Se ingroasa gluma cu datoria fata de Suedia

luni, 18 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Se ingroasa gluma cu datoria fata de Suedia

Problema nerezolvata, inca, a datoriei Romaniei fata de Suedia ar putea afecta cursul negocierilor cu Uniunea Europeana. Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Aurel Ciobanu-Dordea, a declarat ieri, intr-un interviu acordat postului de radio Europa FM, ca exista posibilitatea ca ritmul negocierilor sa fie incetinit din cauza datoriei externe de peste 600 de milioane dolari fata de Suedia. La 1 ianuarie 2001, Suedia va prelua presedintia Uniunii Europene.
"In prezent, guvernul face demersuri pentru a gasi o solutie de rezolvare, pe care o va propune in perioada imediat urmatoare. Chiar daca ea nu este definitivata, pina la inceperea presedintiei Suediei trebuie pusa pe masa negocierilor o solutie", a aratat Ciobanu-Dordea.
Cu putin timp in urma, diplomatia suedeza a anuntat ca va omite Romania de pe lista statelor in care va efectua vizite inaintea inceperii mandatului de presedinte al UE. Datoria pe care Romania o are fata de Suedia a fost evaluata, in februarie 1998, de catre firma de consultanta Arthur Andersen, la 3,473 miliarde de dolari. Suma provine din polite, cupoane cu dobinda, bonuri de trezorerie romanesti eliberate intre anii 1922 si 1934 si pierderi suferite ca urmare a nationalizarii din anii 1948 si 1950. Partea suedeza incearca de mai mult timp sa convinga autoritatile romane sa gaseasca o solutie de comun acord.
In perioada 1997-1998, Guvernul suedez a avansat ca baza de negociere o suma reprezentind mai putin de un sfert din suma evaluata de firma Arthur Andersen, respectiv 600 de milioane de dolari. Propunerea viza rambursarea datoriei in doua parti. Prima parte ar urma sa se concretizeze prin cedarea de actiuni si/sau active de la societati comerciale romanesti pentru care partea suedeza va investi o valoare suplimentara echivalenta cu o data si jumatate din valoarea acestei parti. De asemenea, a doua parte trebuia rambursata in numerar, partea suedeza angajindu-se ca aceasta suma sa o investeasca in obiective industriale din Romania. Partea suedeza promite ca pe linga cele 600 de milioane de dolari, partea suedeza se angajeaza sa investeasca inca 900 de milioane de dolari, investitia totala ajungind la 1,5 miliarde de dolari.
Guvernul roman vrea sa plateasca cit mai putin cash
Autoritatile romane iau in calcul mai multe variante. Conform unui document guvernamental, o parte importanta a datoriei ar putea fi stinsa prin cedarea de actiuni ale unor intreprinderi care sint in dificultate sau in proceduri de lichidare, foarte greu sau aproape imposibil de privatizat in conditiile actuale. Printre societatile pe care FPS le propune partii suedeze pentru preluarea unor pachete de actiuni, se numara Roman SA Brasov, Tractorul UTB SA Brasov, Ferom SA Tulcea, SC Neptun Cimpina, SC ALOR Oradea, Semanatoarea Bucuresti, ARO SA Cimpulung, Metalurgica Aiud, SC Somes SA Dej, SC Automobile Craiova, Sidermet Calan, ICSH Hunedoara, Electroputere Craiova. Pentru unele dintre aceste societati au fost selectate deja bancile de investitii care vor privatiza aceste societati, conform programului PSAL, incheiat de Romania cu Banca Mondiala.
In acest moment, exista scrisori de intentie din partea unor firme mari pe plan international pentru unele dintre aceste societati, cum ar fi Scania si Volvo pentru uzina Roman si ABB pentru Electroputere. Partea suedeza are in vedere si unele proiecte de investitii care vizeaza CET Bucuresti Nord-Est, CET Bucuresti Sud, CET Brasov, CET Constanta, unele CET pe carbune, hidrocentrale neterminate, renovarea si privatizarea unor capacitati de productie de 3.000-5.000 MW de la CONEL, precum si substatii si alte parti ale sistemului de distributie, Societatea de Servicii si Intretinere la Sidex Galati.
Premierul Mugur Isarescu a recunoscut ca exista dificultati in stabilirea sumei pe care Romania trebuie sa o plateasca, cash, Suediei. Partea suedeza este dipusa sa accepte si plata a 40% din datorie sub forma de cash, dar Bucurestiul ezita. Aflindu-ne in plin an electoral, este greu de crezut ca premierul Mugur Isarescu va angaja Guvernul la un efort de citeva sute de milioane de dolari. Nici PDSR nu da semne ca ar fi dipus la o cedare in cazul in care va veni la putere. (Dan POPA)

Comentarii