PNTCD – o luna pina la sciziune?

duminică, 15 iulie 2001, 23:00
5 MIN
 PNTCD – o luna pina la sciziune?

Lupu a continuat sirul de acuzatii, spunind despre vicepresedintele Constantin Dudu Ionescu ca este "maestru in diversiuni", pentru ca a raspindit pe internet vestea demisiei sale din functia de prim-vicepresedinte. El a afirmat ca vrea sa reorganizeze partidul cu ajutorul "a 20 de caractere" si a precizat ca "nu este vorba de un alt partid, ci de PNTCD", adaugind ca in luna august va avea loc Congresul Extraordinar al partidului. Imediat dupa declaratiile lui Lupu, Delegatia Permanenta a votat cu 30 de voturi "pentru" si o abtinere, excluderea acestuia din partid, pentru incercarea de a bloca conturile PNTCD, pentru instigarea la furtul unor casete cu sedintele BNC si pentru prejudicierea imaginii partidului printr-o o serie de declaratii publice la adresa conducerii formatiunii taraniste. Presedintele interimar a precizat ca Delegatia Permanenta a mandatat BNC sa ii audieze pe Calin Catalin Chirita si pe liderii unor filiale, printre care Vilcea, Calarasi, Neamt, si, daca nu se prezinta sau daca nu apar elemente noi, sa ii excluda din partid pentru abateri disciplinare grave.
Ce a cautat Vasile Lupu la Cotroceni ?
Pentru explicarea situatiei din PNTCD, presedintele interimar, Victor Ciorbea, a apelat la explicatii conspirationiste, afirmind ca PSD incearca sa preia partidul taranist. Ciorbea a sustinut ca prin demisia lui Andrei Marga de la conducerea partidului s-a ajuns la "demascarea" celor care au pus in aplicare scenariul preluarii partidului de catre PSD. "Suna ca dracu, dar asta e realitatea", a afirmat Ciorbea. Presedintele interimar mai crede ca un exemplu in acest sens este si deconspirarea, de catre jurnalisti, a vizitei la Palatul Cotroceni a fostului prim-vicepresedinte Vasile Lupu, care s-a intilnit cu "mentorul sau spriritual si ideologic". Ciorbea a tinut sa precizeze, pentru ca membrii Delegatiei Permanente sa nu creada ca sufera de "scenarita", ca exista mai multe exemple legate de tentativele de preluare a PNTCD. Astfel de actiuni sint arestarea lui Mihai Zgaia, faptul ca primul care a salutat alegerea lui Marga la conducerea PNTCD, in ianuarie 2001, a fost premierul Adrian Nastase, acelasi care si-a exprimat cel dintii regretul pentru demisia fostului presedinte. "Exista actiuni concertate ale PDSR impotriva PNTCD, cu ajutorul unor personaje din partidul nostru", a spus Ciorbea. In defensiva, Lupu a precizat ca s-a intilnit la Palatul Cotroceni, cu consilierul prezidential Mihai Constantinescu, pentru a-i inmina memoriul unui investitor german care ar fi pierdut un milion de marci. Insa, ieri, la Iasi declara ca s-a intilnit cu acelasi consilier ca sa aiba unele discutii pe "marginea modificarii Constitutiei".
Congresele paralele nu rezolva problema juridica a succesorului de drept
Delegatia Permanenta a PNTCD a mai decis sa devanseze Congresul Extraordinar din perioada 14-16 decembrie pe 14 august, adica cu numai trei zile inaintea Congresului organizat de Vasile Lupu. Decizia are ca scop stergerea imaginii de criza in partid, generata de faptul ca 15 lideri de filiala au cerut convocarea forului suprem de conducere al formatiunii in luna august, si nu in decembrie, dupa se hotarise anterior. Ciorbea a si-a luat si o masura de precautie, spunind ca, in cazul in care la congres nu se prezinta majoritatea membrilor, acest for va fi reconvocat pe 15 august. Dar problema unor congrese paralele si a cautarii sustinerii a citor mai multi membrii ai PNTCD de catre fiecare din grupari nu rezolva problema. Intrebat ce se va intimpla daca Vasile Lupu va convoca un congres paralel, presedintele de onoare al PNTCD, Ion Diaconescu, a rapuns ca "el trebuie sa faca un alt partid, care sa nu fie PNTCD", iar Ciorbea, a spus, la rindul sau, ca se asteapta la probleme in justitie si la contestarea actualei conduceri a partidului, dar ca actualii liderii "sint blindati" din acest punct de vedere.
