Sapunurile 100 % naturale, o investitie in sanatatea noastra

vineri, 29 aprilie 2011, 18:33
3 MIN
 Sapunurile 100 % naturale, o investitie in sanatatea noastra

Sapunul este de departe cel mai folosit produs cosmetic. Este folosit zilnic pe o suprafata mare de piele. Sa nu uitam ca pielea absoarbe mare cantitate din substantele cu care vine in contact asa ca este foarte important sa fim atenti ce punem pe piele. De la descoperirea lui si pina secolul trecut sapunul a fost facut din grasimi si uleiuri naturale. Existau manufacturi, celebre si astazi, care au transmis din generatie in generatie retetele bine pastrate de sapun: sapunul de Alep, sapunul Castilia sau sapunul negru.

Odata cu revolutia industriala si nevoia tot mai mare de sapun a oamenilor, uleiurile hranitoare  din sapun au fost inlocuite cu detergenti chimici si subproduse petroliere, pline de substante cancerigene si alergeni, sapunul devenind astfel un detergent mult prea greu de suportat de piele. Cititi eticheta sapunului din baie si veti intelege de ce simititi pielea uscata si pruriginoasa dupa dus: ati acoperit pielea cu substante chimice.

Cum se fac sapunurile naturale?

Sapunul natural este facut doar din ingrediente 100% naturale. Daca utilizam uleiurile vegetale se incepe cu un procent ridicat de ulei de masline, apoi se adauga ulei de cocos, ulei de palmier, uleiuri pretioase pentru ingrijire, ierburi de leac, argile, miere, lapte de capra, uleiuri esentiale extrase din plante pentru miros. Sapunul natural se simte atunci cind este folosit, el hraneste si vindeca pielea, o hidrateaza, lupta eficient impotriva semnelor de imbatrinire.

Crearea de sapunuri naturale lucrate manual este un amestec de arta si stiinta.

Este nevoie de pina la o luna pentru a crea o bucata unica de sapun. Pentru a pastra proprietatile uleiurilor si plantelor metoda cea mai indicata este metoda ‘’la rece”. Ingredientele sint amestecate la temperaturi ce nu depasesc 40 de grade. Dupa prelucrare si amestecare, sapunul este turnat in forme sau blocuri mai mari, dupa 24 de ore, timp in care este suficient de solid pentru taiere si manipulare, sapunul se portioneaza in bucati si se aseaza pe rafturi mai multe saptamini pentru uscare. Procesul de maturare permite apei sa se evapore, ph-ului sa scada si sapunului sa se intareasca.

Toate retetele sapunurilor sint create cu multa grija si rabdare pina la gasirea combinatiei perfecte de ingrediente. Astfel sint sapunuri pentru diferite tipuri de piele: pentru piele grasa cu argila sau salvie, pentru piele uscata cu lapte de capra si miere, sapun echilibrant cu lavanda sau sapun pentru spalat parul.

Sapunul natural nu usuca pielea asa cum fac sapunurile obisnuite. In toate sapunurile exista un exces de ulei care ramine nesaponificat, intr-un procent de pina la 10%, care dupa spalare ramine ca un film invizibil pe piele si care hidrateaza si hraneste epiderma. De multe ori nu este necesara aplicarea unei lotiuni. In plus,in urma procesului de saponificare rezulta multa glicerina naturala cu rol de hidratare. In cazul sapunurilor obisnuite, aceasta glicerina se extrage separat pentru industria profitabila a cremelor si lotiunilor, lasind in urma un produs saracit de emolienti.

De ce sint bune sapunurile facute manual?

Exista mitul sapunului fara soda caustica asa zisul sapun din glicerina, colorat si frumos mirositor. Din pacate este doar un mit, sapun fara hidroxid de sodiu nu exista. Asa zisul sapun cu glicerina este o baza de sapun formata din trei ingrediente: grasimi, soda caustica si apa distilata, care dupa formarea sapunului este topita in alcool de 96 de grade, se fierbe un anumit timp, se adauga zahar, acid stearic si glicerina si rezulta un sapun clar, transparent. Pentru a fi complet transparent nu trebuie sa aiba in plus nici un gram de ulei.

Hidroxidul de sodiu este esential in procesul de fabricare a sapunurilor. Fara el practic uleiul nu s-ar saponifica. Este important de retinut faptul ca hidroxidul de sodiu nu se mai regaseste in produsul finit. Practic are loc o reactie intre o baza – hidroxidul de sodiu si ulei rezultind o sare – sapunul, care nu mai pastreaza nici unul din ingredientele initiale si este un compus chimic nou.

Avantajele folosirii sapunurilor naturale sint multiple astfel ca: pielea absoarbe doar substante naturale, fara efecte negative. Pe linga functia principala aceea de a curata, pielea beneficiaza de multiplele proprietati ale plantelor, argilelor, laptelui sau mierii  din compozitie. Fiind parfumate cu uleiuri esentiale pure, extrase din plante, fiecare spalare este practic o minisedinta de aromoterapie, plina de efecte pozitive nu doar asupra pielii ci a intregului organism. Toate ingredientele fiind biodegradabile, vin din natura se pot intoarce tot acolo, far a polua. (Claudia BULAI)

Comentarii