Ultimul act al "Seratei muzicale"

marți, 18 august 1998, 23:00
3 MIN
 Ultimul act al "Seratei muzicale"

Iosif Sava s-a nascut la Iasi, in data de 15 februarie 1933. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti (1955) si Conservatorul "Ciprian Porumbescu" (1966). Din 1972 era membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor (UCM).
In 1951 si-a inceput activitatea profesionala ca editor muzical la Radiodifuziunea Romana. Intre 1969 si 1990 a fost redactor/realizator in TVR, unde, din 1990 pina in 1993, a fost redactor sef al Departamentului de Muzica, iar ulterior seful Redactiei Culturale. In 1997 a fost numit director interimar al Departamentului Viata Spirituala, Cultura, Educatie din Televiziunea nationala. Peste un an, in iunie 1998, Iosif Sava a devenit realizatorul unei emisiuni culturale emisiunii "Salonul muzical ACASA – Lista lui Sava", la postul ACASA TV.
Ca publicist, Iosif Sava si-a inceput in anul 1951 si s-a concretizat in 53 de volume, majoritatea dedicate muzicii si in peste 6.000 de articole de presa. A fost pianist/clavecinist in diverse formatii muzicale romanesti. Sava a primit numeroase distinctii, printre care Premiul Academiei Romane, Premiul UCM (de sase ori), Premiul Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania (de patru ori) si Premiul Pamfil Seicaru.
Emil Constantinescu, presedintele Romaniei: "Sint oameni a caror activitate cotidiana, desfasurat neobosit, ne pare atit de fireasca incit o consideram ca avind aceeasi natura cu trecerea anotimpurilor. Abia disparitia acestor oameni ne dezvaluie opera lasata in urma, statura acesteia continuind sa creasca – intocmai ca parabola Semanatorului – prin semintele marii culturi raspindite cu generozitate, saptamina de saptamina, luna de luna, an de an de catre toate spiritele insetate de frumos din tara noastra."
Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor: "A fost o personalitate a vietii muzicale romanesti, un animator al acesteia, cu mari deschideri culturale. A actionat cu succes atit in zona presei muzicale, cit si a muzicologiei si a lasat in urma sa o mosternire extrem de bogata. Sub prestatia omului de cultura Iosif Sava inca nu se descopera un succesor".
Dan Grigore, muzician: "A fost un om cu care nu m-am inteles intotdeauna, aveam multe divergente. Dar era un om deschis la dialog si avea o putere de munca fantastica. L-am admirat pentru asta. Locul lui in acel talk-show despre muzica si politica nu cred ca il mai poate ocupa cineva."
Razvan Theodorescu, academician, membru CNA: "Vestea ma consterneaza. Iosif Sava era mai mult decit un colaborator al meu, era un prieten de lunga data. Sint printre cei care pot marturisi nu numai admiratia profesionala ci si tinuta morala in ani foarte grei pentru noi toti. Odihneasca in pace!"
Silviu Brucan, politolog: "Cred ca meritul lui principal este ca in perioada dictaturii ceausiste, cind TVR a functionat ca un oficiu de propaganda, el a avut curajul si tenacitatea de a face singurele emisiuni populare, de viata intelectuala si de schimb de idei, partea muzicala devenind doar un fundal".
Laurentiu Ulici, senator, presedintele Uniunii Scriitorilor: "Iosif Sava a fost un coagulant al vietii culturale romanesti, prin faptul ca a ingaduit controversa. A avut aceasta putere formidabila, de a accepta duelul de idei. Este marele lui merit in media romaneasca si in democratia romaneasca".
George Pruteanu, senator: "Iosif Sava era un om extraordinar de muncitor si se poate spune ca toata viata sa a fost in slujba mass-media romanesti. Am deplins plecarea sa din TVR si depling cu o lacrima mai grea si trista plecarea sa din aceasta lume. Ramin casetele sale."
Nicolae Licaret, director artistic Ateneul Roman: "Regret. Speram ca va putea fi salvat, pentru ca a mai avut perioade dificile, pe care le-a depasit. Acum asa a vrut Dumnezeu. Pierdem un mare om de arta, un mare critic, un mare om al muzicii."

Comentarii