Legumele la congelat

vineri, 17 iulie 2009, 18:39
2 MIN
 Legumele la congelat

Pregatirile pe care le tot fac pentru a umple camara pentru iarna incep o data cu aparitia primelor fructe si legume. Pun la congelat legume pentru iarna, portionat cit pentru o mincare, dar si atunci cind am prea multe si acestea se vor strica daca nu le folosesc. Chiar daca nu vor sta pina la iarna pentru ca le consum, vor fi inlocuite cu altele atunci cind vine toamna.
O reteta proprie de dovlecei congelati folosibili doar la tocane si la salata de vinete este si cea de mai jos. Eu pun la salata de vinete in proportie de maxim ½ pentru ca este putin mai dulce. Dovleceii ii dau pe razatoarea mare si ii pun la scazut in putin ulei la foc mic. Ii dau la racit cind am o pasta groasa. Ii congelez in pungute mici cit folosesc odata.
Zarzavat congelat
Deoarece folosesc foarte mult marar la mincaruri iar iarna mararul uscat nu are aceeasi aroma, am descoperit o modalitate de „conservare" astfel incit sa isi pastreze si aroma si textura. Modalitatea am extins-o si la patrunjel, leustean si alte verdeturi. Mararul proaspat cules, ales bine si fara strop de apa pe el se pune in pungi si se baga la congelator. Din gradina proprie merge nespalat insa daca il folositi pe cel din piata trebuie sa il spalati si sa il uscati foarte bine fara sa se vestejeasca. Apoi tocat marunt la dimensiunea pe care o folositi de obicei poate fi introdus in pungute si apoi la congelat.
Daca ramine apa pe zarzavat, in momentul congelarii aceasta se aschiaza spargind celulele si la dezghetare avem o masa gelatinoasa verde nefolosibila. (Ioana BENESCU, Roman)

Comentarii