UNPR vrea consolidarea semiprezidentialismului si parlamentari alesi uninominal, dar si pe liste

luni, 31 octombrie 2011, 14:12
2 MIN
 UNPR vrea consolidarea semiprezidentialismului si parlamentari alesi uninominal, dar si pe liste

"Astazi (luni, n.r.), Biroul Permanent al UNPR a discutat liniile directoare ale programului de guvernare al UNPR, , intitulat dupa denumirea partidului si am sa va dau citire catorva din ideile cuprinse in acest proiect pe care il vom definitiva pana la sfarsitul anului si pe care il vom supune dezbaterii publice impreuna cu sindicatele, patronatele in cadrul platformei de stanga", a declarat Marian Sarbu, dupa sedinta Biroului Politic Permanent National al UNPR.

El a aratat ca programul are trei linii directoare. "Aceste linii directoare se refera la  cele trei mari sisteme din societate, sistemul politic, sistemul economic si  sistemul social. Din punct de vedere al partidului, Romania, la capitolul politic, ar trebui sa-si consolideze caracterul semiprezidential al statului si clarificarea raporturilor dintre presedinte, primul-ministru si Parlament, si din acest punct de vedere in cadrul Constitutiei consideram ca trebuie mult mai bine reglementat dreptul presedintelui de a conduce sedintele Guvernului, combinat cu instituirea motiunii de cenzura constructive  dupa modelul german. De asemenea, consideram absolut necesara trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri alesi majoritatea prin scrutin uninominal, iar restul de pe o lista nationala depusa de partide", a sustinut Marian Sarbu. Liderul UNPR a mai spus ca Uniunea sustine in continuarea reorganizarea administrativ-teritoriala  dupa actualele regiuni de dezvoltare.

Marian Sarbu a mai spus ca Guvernul este prea "zdrentuit". "De asemenea, credem ca si Guvernul este mult prea zdrentuit ca formula a Executivului, de aceea unele dintre ministere ar trebui  integrate, Romania are nevoie de o capacitate mai integrativa  a Executivului, de aceea credem ca ar fi extrem de util-ca in anii care vin- infiintarea unui minister al economiei, finantelor si muncii si un minister al sanatatii si protectiei sociale cu capacitate integrativa  in cele doua mari domenii ale Romaniei, economic si social", a mai explicat Sarbu.

In privinta celorlalte doua sisteme, cel economic si social, Marian Sarbu a precizat ca principala prioritate in anii urmatori trebuie sa fie agricultura, iar celelalte prioritati trebuie sa se axeze, printre altele, pe energie, turism, transporturi, IMM-uri. Uniunea nu este  de acord ca CEC-ul si EximBank sa se privatizeze, potrivit lui Sarbu. Acesta a mai spus ca ajustarile economice din ultima vreme trebuie privite pentru viitor ca masuri  de protectie a caracterului social al statului.

In acest context, presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat dupa sedinta conducerii Uniunii ca Platforma de Stanga pe care o gandeste nu are un caracter politic, ci unul de dialog cu toate "comunitatile". (Realitatea.net)

Comentarii