PDSR isi scapa membrii de urmarirea penala

miercuri, 13 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 PDSR isi scapa membrii de urmarirea penala

Dosarul Jimbolia risca sa ramina blocat in continuare din motive procedurale. Senatorii din Comisia juridica au respins, ieri, in unanimitate, solicitarea Parchetului General referitoare la "indeplinirea unor acte privind urmarirea penala in fapt" impotriva fostului prim-ministru Nicolae Vacaroiu, precum si a fostului ministru de Interne Doru Ioan Taracila, in cazul Jimbolia, a declarat senatorul PDSR Ion Predescu. Predescu a precizat ca membrii Comisiei juridice nu au discutat "fondul" solicitarii Parchetului General, cererea fiind respinsa din motive procedurale. Acesta a spus ca cererea procurorului general putea fi pusa in aplicare fara nici un fel de alte aprobari, fiind vorba de o "urmarire penala prealabila, denumita in termeni juridici in-rem". Senatorul PDSR a motivat respingerea prin faptul ca Parchetul General a incalcat si procedurile inscrise in Constitutie si in Legea raspunderii ministeriale, care prevad ca aceasta institutie se poate adresa Parlamentului numai prin intermediul Ministerului de Justitie. El a mai apreciat ca Legea raspunderii ministeriale nu poate fi aplicata retroactiv, iar faptele la care se facea referire in cererea Parchetului s-au petrecut inainte de aparitia acestei legi.
Predescu a sustinut ca, in cadrul dezbaterilor din Comisia juridica, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a "observat" ca cererea Parchetului "e plina de rafuieli politice legate de campania electorala", iar opinia acestuia a fost acceptata si de alti senatori. Senatorul PDSR a mai precizat ca, in consecinta, solicitarea Parchetului a fost de fapt o "informare", intrucit "nu formuleaza concret nici o cerere".
Modul in care s-a reusit scoaterea cu basma curata a membrilor PDSR nu trebuie sa surprinda. La sedinta Comisiei juridice a Senatului au fost prezenti noua senatori, dintre care patru apartineau PDSR, unul PRM, doi senatori UDMR, un taranist si un independent, in timp ce, presedintele Comisiei juridice, taranistul Razvan Dobrescu a absentat.
Itele incurcate ale afacerii Jimbolia
Afacerea "Jimbolia" a fost unul importantele scandaluri cu implicatii politice, care a izbucnit in timpul embargoului impus Iugoslaviei de catre ONU, in perioada 1994-1995. Desi autoritatile de atunci au negat tot timpul ca au avut cunostinta de traficul cu produse petroliere, declaratiile martorilor arata ca intrega afacere de contrabanda a fost organizata de ofiteri din conducerea SRI, cu stiinta directorului SRI, Virgil Magureanu, cu aprobarea tacita a premierului Nicolae Vacaroiu si a ministrului de interne, Doru Ioan Taracila. Timp de 15 luni, catre statia CFR Jimbolia au fost dirijate trenuri intregi cu produse petroliere, fara sa fie insotite de documentatia necesara unui transport de marfa destinat exportului, cantitatea estimata fiind de circa 15 000 de vagoane. Vagoanele – cisterna erau plimbate prin tara pentru a li se pierde urma, iar lucratorii SRI completau scrisorile de traseu cu adrese fictive de sedii sociale si supravegheau intreaga operatiune. Suma incasata de cei implicati in contrabanda a fost evaluata la aproape un miliard de dolari si s-a scurs, conform unor marturii, catre clientela PDSR si a in conturile unor ofiteri SRI. Probarea in instanta a faptului ca autoritatile au organizat intreaga operatiune de contrabanda s-a dovedit un proces extrem de dificil, care acum, din motive procedurale, devine un obiectiv tot mai indepartat. (M.C.)

Comentarii