Considerata un dulce taranesc, alivanca este de fapt o prajitura care a "evoluat" odata cu patrunderea ea in bucatariile orasenilor. De la simpla placinta din faina de porumb oparita cu chisleag, astazi alivanca a ajuns sa contina brinza, oua, lapte dulce si bineinteles smintina.
Ingrediente: 1 kg faina de porumb, 200 g gris, 1 l lapte, 250 g brinza dulce de vaci, 150 g zahar sau miere de albine, 2 oua, smintina.
Faina de porumb se opareste cu laptele fierbinte si se lasa sa stea 1-2 ore. Apoi se amesteca cu grisul, brinza de vaci, ouale si zaharul sau mierea de albine. Intr-o tava patrata sau rotunda unsa cu unt se toarna tot amestecul si se da la cuptor. Se lasa la foc potrivit pin’a capata o crusta maronie. Atunci este gata. Se scoate din cuptor si se lasa la racorit in tava apoi se toarna smintina deasupra. Pofta buna!