Fructe si scoarte pentru vopsirea naturala a tesaturilor din fibre naturale

vineri, 17 iulie 2009, 18:45
2 MIN
 Fructe si scoarte pentru vopsirea naturala a tesaturilor din fibre naturale

Din cele mai vechi timpuri tesaturile din fibre naturale erau vopsite cu ajutorul colorantilor obtinuti din fructe, legume, scoarte sau argile. Acum uitate aceste modalitati de vopsire mai sint folosite in unele gospodarii din vre-un catun uitat de lume sau de catre artistii populari. Culorile obtinute sint curate si in unele cazuri pentru fixare se foloseste piatra acra sau otet.
Arinul alb, Alnus incana, vopseste in caramiziu si negru. Pentru caramiziu se utilizeaza scoarta si fructele proaspete iar pentru negru fructele uscate. La vopsire se foloseste piatra acra sau calaican.
Fructele bine coapte de boz, Vicia foba, coloreaza tesaturile in violet si negru, functie de cantitatea de fructe utilizate.
Calinul, Viburnum opulus, este o alta planta folosita pentru a colora fibrele naturale. Fructele arbustului impreuna cu radacina de roiba dau nuanta rosie.
Fructele de corcodus negru, Prunus cerasifea, in special pielitele fructelor sint utilizate pentru a obtine culoarea rosie inchisa.
Pentru galben, verde sau negru se poate folosi lemnul ciinesc, Ligustrum vulgare. Scoarta si fructele proaspete sau uscate in difetite doze dau cele trei culori.
Culoarea neagra, puternica, se obtine cu fructe de scorus, Sorbus domestica sau cele de soc, Sambucus nigra.
Din amestecul de fructe, scoarte, frunze sau plante se pot obtine diverse alte nuante de culori. Pentru colorarea linii in visiniu se pot utiliza fructele de afin si coacaz, toata planta de sovirf, frunzele si scoarta de mar si par paduret si iarba rosie. Se realizeaza o macerare la rece. Intr-un vas se introduc in straturi firele de lina si amestecul de plante, fructe si scoarte proaspete si tocate. Se lasa o luna la macerat apoi vasul se pune la foc pentru a fierbe. Dupa ce a dat citeva clocote se lasa la racit. Se scot firele de lina si se introduc, timp de 4 ore, intr-o solutie de apa cu otet pentru a fixa culoare.  Firele astfel vopsite se lasa la uscat la umbra apoi trebuiesc tinute citeva zile la soare. Se va obtine o culoare stralucitoare si curata, exact ca si culorile din natura. (Sandu MARIN)

Comentarii