Proteinele vegetale pot fi gasite in soia, nuci si spirulina

vineri, 05 ianuarie 2007, 18:38
2 MIN
 Proteinele vegetale pot fi gasite in soia, nuci si spirulina

Proteinele necesare cresterii si dezvoltarii corpului uman provin din alimente de natura animala dar si vegetala. Proteinele provenite din alimente sint metabolizate pina la stadiul de aminoacizi care sint clasificati in esentiali absolut necesari organismului si neesentiali care pot lipsi din alimentatie fara a produce tulburari grave organismului.

Proteinele se pot depozita limitat in toate tesuturile prin procese metabolice, acestea reinnoindu-se contunuu la nivelul tesuturilor. In perioadele de stres, de covalescenta sau dupa expunerea la factori nocivi nevoia corpului pentru anumiti aminoacizi creste.

In corpul uman exista aproximativ 20 de aminoacizi care alcatuiesc peste 50.000 de structuri proteice diferite. Acestia se gasesc in alimente care contin proteine: carne, oua, lapte, peste, nuci, seminte, soia si cereale. Proteinele animale contin toti aminoacizii esentiali. Ele pot fi suplinite insa de soia si spirulina pentru ca acestea sint proteine vegetale complete: contin aminoacizi esentiali.

Soia, un aliment complet

Soia este originara din Asia de Sud-Est. In prezent sint  cultivate peste 2.500 de varietati de soia. este folisita in alimentatie si fitoterapia chineza de mii de ani.

In Europa a ajuns abia in secolul XVIII-lea  iar in SUA in secolul XIX-lea adusa de emigrantii chinezi. Contine 40% proteine (carnea contine doar 15-20%), 12-55 lipide (carnea 2-4%), glucide si saruri minerale. Soia poate fi utilizata sub forma de boabe, faina, lapte de soia, ulei, suplimente care sa contina izoflavone si sa nu provina din organisme modificate genetic. Poate fi folosita de persoane de toate virstele, sub forma de boabe crude, nefermentate sau neprajite.

Laptele de soia este recomandat persoanelor cu intoleranta la lactoza. izofavonele din soia sint considerate fitohormoni estrogeni vegetali si sint recomandate in profilaxia cancerului de sin, cancerului uterin sau de prostata. Soia este un aliment complet, usor digestibil si remineralizant. Lecitinele continute de soia au in structura lor acizi grasi nesaturati care au actiune regulatoare a mecanimului lipidic. Uleiul de soia are un continut de 48-58% acid linolic si este folosit in tratamentul afectiunilor dermatologice. Despre proteinele vegetale din spirulina si nuci, precum si recomandarile lor terapeutice intr-un numar viitor.

In ce boli poate fi utilizata soia?

Fitoterapia recomanda soia pacientilor care sufera de:

* afectiuni hepatice acute sau cronice

* afectiuni ovariene

* constipatii rebele – uleiul de soia are actiune antispastica

* afectiuni dermatologice cu eczeme si leziuni uscate – uleiul de soia are rol trofic si emolient

* rinite – uleiul de soia are actiune trofica de cicatrizare a mucoasei nazale

* in dieta persoanelor care sufera de afectiuni maligne – este un aliment moderat iang, proteinele din soia contin toti aminoacizii esentialii ntr-o proportie aproape ideala

* este recomandata pentru prevenirea osteoporozei femeilor aflate la menopauza.

Comentarii