"Craii de Curtea-Veche" – romanul romanesc al secolului 20

miercuri, 10 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 "Craii de Curtea-Veche" – romanul romanesc al secolului 20

"Craii de Curtea-Veche" de Mateiu Caragiale este desemnat romanul secolului 20 in urma unei anchete realizate de revista "Observatorul cultural", la care au raspuns 102 critici si istorici literari, a anuntat, marti, Ioan Bogdan Lefter, directorul publicatiei, in cadrul unei conferinte de presa.
"Persoanele care au raspuns pentru aceasta ancheta fac parte din toate generatiile, toate orientarile, sint atit nume cunoscute ale criticii literare cit si comentatori foarte tineri. Fiecare a fost rugat sa indice cele mai bune zece romane romanesti ale secolului romanesc. S-a efectuat apoi punctajul rezultat din insumarea rezultatelor, primul loc obtinind, in fiecare lista, zece puncte, locul doi noua puncte si asa mai departe", a explicat Lefter.
Urmatoarele noua pozitii ale clasamentului – care cuprinde 150 de locuri – sint ocupate, in ordine, de romanele "Patul lui Procust" (Camil Petrescu), "Morometii" (vol.1 – Marin Preda), "Ion" (Liviu Rebreanu), "Concert din muzica de Bach" (Hortensia Papadat-Bengescu), "Padurea spinzuratilor" (Liviu Rebreanu), "Creanga de aur" (Mihail Sadoveanu), "Intimplari in irealitatea imediata" (M. Blecher), "Cartea de la Metropolis/Cartea Milionarului" (Stefan Banulescu) si "Bunavestire" (Nicolae Breban).
"Topul este cu atit mai interesant cu cit ofera un canon destul de diferit de cel cu care ne-au obisnuit pina acum manualele scolare si totodata invita la o recitire a literaturii nostre din acest secol dintr-o perspectiva noua", a remarcat Carmen Musat, redactor-sef al "Observatorului cultural".
Pe de alta parte, Gheorghe Craciun, redactorul-sef adjunct al revistei, recunoaste faptul ca toate criteriile avute in vedere in alcatuirea anchetei sint subiective, chiar daca este vorba despre "critici si istorici literari care isi declara o obiectivitate ferma".
Una dintre explicatiile pentru care "Craii de Curtea-Veche" s-a situat pe primul loc in acest clasament a fost data tot de Gheorghe Craciun care a spus ca poporul roman are o cultura ce "iubeste singularitatea, iar cartea lui Mateiu Caragiale este una singulara".
Realizatorii anchetei au intentia ca, pe baza acesteia, sa publice ulterior doua lucrari distincte: un volum care sa cuprinda integral ancheta cu raspunsurile si reactiile pe care aceasta le va stirni si un dictionar ale celor mai bune 150 de romane romanesti ale secolului 20.

Comentarii