Gripa porcina si internetul

miercuri, 29 aprilie 2009, 18:21
3 MIN
 Gripa porcina si internetul

Pina marti, 149 de oameni murisera de gripa porcina in Mexico, iar alti 200 contactasera boala. Infectia, transmisa aparent doar pe calea aerului, de la om la om, tinde insa sa devina globala. Guvernul neozeelandez a comunicat zilele trecute ca dintr-un grup de elevi care vizitasera Mexicul, zece copii au fost testati pozitivi pentru virus. Autoritatile americane au confirmat pina in prezent 64 de imbolnaviri, majoritatea lor la New York, in Texas si California. Exista, de asemenea, cazuri confirmate in Scotia, Spania si in Canada. Suspiciuni exista si in Elvetia, Germania si Austria. Boala se manifesta prin simptome similare celor din gripa banala, doar ca unele cazuri evolueaza extrem de sever, cu insuficienta respiratorie si chiar spre deces.

Pare sa fie vorba de o noua varianta, mutanta si deosebit de agresiva, a virusului A/H1N1, devenit foarte cunoscut in ultimele zile ca virusul gripei porcine. In fapt, nu exista dovada ca virusul se ia, fie si pe calea aerului, de la porci. Cu atit mai putin prin carnea de porc. Numele popular al virusului se datoreaza unor asemanari structurale cu virusurile intilnite la porci. Specialistii in boli infectioase prefera sa vorbeasca despre "gripa americana".

Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit un nivel 4 (6 fiind maxim) de alerta. OMS nu recomanda deocamdata inchiderea granitelor sau limitarea circulatiei internationale. Tarile membre ar trebui insa sa se pregateasca de ce poate fi mai rau. In capitala Mexicului au fost inchise deja toate restaurantele, salile de sport si cluburile de biliard. Autoritatile mai multor state au recomandat cetatenilor sai sa intreprinda calatorii in Mexic doar in caz de stricta necesitate.

Concernul farmaceutic elvetian Novartis a declarat ca dispune de codul genetic al virusului si intentioneaza sa elaboreze un vaccin (aceeasi intentie a fost exprimata de cel putin alte douazeci de companii de biotehnologie). Dupa opinia expertilor, vor fi insa necesare citeva luni bune pina cind vaccinul va fi disponibil pe piata. Dupa parerea lui Joerg Hacker de la Institutul Robert Koch din Germania, este posibil ca banalul vaccin antigripal sa confere rezistenta si fata de virusul gripei porcine. Unele medicamente anti-virale precum Tamiflu sau Relenza par sa fie eficiente in cazurile severe.

Pina una-alta, virusul gripei porcine pare sa fi infectat in mai mare masura Twitter, serviciul de micro-blog de pe internet. Twitter reprezinta, printre altele, un excelent instrument pentru sociologi, ziaristi si chiar politicieni. Daca vrei sa afli de ce este preocupata intr-un anumit moment omenirea, te uiti pe Twitter. Pe linga palavrageala publica inerenta, luni seara, 2,5% (adica 45.000) din totalul contributiilor la Twitter se referau la gripa porcina. Vestile proaste se propaga repede. Prea repede, dupa parerea unor comentatori, care au etichetat serviciul drept un "portal al panicii". Conform primei pagini a portalului, Twitter este un serviciu de comunicare printr-un schimb de raspunsuri rapide la o singura intrebare simpla: "Ce faci in momentul de fata?". Pentru multi twitteri, aceasta intrebare inseamna mai degraba "Ce te preocupa in momentul de fata?".

Se pare ca, actualmente, gripa porcina preocupa pe multi oameni – cel putin dintre cei care se folosesc de Twitter. Exactitatea nu este chiar punctul forte al acestora. La urma urmei, Twitter e doar un instrument prin care poti comunica pareri si afla ce gindesc altii. Unii specialisti in comunicare avertizeaza insa asupra potentialului alarmist al acestuia. Citeva organizatii de stat au recunoscut insa si potentialele calitati ale serviciului, incercind sa ajunga la utilizatorii lui cu informatii verificate si consistente, inclusiv cu sfaturi privind preventia imbolnavirii. Ca sistemul functioneaza o arata numarul de followers, adica al acelor utilizatori care se aboneaza la orice informatie ulterioara privind subiectul. Pe moment s-au inregistrat 30.000 de abonati, iar tendinta este clar crescatoare. Sigur ca cele 140 de semne pe care le permite Twitter pentru un singur text nu sint tocmai compatibile cu ideea de consiliere competenta. Pe de alta parte, si impactul mesajelor panicarde este limitat de acelasi numar mic de cuvinte posibile intr-un mesaj.

Potrivit lui Al Tompkins de la Institutul Poynter, una dintre scolile renumite de jurnalism din Statele Unite, "oamenii care raspindesc informatii prin retelele sociale de pe internet ar trebui sa mediteze asupra credibilitatii surselor de informatii utilizate, inainte de a posta un mesaj". Twitter ar trebui sa fie, conform aceluiasi profesor Tompkins, "echivalentul on-line al spalatului pe miini. Inainte de a da ceva mai departe, ar trebui sa ne curatam intr-o oarecare masura miinile". O atitudine sanatoasa, desigur. Doar vorbim despre boli.

Comentarii