UE s-a convins ca nu sintem in stare sa aplicam programul SAPARD

luni, 11 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 UE s-a convins ca nu sintem in stare sa aplicam programul SAPARD

Petre Roman si Ioan Muresan, sefii ministerelor care ar fi trebuit sa se ocupe de punerea in aplicare a programului SAPARD nu reusesc sa ajunga la o intelegere in interesul tarii. Apropierea campaniei electorale a transformat intr-un mar politic al discordiei ceea ce inital se anunta ca un ajutor din partea UE pentru agricultura si mediul rural din Romania. Dupa indelungi certuri in coalitie, decizia privind infiintarea agentiei care va gestiona SAPARD va fi luata de Comisia Europeana.
Guvernul asteapta, in aceasta saptamina, un raspuns al Comisiei Europene privind infiintarea agentiei care va derula programul SAPARD. Acest raspuns i-a fost solicitat institutiei europenei de catre premierul Mugur Isarescu, care a transmis, saptamina trecuta, la Bruxelles, cele doua proiecte de ordonanta privind infiintarea agentiei SAPARD. Comisia urmeaza sa aleaga una dintre cele doua variante. Unul dintre proiecte, initiat de Ministerul Afacerilor Externe, propune o agentie independenta SAPARD, in subordinea premierului. Celalalt proiect, al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, prevede ca agentia sa fie in subordinea acestei institutii. La inceptul saptaminii trecute, reprezentantii MAE si MAA au avut o intrevedere pentru a lamuri situatia creata in urma disputelor pe tema institutiei care va avea in subordine agentia SAPARD. Programul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala SAPARD ar fi trebuit sa demareze la sfirsitul anului 2000 si sa se desfasoare pe o perioada de sapte ani (2000-2006). Romania ar urma sa beneficieze de 150 milioane euro anual, iar cota de participare a guvernului ar fi de 50 de milioane de euro. Premierul Mugur Isarescu a apreciat ca disputa dintre ministrul de Externe Petre Roman, presedintele PD, si ministrul Agriculturii, Ioan Muresan, prim-vicepresedintele PNTCD, a prelungit peste masura demararea programului SAPARD. Petre Roman l-a acuzat, la rindul sau, pe premier ca "fuge de raspundere" si ca da dovada de "politicianism". Si ca situatia existenta sa devina si mai jenanta pentru tara noastra la nivel international, elor doua ministere deja implicate in disputa pentru "ciolanul SAPARD" li s-a adaugat Ministerul Finantelor. MF si MAA au avut o serie de controverse pe tema agentiei de plati a programului SAPARD. Fondurile SAPARD vor fi primite dupa ce institutiile desemnate de autoritatile romane sint acreditate si de Comisia Europeana. Una din cele mai importante etape pentru accesul la fonduri este aprobarea Planului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR), care trebuie negociat cu Comisia Europeana. Urmatoarea etapa este negocierea si semnarea acordului financiar pentru deblocarea banilor, insa aceasta nu se poate realiza decit dupa aprobarea PNADR. Transa pentru anul 2000 a programului va fi pierduta in cazul in care acordul financiar nu este semnat inainte de finele acestui an. A treia etapa este infiintarea agentiei SAPARD si acreditarea ei de catre Comisia Europeana, care conditioneaza eliberarea primei transe din fondurile SAPARD de aceasta acreditare.
Efectele implicarii UE
Tergiversarea infiintarii Agentiei a determinat Uniunea Europeana sa ia decizia de a finaliza ea insasi aplicarea programului pentru agricultura si dezvoltare rurala SAPARD. In consecinta, primele rezultate pozitive nu au intirziat sa apara. Ministrul Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan, va pleca miine la Bruxelles, unde se va intilni cu Comisarul European pentru Agricultura, Franz Fischler. Ei vor discuta ultimele detalii ale programului SAPARD, prin care Romania urmeaza sa primeasca anual 150 de milioane de dolari pentru dezvoltare rurala si agricultura. Muresan il va informa pe reprezentantul UE despre aprobarea Planului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR), care include toate observatiile primite de la Comisia Europeana. Senatul a adoptat, joi, proiectul de lege privind PNADR aferent programului SAPARD. Ministrul roman ii va prezenta Comisarului European si structura agentiei SAPARD, propusa de Ministerul Agriculturii in proiectul de ordonanta de urgenta care va fi discutat peste doua zile in sedinta Guvernului. Conform propunerii MAA, Agentia SAPARD va fi constituita dintr-o unitate centrala de coordonare, cu sediul la minister, si opt unitati regionale, pentru cele opt regiuni de dezvoltare, cu sediul la Directiile Generale Agricole si de Industrie Alimentara. Activitatile specifice proiectelor finantate prin programul SAPARD vor fi indeplinite de Ministerul Agriculturii, Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si Ministerul Finantelor, precum si de organizatii guvernamentale sau non-guvernamentale. Muresan sustine ca Agentia infiintata conform propunerii sale poate deveni operationala in cel mult doua luni de la data aprobarii ordonantei, pentru ca procedurile de implementare a programului SAPARD si metodologiile de lucru sint deja elaborate de serviciile de specialitate ale ministerului. El va discuta cu Franz Fischler si despre negocierea calendarului de semnare a Memorandumului multianual de finantare de catre UE, pentru perioada 2000-2006, si a Memorandumului financiar pentru anul 2000, precum si despre stabilirea calendarului de actiuni pina la sfirsitul anului. (N. Dascalu)

Comentarii