Scolile isi vor gospodari singure banii

luni, 29 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Scolile isi vor gospodari singure banii

Ministerul Educatiei Nationale a comunicat ca, in medie pe tara, costul anual al scolarizarii este de 243.961 lei, raportat la salariile cadrelor didactice. La nivelul fiecarui inspectorat judetean s-au constituit comisii de stabilire a costurilor medii per elev, cifrele finale fiind aprobate de minister. In functie de conditiile locale, costurile aprobate difera intre judetele tarii, iar repartizarea banilor pentru salarii se va face lunar, in functie de aceste costuri. Astfel, in Bucuresti, costul mediu anual per elev este de 110.000 lei, in timp ce in Arges, de exemplu, este de 206.000 lei. Pina in acest moment, ministerul a aprobat costurile medii pentru 35 de judete ale tarii. Purtatorul de cuvint al MEN a refuzat insa sa puna la dispozitia presei cifrele corespunzatoare fiecarui judet in parte, pe motiv ca acestea "nu sint interesante". In teritoriu, confuzia inspectorilor si directorilor de scoli este maxima. Inspectorul scolar al judetului Maramures, dl Ioan Plaian, nici macar nu era la curent cu faptul ca, incepind de luna viitoare, banii pentru salarii vor veni de la minister in functie de numarul de elevi. Domnia-sa a auzit de noua modalitate de finantare, dar crede ca va intra in vigoare abia din anul 2001. Reprezentantii sindicatelor nu stiu nici ei mai mult despre acest subiect. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, dl Aurel Cornea, ne-a declarat ca salariile profesorilor din preuniversitar sint fixe, deci trebuie platite, indiferent de numarul de elevi si ca nu stie cum va fi posibila aplicarea Ordonantei 138. Bugetul MEN pe 2000 prevede, la capitolul "cheltuieli de personal", suma de 14.000 miliarde de lei. Inspectoratele trebuie sa solicite lunar ministerului deschiderea de credite, pina in ziua de 20 a lunii in curs. In spiritul descentralizarii, unitatile de invatamint trebuie sa-si alcatuiasca bugetul propriu si sa-si gestioneze singure resursele financiare, iar directorii acestora trebuie sa se deprinda cu practica manageriala.
Scolile nu pot avea conturi bancare
Ministrul Andrei Marga considera ca noul sistem de finantare va incuraja buna gospodarire si performantele, va stimula competitia si va largi autonomia institutionala a unitatilor de invatamint. Directiunile liceelor trebuie sa joace un rol important in infatisarea, functionarea si performantele unitatii de invatamint, iar de cooperarea cu autoritatile locale sa depinda calitatea fiecarei unitati. Incepind de anul trecut, scolile si liceele au primit autonomie completa in cumularea si folosirea resurselor extrabugetare. Astfel, directiunile scolilor sint autorizate sa infiinteze clase de pregatire liceala sau profesionala la cererea agentilor economici sau administrativi, cu sustinerea financiara a acestora, acest lucru fiind reglementat prin contract. De asemenea, se pot infiinta clase la cererea parintilor, finantate de catre acestia si reglementate printr-un act special. Resursele financiare astfel obtinute pot ramine la dispozitia unitatilor de invatamint si pot fi folosite pentru cheltuieli de personal, cheltuieli materiale si cheltuieli de capital. De asemenea, se pot organiza serii si clase de reconversie profesionala, completare a studiilor, continuare a studiilor sau invatamint la distanta, resursele astfel obtinute urmind a fi folosite autonom. Gestionarea acestor resurse este insa ingreunata de faptul ca unitatile scolare nu-si pot deschide conturi in bancile comerciale. Ordonanta nr. 66/1994, republicata, impune rularea tuturor fondurilor (bugetare si extrabugetare) numai prin trezorerii. Ministrul Andrei Marga a incercat, fara succes, sa remedieze aceasta stare de lucruri, elaborind un proiect de reglementare prin care autoriza deschiderea de conturi bancare de catre scoli si licee. Proiectul a fost respins insa de Ministerul Finantelor.
Dispozitiile ministrului se bat cap in cap
Autonomia financiara este greu de pus in practica, atit timp cit majoritatea scolilor si liceelor de stat (circa 24.500, din totalul celor 27.000) nu au contabilitate proprie si deci se afla in imposibilitate de a-si gestiona autonom resursele. Intreaga executie financiara a acestora se deruleaza prin centrele de executie bugetara, existente in cadrul celor aproximativ 2.500 de unitati de invatamint (de obicei licee) mai apropiate de filialele teritoriale ale Bancii Nationale. Atributiile ordonatorului tertiar de credite sint indeplinite deci numai de directorii unitatilor de invatamint care detin compartimente financiare si de contabilitate proprii. Ministrul Andrei Marga a dispus, prin Ordinul 5145/28.12.1999, ca fiecare unitate scolara (scoala, liceu, grup scolar, scoala postliceala) care este persoana juridica sa se identifice cu un centru bugetar. Operatiunea trebuia incheiata pina la 30 aprilie. Ordinul ministrului nu a putut fi insa pus in practica, din cauza ca vine in contradictie cu o alta masura a ministerului, respectiv reducerea de posturi. Pentru organizarea de compartimente financiare, unitatile de invatamint ar trebui sa angajeze personal, ceea ce este imposibil in conditiile date. In urma ordinului amintit, numarul unitatilor care si-au infiintat compartimente contabile a crescut cu numai 500 (de la aproximativ 2.000 la inceputul lui decembrie la 2.500 in prezent). Majoritatea scolilor si liceelor isi executa in continuare bugetul prin centrele bugetare, unde trebuie sa trimita toate documentele de incasari si plati. (Ana-Maria VIERU)

Comentarii