Trei astronauti au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz

marți, 22 noiembrie 2011, 10:50
3 MIN
 Trei astronauti au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz

Potrivit AFP, modulul care i-a transportat pe americanul Mike Fossum, japonezul Satoshi Furukawa si rusul Serghei Volkov a atins solul la ora 02.26 GMT, in regiunea Arkalyk, din nordul Kazahstanului, dupa ce capsula Soyuz TMA-02M s-a desprins de ISS, a precizat TSOUP.

Modulul a aterizat la locul prevazut, cu putin timp inainte de rasaritul Soarelui, in aceasta fosta republica sovietica din Asia Centrala, unde Rusia detine cosmodromul Baikonur.

Potrivit imaginilor transmise in direct de televiziunea rusa, astronautii pareau sa fie intr-o forma fizica buna si au zambit in fata camerelor de filmat, dupa ce au fost extrasi din capsula spatiala de catre echipa de la sol.

Cei trei barbati, purtand in continuare costumele de astronaut, au fost asezati apoi in fotolii, pentru a le lasa timp sa se obisnuiasca din nou cu gravitatia, dupa 167 de zile petrecute in spatiu. Ei au fost acoperiti cu paturi groase de culoare albastra pentru a-i proteja contra frigului, intrucat temperatura de afara era de -15 grade Celsius, la nivelul solului inghetat al stepelor.

Astronautul american Mike Fossum a discutat apoi cu familia sa la telefon, prin satelit.

Cei trei astronauti au fost transportati intr-un cort medical amenajat in apropierea locului de aterizare, pentru a fi supusi unor serii de teste medicale. Ei vor fi dusi ulterior cu elicopterul la Kostanai, un oras din nordul Kazahstanului.

Alti trei astronauti – rusii Anton Shklaperov si Anatoli Ivanisin si americanul Dan Burbank – au ramas la bordul ISS.

Ei au decolat pe 14 noiembrie de pe cosmodromul Baikonur, in cadrul unei misiuni spatiale care a marcat reluarea lansarilor spre ISS de vehicule cu echipaj uman la bord, care au fost suspendate in august, dupa pierderea unui vehicul spatial de tip cargo, care s-a prabusit in Siberia la scurt timp dupa decolare.

Acel accident a determinat amanarea cu doua luni a lansarii capsulei cu noul echipaj, prevazuta initial pentru luna septembrie, pentru ca Rusia sa isi verifice lansatoarele Soyuz. Esecul din august a reprezentat o lovitura grea pentru reputatia modelului Soyuz, bazata pe fiabilitatea sa deosebita – Soyuz a avut aproape 1.800 de lansari reusite. O evacuare a ISS a fost chiar avuta in considerare la un moment dat.

Sectorul spatial rus a cunoscut o perioada neagra dupa pierderea, in decembrie 2010, a satelitilor din sistemul ei de geolocalizare Glonass, creat pentru a concura cu sistemul american GPS. Cei trei sateliti rusesti s-au prabusit in Oceanul Pacific.

Cel mai recent incident din aceasta serie de esecuri s-a produs luna aceasta, odata cu lansarea sondei Phobos-Grunt, al carei zbor spre unul dintre satelitii planetei Marte trebuia sa marcheze revenirea Rusiei in misiunile de explorare interplanetara, dupa o pauza de 15 ani.

Sonda nu a reusit sa paraseasca orbita terestra in drumul ei spre Marte. Potrivit unei surse din sectorul spatial rusesc, citata de agentia de presa Interfax, eforturile facute de savantii rusi pentru recastiga controlul asupra sondei au esuat si aceasta poate fi considerata "pierduta".

Pe 21 decembrie, este prevazuta o noua lansare a unui vehicul spatial cu echipaj uman la bord, care va duce alti trei astronauti – rusul Oleg Kononenko, olandezul Andre Kuipers si americanul Don Pettit – la bordul ISS, ce va fi, incepand din acel moment, ocupata de un echipaj complet de sase membri. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii