Recoltarea, uscarea si conservarea plantelor medicinale

Subtitlu

vineri, 06 aprilie 2007, 14:24
2 MIN
 Recoltarea, uscarea si conservarea plantelor medicinale

Pentru a culege plantele medicinale, trebuie ca fiecare dintre noi sa respecte citeva reguli. Si aceasta pentru a beneficia de substantele active ale plantelor, pentru a le proteja de la disparitia din locul de unde sint culese sau pentru a le lasa ragazul de a creste si a se inmulti. Nu taiem pinul batrin pentru a ajunge sa-i culegem mugurii si nu smulgem plantele cu tot cu radacini, astfel incit in urma sa ramina pamintul gol.

* Trebuie sa stim ce anume se recolteaza de la o anumita planta astfel incit continutul de substante active sa fie cel mai ridicat.

* Momentul optim pentru recoltare trebuie bine stiut, acesta fiind dat de anotimp si de stadiul de vegetatie al plantelor.

* Cind se string plantele, trebuie sa tinem seama de conditiile meteorologice si de perioada din zi. In general, plantele se string dimineata, dupa ce s-a ridicat roua sau dupa-amiaza, inainte de apusul soarelui.

* Daca plantele au continut ridicat de uleiuri volatile, atunci le recoltam pe timp noros sau inainte de rasaritul soarelui.

* Nu se string toate plantele din acelasi loc pentru a se asigura perpetuarea speciei. Mugurii trebuie strinsi, de obicei, din pachetele de exploatare forestiera de primavara.

* Un alt element important este acela ca plantele se recolteaza si in functie de fazele lunii.

* Radacinile, rizomii, deci partile subterane, se recolteaza in zile de pamint si cind luna este in crestere.

* Frunzele si partile aeriene, exceptind florile, fructele si semintele, se culeg in zile de apa.

* Florile se recolteaza in zilele de aer.

* Fructele si semintele au drept zile optime pentru cules zilele de foc.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii