"Romania nu poate fi considerata o economie functionala de piata"

joi, 14 octombrie 1999, 23:00
5 MIN
 "Romania nu poate fi considerata o economie functionala de piata"

Orfani: Comisia va supraveghea indeaproape hotaririle recente ale guvernului de la Bucuresti de a aloca resursele bugetare necesare pentru a infaptui o reforma structurala care sa puna ocrotirea copilului in Romania pe baze sigure si decente, cu respectarea integrala a drepturilor omului.
Politic – Comisia constata cresterea numarului de Ordonante de Guvern‚ pe care il considera "un motiv de preocupare". Totodata‚ Comisia apreciaza necesara aplicarea unor masuri suplimentare pentru asigurarea independentei si eficientei sistemului judecatoresc. Alte domenii care retin atentia Comisiei sint: "lupta impotriva coruptiei, in cadrul carora raspunderile si functiile institutionale trebuie consolidate" si "situatia romilor"‚ unde Comisia apreciaza ca s-au inregistrat "unele evolutii pozitive"‚ apreciate insa drept insuficiente‚ Comisia recomandind disponibilizarea unor resurse bugetare "adecvate".
Economic – Raportul apreciaza ca "Romania nu poate fi considerata o economie functionala de piata si ca‚ pe termen mediu, nu este capabila sa faca fata presiunii concurentiale si fortelor pietei din cadrul Uniunii". In acelasi timp‚ Raportul Comisiei Europene apreciaza ca dezechilibrele macroeconomice ramin o problema, iar dificultatile privind finantarea au sporit. Documentul constata ca Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste privatizarea unor mari societati comerciale si in restructurarea si privatizarea sectorului financiar apartinind statului, desi aceste procese au antrenat "costuri foarte mari pentru buget". Cu toate acestea, Raportul Comisiei arata ca instabilitatea macroeconomica si incertitudinea legislativa continua sa descurajeze investitiile straine necesare pentru modernizarea sectoarelor neperformante ale economiei. Totodata‚ documentul citat apreciaza ca diminuarea exporturilor, pe fondul unei masive deprecieri reale a monedei nationale, este ingrijoratoare.
Salutind faptul ca Guvernul este hotarit sa recreeze un cadru macroeconomic stabil si sa abordeze problemele structurale ale economiei‚ Raportul Comisiei Europene apreciaza ca‚ desi acordurile incheiate cu institutiile financiare internationale au reprezentat realizari importante, este inca prea devreme pentru a se pronunta daca actualul program de guvernare va pune Romania pe fagasul unei dezvoltari durabile. Oficialii europeni afirma ca autoritatile romane vor trebui sa depuna eforturi constante pentru a reface cresterea economica si pentru a spori nivelul de trai‚ in paralel cu acordarea de prioritate pentru ameliorarea disciplinei financiare si a restructurarii intreprinderilor publice care provoaca mari pierderi. De asemenea‚ expertii UE considera ca trebuie adoptata si urmata o strategie economica clara‚ pe termen mediu‚ fiind necesar ca stabilizarea macroeconomica sa fie insotita de crearea unui mediu de afaceri mult mai transparent si mai prietenos pentru dezvoltarea activitatilor economice.
Legislatie – Raportul Comisiei spune ca alinierea legislatiei romanesti cea europeana "este doar partiala" si, chiar daca s-au inregistrat "unele" progrese‚ Romania trebuie sa accelereze ritmul transpunerii si implementarii (legislatiei) in acest domeniu. Raportul saluta adoptarea unor acte normative privind achizitiile publice, domeniul bancar si cel al controlului financiar si standardizarea si certificarea‚ deplingind‚ insa‚ absenta unui cadru legislativ global care sa asigure coerenta. Desi legislatia cu privire la faliment a fost amendata in repetate rinduri, ea continua sa nu corespunda standardelor europene‚ precizeaza documentul citat.
