PDSR reinvie economia sociala de piata

joi, 21 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 PDSR reinvie economia sociala de piata

PDSR pare sa fi gasit solutia tuturor greutatilor cu care se confrunta Romania. Liderii partidului au facut public ieri programul politic al partidului, program care cuprinde atit masuri cu accente populiste, cit si masuri a caror punere in practica ar insemna constringeri bugetare. Per ansamblu, PDSR a vrut sa se prezinte ca un partid care doreste sa fie promotorul economiei sociale de piata. Autorii programului uita insa ca acest concept a fost avansat doar in statele in care economia de piata era deja functionala.
Intr-o atmosfera cu dese intreruperi pentru aplauze, Consiliului National al PDSR a aprobat ieri, intr-o unanimitate totala, Programul politic al partidului. In materie de politici economice, PDSR sustine restringerea rolului statului in economie, preponderenta sectorului privat (75-80% din PIB), combaterea inflatiei (vazuta ca "prioritate de gradul zero"), simplificarea si relaxarea sistemului de impozitare, prin reducerea graduala a impozitelor pe salarii si profit. PDSR isi mai propune sa promoveze un "program national de industrializare a tarii, care prevede reorientarea industriei spre sectoarele de "virf, profitabile si competitive", reintroducerea unui sistem imbunatatit de subventii, prime si alocatii pentru producatorii agricoli si constituirea unor holdinguri agroindustriale. Programul politic al principalului partid de opozitie propune o noua lege a salarizarii personalului bugetar si considera necesara adoptarea unui nou cod al muncii. PDSR vrea sa elimine violenta domestica, abuzurile si hartuirea sexuala impotriva femeilor in colectivitate.
La capitolul "institutiile in slujba cetateanului", PDSR insereaza introducerea sistemului electoral "mixt", majoritar, uninominal si proportional", reducerea numarului de senatori si deputati, modificarea Statutului functionarului public si promovarea legii serviciilor publice. Acest partid se opune "tendintelor de folosire a principiului autonomiei locale ca prilej pentru incurajarea autonomiei pe criterii etnice" si condamna "pozitiile care incurajeaza tendintele de transformare a unor zone istorice si a fief-urilor electorale a unor partide in entitati de sine statatoare". Pentru PDSR, Romania este un stat national, unitar, indivizibil, iar aceasta realitate trebuie "aparata cu sfintenie si transmisa generatiilor care vin".
In sfirsit, in sectiunea de politica externa si relatii internationale ale PDSR se afirma ca integrarea in structurile vest-europene si euroatlantice este un obiectiv strategic prioritar. PDSR apreciaza ca lumea va fi dominata de UE, SUA, zona Asia-Pacific, UE fiind "cel mai important element al structurii lunii multipolare in devenire". PDSR crede ca, in viitor, Rusia isi va reafirma statutul de mare putere si doreste ca Romania sa stringa legaturile cu Republica Moldova. PDSR isi reafirma optiunea de a deveni membru al Internationalei Socialiste si se va asocia la activitatea Partidului Socialistilor Europeni. (Dan POPA)

Comentarii