America nepotilor

joi, 05 ianuarie 2012, 19:39
5 MIN
 America nepotilor

Alegerile primare republicane din Iowa, care au inregistrat pe 4 ianuarie 2012 un nou record pentru istoria electoala –  prin victoria strinsa, la doar opt voturi distanta, a mult-pariatului Mitt Romney si a americano-italianului Rick Santorum – ridica semne de intrebare cu privire la "profilul moral si etic" al viitoarei Americi.

Zdruncinata de criza, patria pare intr-un proces de cautare a "adevaratelor valori fundamentale". Iar alegerile din Iowa – care prin traditie dau tonul procesului electoral si sint considerate decisive pentru rezultatul final – par sa indice ca o radicalizare a conservatorismului ar avea de cistigat in fata vederilor ceva mai moderate. Cele democrate par sa fie, cel putin pentru urmatorii ani, un pariu pierdut, dupa dezamagirea Obama – o dezamagire insa predictibila si explicabila in contextul asteptarilor foarte mari ale alegatorilor.

Toti candidatii la prezidentialele americane din 2012 spun ca vor o noua patrie pentru copii si nepoti, dar felul in care o vede fiecare este diferit. Comentind victorialui Santorum, postul CNN atragea atentia asupra a ceea ce doreste acesta pentru urmasi. Radicalismul sau inrait, specific americanilor imigranti, care dintr-o dorinta de asimilare se declara mai ferventi aparatori ai valorilor americane, mai conservatori si mai rasisti decit americanii "get-beget", Santorum este cel mai anti-avorturi dintre toti candidatii republicani. In opinia sa, orice medic care face un avort trebuie sa fie condamnat la inchisoare. Cum se impaca valorile sale cu dreptul individului la auto-determinare – o alta valoare americana fundamentala – e o alta discutie.

Chiar daca in mediile culturale si academice americane – care sint considerate in general mai de stinga – Santorum e vazut drept un excentric, daca nu cumva un "sarit", ideile sale au prins puternic in conservatorul stat Iowa, unde italianul care a ratat de doua ori batalia pentru a ajunge iarasi in Camera Reprezentantilor ca senator de Pennsylvania si-a mutat cu luni in urma artileria (si intreaga familie) sa cistige prezidentialele primare. Lipsit de resursele lui Mitt Romney, Santorum a ajuns cu ideile lui trasnite la doar opt voturi in urma primului, care e considerat prea liberal, prea moderat, cu alte cuvinte prea slab pentru spiritul momentului. Criticindu-l pe Obama pentru a nu fi actionat destul sa blocheze Iranul in proliferarea armelor nucleare, Santorum spune ca daca va fi ales va bombarda negresit Iranul. Asta place la nebunie americanilor de rind, mindri de misiunea lor mesianica de salvatori ai pacii si conducatori ai lumii, misiune ridiculizata in posterul vulgaro-amuzant al unui pacifist pe care l-am vazut protestind in fata Casei Albe si pe al carui tricou scria – daca imi permiteti – "fighting for peace is like fucking for virginity". Un fel de Vadim mai slab si mai tinar, Santorum e un adept al conspiratiilor, imbratisind teoriile conspirationiste legate de incalzirea globala si respingind ideile stiintifice pe aceasta tema, care ar fi, in viziunea sa, "o schema a politicii de stinga", o "scuza pentru mai mult control guvernamental in viata privata".