Raportul Comisiei saluta noua legislatie privind controlul ajutoarelor de stat‚ apreciata drept "europeana"‚ apreciind ca aplicarea acesteia va fi importanta, intrucit ajutoarele de stat continua sa fie esentiale in anumite sectoare ale economiei. Transformarea regiilor autonome in societati comerciale sau publice a reprezentat de asemenea o evolutie importanta, desi sint necesare noi progrese in comercializarea fostelor monopoluri de stat. Documentul constata progrese semnificative in armonizarea legislatiei maritime si rutiere
Agricultura – Raportul Comisiei afirma ca in agricultura au fost inregistrate anumite progrese, desi aplicarea legii cadastrului este lenta si intirzie dezvoltarea unor gospodarii moderne. Comisia Europeana apreciaza ca sint necesare in continuare modernizarea industriei agro-alimentare si intarirea controalelor veterinare, in special la frontiere.
Mediu – Raportul afirma ca Romania acorda o prioritate scazuta protectiei mediului inconjurator‚ existind probleme serioase in ceea ce priveste managementul unor sectoare cum ar fi cele ale aerului, apei si deseurilor. Expertii europeni recomanda acordarea unei atentii politice sporite acestui sector‚ unde ar fi necesare evaluari realiste ale costurilor si planurilor de investitii.
Justitie – Comisia Europeana constata progrese in domeniul justitiei si‚ "pina la un anumit nivel", in cel al managementului frontierelor, politiei si imigratiei. Raportul solicita intarirea sectoarelor care se ocupa de combaterea emigratiei ilegale si a traficului de droguri.
Administratie – In general‚ Raportul Comisiei Europene apreciaza ca lipsa de fonduri si o capacitate administrativa slaba reprezinta o problema pentru Romania‚ fiind necesara dezvoltarea unor strategii de identificare‚ evaluare si aplicare a unor prioritati pentru accelerarea aderarii Romaniei la UE. Potrivit oficialilor europeni‚ desi reforma administratiei publice a fost identificata drept o prioritate, aceasta nu a inceput inca. Unele institutii cheie (de exemplu cele pentru achizitii publice) inca nu au fost create si eforturi considerabile trebuie depuse in mai multe sectoare de competenta‚ scrie Raportul Comisiei‚ care apreciaza ca este nevoie sa se asigure independenta organelor de reglementare si de supraveghere, inclusiv a Bancii Nationale. Concluziile Raportului Comisiei Europene arata ca‚ desi au fost adoptate masuri pentru intarirea sistemului judecatoresc, nivelul de familiarizare cu legislatia comunitara trebuie sporit. Capacitatea administrativa insuficienta este, in prezent, un neajuns principal al pregatirilor pentru aderare‚ conchide documentul citat.
Raportul apreciaza ca Romania a abordat corespunzator anumite aspecte ale capacitatii administrative (dezvoltare regionala)‚ ale pietei interne (restructurarea sectorului bancar, achizitii publice), dar critica programele Bucurestiului in "aspecte" din domeniul justitiei si afacerilor interne (lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei, demilitarizarea politiei si controlul la frontiere) si cel al protectiei mediului.
Radu Vasile promite o viata mai buna orfanilor romani
Premierul Radu Vasile a trimis ieri o scrisoare lui Gunther Verheugen, comisar al Comisiei Europene insarcinat cu problema largirii Uniunii Europene. Prim-ministrul roman exprima, prin intermediul acestei scrisori, angajamentul consistent al guvernului Romaniei de a imbunatati semnificativ situatia copiilor institutionalizati. "Guvernul Romaniei a operat, prin Ordonanta de urgenta 140/1999, o rectificare a bugetului public in particular pentru aspectele legate de institutiile ce se ocupa de copii", se arata in scrisoare. Premierul roman precizeaza ca pentru rezolvarea problemelor copiilor institutionalizati au fost alocate de la buget circa 1135,5 miliarde de lei. Din acestia, 693 miliarde de lei vor fi dati Departamentului pentru protectia copilului si aproape 65 de miliarde de lei vor fi alocati creselor aflate sub patronajul Ministerului Sanatatii. In incheierea scrisorii, Radu Vasile a cerut comisarului UE sa-si pastreze increderea in autoritatile romane in lupta acestora pentru refacerea increderii in sistemul de ingrijire a copiilor. (Dan POPA)

Comentarii