"Versiunea Lupu" de Congres
Fostul prim-vicepresedinte al PNTCD, Vasile Lupu spune ca solutia pentru conflictul actual din interiorul partidului este convocarea Congresului extraordinar pe 17-19 august, care sa stabileasca cui apartine vina pentru situatia din aceasta formatiune. Lupu a spus ca pentru acest congres vor trebui sa fie stabiliti "in conditii foarte clare" delegatii la acest for, cu mentinerea "statu-quo-ului" dinaintea demisiei lui Andrei Marga de la presedintia partidului. Congresul ar urma sa desemneze o comisie, care sa investigheze evolutia conflictelor din interiorul partidului. Acest congres ar urma sa aiba numai atributii "jurisdictionale", alegerile pentru conducerea partidului urmind sa aiba loc in anul viitor, a spus Lupu. "Noi sintem gata sa colaboram cu dinsii, inclusiv prin predarea stafetei, pentru organizarea acestui congres", a afirmat Lupu, adaugind ca este necesara anularea tuturor deciziilor luate de BNC, dupa demisia lui Andrei Marga. El a precizat ca, in cazul in care nu se organizeaza acest congres pentru asumarea responsabilitatilor pentru situatia din partid, atunci va cere "stabilirea vinei inclusiv pe cale judiciara".
Desi demisionat, Marga se va intilni cu reprezentantii filialelor
Vasile Lupu continua propria conquista politica. El a adresat, ieri, de la Iasi, un mesaj tuturor organizatiilor judetene din tara sa-l recunoasca ca presedinte interimar, afirmind ca nu recunoaste deciziile Delegatiei Permanente si toate sanctiunile care i s-au aplicat si ca va cere Congresului sa faca lumina "in cazul Vasile Lupu". Atit fostul secretar general Calin Catalin Chirita, cit si ex-presedintele organizatiei Vilcea, Laurentiu Dumitrascu, nu se vor prezenta la sedinta BNC pentru a fi audiati, deoarece nu recunosc legalitatea intrunirii Delegatiei Permanente, la care au participat "oameni de pe strada" si nu liderii organizatiilor judetene. Intrebat daca la congresul din 14-17 august va participa si Marga, Lupu si Chirita au spus ca, saptamina viitoare, va avea loc o intilnire a presedintelui demisionar cu 27 de lideri de filiale taraniste, la care se va discuta situatia din partid.
Unde-si cauta Ciorbea legitimitatea?
In momentul de fata, cel mai dificil lucru pentru presedintele interimar Victor Ciorbea este sa convinga in functia de lider si sa stearga resentimentele unora dintre taranisti fata de prestatia sa ca premier si initiator al unei ruperi a PNTCD, prin aparitia ANCD. Pentru pregatirea congresului, misiunea sa pare destul de dificila, atit timp cit are alaturi pe citiva dintre baronii partidului, aceiasi pe care presa ii considera implicati in cazuri de coruptie. Ciorbea cauta in momentul de fata legitimitatea prin intermediul unor mai vechi giranti morali ai taranistilor, cum ar fi Doina Cornea, dar le invoca si pe surorile(?) lui Corneliu Coposu. Totodata, el doreste sa-si reapropie ceea ce a mai ramas din prestigiul Aliantei Civice, anuntind ca urmeaza sa aiba o reuniune a acesteia pentru a exprima un punct de vedere. In plus, Ciorbea a precizat ca a discutat cu liderii Partidului Popular European si ai Internationalei Crestin-Democrate, care l-au asigurat ca actualii lideri ai PNTCD se bucura in continuare de sprijinul lor, si nu "mesagerul demisionar care s-a dus la Bruxelles". (Mihai Chiper)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii