Predoiu: Noul Cod civil apropie traditiile dreptului nostru de dreptul anglo-saxon

luni, 03 octombrie 2011, 11:36
2 MIN
 Predoiu: Noul Cod civil apropie traditiile dreptului nostru de dreptul anglo-saxon

"Este (n.n. – noul Cod civil) o lege care apropie traditiile dreptului nostru de figuri juridice ale dreptului anglo-saxon. Acest lucru da posibilitatea unor raporturi juridice mai flexibile, mai adaptabile dinamicii vietii afacerilor. Fiducia este un exemplu de institutie primita pentru prima data in dreptul nostru, in configuratia adaptata dupa Codul civil din Quebec, cel francez, cu anumite modificari", a spus ministrul Catalin Predoiu in alocutiunea de deschidere a anului universitar.

El a declarat ca acesta este primul pas din seria celor patru coduri, iar pana la sfarsitul anului 2012 ar trebui sa fie puse in aplicare noile coduri, de procedura civila, cel penal si cel de procedura penala.

"Am spus de la inceput despre acest cod ca este o lege a libertatii. O lege a libertatii este o lege care lasa un camp cat mai larg de manifestare a vointelor de drept, fie ele persoane juridice, fie persoane fizice. Acest principiu se regaseste in toate materiile fie ca vorbim de dreptul familiei, fie de contracte", a mai spus ministrul Justitiei.

Romania are, dupa 147 de ani, un nou Cod civil, care a intrat in vigoare din 1 octombrie 2011, ministrul Justitiei declarand ca aceasta este o lege a libertatii, a egalitatii, gandita pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de cooperare, decat de disputa si confruntare.

"Este o lege a libertatii. Institutiile reformate sau cele noi au la baza principiul fundamental al libertatii de vointa. Este un cod al libertatii, pentru ca implineste in sfera dreptului ideea superioara a libertatii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a intreprinde, de a dobandi sau a ceda, libertatea de a aseza familia pe o baza convenabila ambilor soti", a sustinut Catalin Predoiu.

Ministrul Justitiei a mai spus ca acesta este un cod care invita la intreprindere, facere, constructie, cooperare, la tranzactie, negociere si conciliere.

"Este un cod gandit pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de creatie si cooperare, decat de disputa si confruntare. Este un cod gandit pentru o Romanie lucrativa, onesta, inteligenta, reper de normalitate in centrul spatiului Euroasiatic", a adaugat Predoiu.

Ministerul Justitiei a lansat, vineri, site-ul "Noul Cod civil, pe intelesul tuturor", unde sunt afisate modificarile legislative aduse de noul Cod civil. Pe site sunt si informatii privind institutiile din vechiul Cod civil preluate si in noua reglementare, a anuntat MJ.

Informatii noi despre testamente, consiliul de familie, divort, contracte, dar si despre unul dintre cele mai frecvente cazuri intalnite in practica, dobandirea proprietatii prin accesiune, au fost deja afisate pe site. (Mediafax)

Comentarii