 2000 : Aceasta varianta nici nu merita discutata. Cele doua formatiuni sint dusmanii cei mai aprigi de pe scena politica. CDR 2000 s-a construit ca forta politica prin opozitia afirmata fata de PDSR. Aliindu-se cu partidul lui Iliescu, CDR 2000 ar pierde una din ratiunile a fi. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii