"Cvasicertitudinea FMI"

vineri, 22 octombrie 1999, 23:00
2 MIN
 "Cvasicertitudinea FMI"

Guvernul are cvasicertitudinea ca negocierile cu Fondul Monetar International vor continua in vederea obtinerii celei de-a doua transe din imprumut, in cursul lunii noiembrie, a declarat ieri prim-ministrul Radu Vasile. "Pina atunci, pot aparea si lucruri neprevazute in acordul cu FMI, precum marirea salariilor din sistemul apararii si ordinii publice, dar asupra acestui punct nu vom mai reveni", a spus Vasile. El a tinut sa precizeze ca majorarea deficitului bugetar cu 0,09%, in urma subventionarii pretului la energie termica, nu va influenta relatiile Romaniei cu FMI. "In mod sigur, FMI nu va cere renegocierea acordului cu Romania la alti parametri, in urma deciziei privind salariile din armata si a situatiei deficitului bugetar. Nu sint optimist, dar stiu ce vor cere", a spus Vasile.
De cealalta parte, oficialii Fondului sint insa mai retinuti. Anunturile din ultima perioada facute de autoritatile romane privind majorarea salariilor militarilor sau subventionarea caldurii, probleme care afecteaza politica fiscala si echilibrul bugetar convenite anterior cu FMI, au produs reactii negative, ceea ce face ca, pina la rezolvarea acestor probleme, discutia privind transa a doua din acordul stand-by sa fie probabil aminata, eventualitate care ar face ca Romania ar fi nevoita sa se descurce singura in urmatoarele luni. "Discutiile privind prima revizuire a acordului cu Romania continua. Mai exista anumite chestiuni de rezolvat", a afirmat John Hill, reprezentantul FMI la Bucuresti. Avind in vedere ca aceasta revizuire era aproape gata in urma cu citeva saptamini, raminind in discutie numai problema atragerii imprumutului extern si ca raportul asupra Romaniei urma sa fie inaintat conducerii FMI in aceste zile, declaratia oficialului FMI sugereaza ca intre timp au aparut alte evolutii care necesita discutii suplimentare.
Daca in urma cu citeva saptamini lucrurile in privinta obtinerii transei a doua erau aproape clarificate, cu exceptia imprumutului privat extern, care insa este o cerinta care depinde de conditiile pietei externe, acum situatia s-a complicat, dupa afirmatiile autoritatilor in privinta majorarii salariilor unor categorii de bugetari. Toate aceste majorari, plus eventualele subventii acordate pentru caldura, afecteaza situatia bugetului si implicit deficitul bugetar convenit cu FMI. Avind in vedere ca bugetul este problema cea mai grava a Romaniei, la ora actuala este de asteptat ca reprezentantii FMI sa fie extrem de duri in discutii, solicitind incadrarea in deficitul bugetar convenit.
Pentru Ion Dragulin, reprezentantul Romaniei la FMI, "ipoteza" in care discutia privind transa a doua ar fi aminata, asociata cu absenta unei informari de catre FMI asupra situatiei programului cu Romania, ar fi "extrem de periculoasa". "Asta inseamna ca evolutia programului nu este conform celor convenite, si asta nu este vina lor", a mentionat Dragulin, adaugind ca, daca ar exista o asemenea situatie, inseamna ca "Fondul are motive foarte serioase si trebuie sa ne intoarcem acasa". (Dan POPA)

Comentarii