E previzibil ca simtind in ceafa suflarea lui Santorum, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, zis si Robocop, pentru postura sa intepenita, cu gitul scurt, pe care nu si-l intoarce niciodata, trebuie sa isi mai inraiasca discursul. A inceput sa lucreze la asta de citiva ani, insa nu pare prea convingator. Astfel, in chestiunea avorturilor, de pilda, dintr-un sustinator al dreptului la alegere, Romney a devenit un opozant al avorturilor. Desi se opune casatoriilor intre persoane de acelasi sex, Romney admite beneficiile convietuirii consensuale in cazul homosexualilor, dovedind un grad de toleranta nedigerabil pentru conservatorii republicani, iar in 2004 a admis si casatoriile homosexuale. Atacat pe aceasta tema in campanie, Romney se straduieste sa para un fervent opozant al avorturilor si casatoriilor de acelasi sex, declarindu-se si impotriva reformei asigurarilor de sanatate a lui Obama, chiar daca asta inseamna a-si anula cea mai mare realizare a sa ca guvernator: in 2006, Romney a semnat legea reformei sanatatii in Massachussets, care impunea tuturor rezidentilor sa cumpere asigurare de sanatate, acorda subventii celor ce nu aveau asigurare medicala si controla angajatorii care nu ofereau asisgurare. "Nu am fost nici republican, nici democrat", spunea atunci Romney, atacat pentru reforma sa, in mod similar cu Obama azi. Atit el, cit si presedintele sint acum acuzati ca prin aceste reforme vor "sa construiasca socialismul in Statele Unite", ca sa o citez pe Michele Bachmann, cu citeva ore inainte de a-si vedea infringerea cu ochii in Iowa si de a-si anunta retragerea din cursa.

E greu de spus ce se va intimpla de acum inainte, insa reusita lui Santorum arata ca surprizele sint mereu posibile si ca orice vot conteaza, cum titra "The Washington Post", intr-un articol despre "lectiile" votului din Iowa. Cistigatorul oficial ramine Romney, cu avansul de opt voturi si cu un aparat electoral impresionant. Insa pentru publicatia "The Huffington Post", el este un perdant. Intr-o analiza interesanta, cistigatori ai alegerilor din Iowa sint Santorum si Barack Obama insusi, deoarece alegerile ar fi evidentiat intensitatea fracturilor si a diferentelor de vederi din Partidul Republican.

Va reusi candidatul clasat pe locul III in Iowa, Ron Paul, un alt "excentric", ca si Santorum, sa ia avans? Un neo-conservator declarat, el are viziuni foarte diferite de Santorum, dar care ating alte puncte sensibile pentru adeptii ideilor conservatoare: el opteaza pentru intarirea dreptului la a purta arme (in viziunea sa, pilotii ar trebui sa zboare inarmati), e anti-avorturi, anti -"Obamacare" promoveaza educatia la domiciliu, taxe mai mici, aducerea in legalitate a tuturor imigrantilor, intarirea apararii granitelor si opteaza pentru o politica externa mai putin interventionista. Un program diferit de cel al lui Newt Gingrich, fostul purtator de cuvint al Camerei Reprezentantilor intre 1995 si 1999, cel care parea cistigatorul imbatabil al primarelor in urma cu citeva saptamini, doborit de propriul trecut, clasat pe locul patru in Iowa, la mare distanta de primii trei. Unul din cei mai inversunati acuzatori ai lui Bill Clinton pentru aventura cu Monica Lewinski, Newt a fost dovedit de doua ori cu amante, iar gestul sau de a-i cere divortul celei de-a doua sotii cind aceasta se afla in spital operata de cancer a scandalizat atunci, fiind readus acum pe tapet; la fel il urmaresc si acuzatiile dezvaluite de "Bloomberg Businessweek", ca a fi fost platit cu 1,6 milioane de dolari in 1999, pentru "consultanta", de un om de afaceri a carui corporatie a finantat ilegal membrii Comitetului de servicii financiare din Camera Reprezentantilor, ale caror decizii influentau corporatia platitoare. Un fel de mita, adica.

In orice caz, revenind la valorile americane fundamentale, care par sa fie unul din leit-motivele acestei campanii, ele par confuze si contradictorii deocamdata. In functie de cine va cistiga batalia pentru Casa Alba, America s-ar putea transforma din tara tolerantei si a libertatilor individuale in altceva. In ce anume, vom afla probabil dupa "meciurile" si dezbaterile ce vor urma: nu doar cele electorale, ci sI cele morale, pe tema "adevaratelor valori" ce trebuie prezervate pentru copii si nepoti.

Comentarii