Organistul si femeile sale

miercuri, 04 februarie 2009, 20:07
5 MIN
 Organistul si femeile sale

Cazul muzicianului Hans-Martin R. a retinut in ultimele zile atentia presei germane. R. a fost unul dintre cei mai apreciati organisti din sudul Germaniei, cantor al Bisericii Sf. Sebaldus din Nuerenberg, director muzical al Bisericii Evanghelice din Bavaria, profesor onorific la Universitatea din Bayreuth si interpret de marca al muzicii lui Bach. In prezent, domnul R. este doar un detinut care va ispasi o condamnare pe viata. Fapta sa: uciderea cu lovituri de cutit a sotiei. Cu doamna R. se casatorise in urma cu 35 de ani, ducind o viata conjugala aparent fericita. La reconstituirea crimei s-a aflat ca, inainte de a-si da duhul, doamna R. ar fi reusit sa ingaime, uimita, doar "Ce se intimpla?". Aceeasi intrebare si-au pus-o jurnalistii germani, incercind sa refaca drumul existential al unuia care se transforma dintr-un membru de vaza al comunitatii intr-un detinut de drept comun. A rezultat o istorie presarata cu minciuni si lasitati.

Domnul R. o cere in casatorie pe Barbara in 1973. Tinara pereche se muta la Nuerenberg, pentru a facilita cariera muzicala a domnului R. Se naste o fata, iar viata familiala a celor trei este considerata ca fericita. La proces, acuzatul sustine ca si-ar fi iubit sotia peste masura. Martorii, rude si prieteni, vorbesc de asemenea despre intelegere si fericire constanta in familia R. Despre viata dubla a acuzatului aveau sa afle din ziare.

La proces s-a prezentat si Karin G., acum in virsta de 43 de ani. A cintat in corul condus de domnul R., iar in 1997 a devenit iubita dirijorului. Amantei, domnul R. ii povestea despre o viata conjugala nefericita, pe care insa nu o poate incheia, sotia sa amenintindu-l ca se va sinucide. In anul 2000, domnul R. pleaca pentru citeva luni de acasa, insa se va intoarce spasit la doamna R. – "pentru un nou inceput". In aceasta perioada, amanta ramine insarcinata. Domnul R. o va parasi in luna a saptea de sarcina. Tentativele lui Karin G. de a obtine un ajutor financiar de la fostul iubit se lovesc de un zid. Muzicianul se razgindeste doar cind este amenintat cu darea in vileag la episcopie.

"A mai existat vreo criza in casnicia dumneavoastra?" – a vrut sa afle judecatorul. "Pot sa va intorc intrebarea?" – a raspuns acuzatul. Judecatorul nu accepta: "Aici, eu pun intrebarile". Domnul R. se adreseaza retoric salii: "Exista cineva in aceasta sala care sa fi fost casatorit 35 de ani si sa nu fi trecut prin nici o criza?". Judecatorul a replicat prompt: "Domnule R., sotiile acestor oameni traiesc!". Desigur, acuzatul mai trecuse prin "crize conjugale". Inca din 1984 avusese o relatie cu o corista de 18 ani. Si ei, domnul R. i-a promis un viitor comun. De asemenea, a platit pentru doua intreruperi de sarcina. Raminind insarcinata a treia oara, tinara hotarise sa nasca – cu pretul despartirii de muzician. Domnul R. nu a recunoscut paternitatea, pentru a nu-si periclita cariera. Doar dupa zece ani, confruntata cu dificultati financiare, femeia indrazneste sa-i ceara tatalui copilului ei un sprijin. Domnul R. refuza prompt. Cind copilul implineste 16 ani, femeia capata atita curaj cit sa-si ceara drepturile in justitie.

Intrebat de judecator, acuzatul nu reuseste sa-si aminteasca datele de nastere ale celor doi copii din afara casatoriei. Pentru domnul R., acestia sint inexistenti. "Cite prietene ati avut in total?", vrea sa stie judecatorul la proces. Acuzatul refuza sa raspunda. Magistratul: "Doar ati avut si cite doua sau trei prietene odata…". Domnul R. confima. Fusese oarecum charismatic – ca dirijor de talent si organist exceptional. Muzica "cereasca" a interpretarilor sale la orga impresionase multe tinere. In ultimii ani, insa, o lasase mai moale. In 2005 a fost pensionat datorita unei afectiuni la umar, iar un an mai tirziu a suferit un infarct sever. Cind s-a trezit pe patul de spital, cu sotia sa aplecata asupra sa, si-ar fi dat seama in sfirsit ce inseamna casnicia.

Despre sotie, Barbara R., se stie ca fusese profesor de limba germana. Cunostintele o descriu ca pe o femeie ingrijita, cu personalitate si foarte prietenoasa. Cind insa fosta amanta a sotului ei, Karin G., a aparut la usa pentru a solicita o intrevedere intre patru ochi, doamna R. a refuzat-o: "Nu stiu ce as putea sa va spun". Ca sotul ei avea si un al doilea copil din afara casatoriei, doamna R. nu avea sa afle niciodata. Se pare ca sotii se intelegeau intr-o privinta: orice obstacol care le-ar tulbura viata linistita trebuia ignorat.

Doar ca problemele nu dispar odata cu ignorarea lor. Din contra, tind sa se acumuleze si sa-l sufoce pe individ. La mijlocul anilor ’90, sotii sint convinsi sa achizitioneze o casa in estul Germaniei – ceea ce le-ar fi redus considerabil impozitele. Din pacate, achizitia s-a dovedit o catastrofa. Sotii R. pierd procesul impotriva firmei (falimentare) de dezvoltare imobiliara. Costurile de judecata si cele cu avocatii inghit si ultimele resurse financiare. La inceputul lui 2008, creditorii navalesc in viata domnului R. Acesta nu poate plati chiria, linia telefonica este taiata. Executorii judecatoresti solicita 150.000 de euro, plus platile restante la pensiile alimentare. Sotia lui R. nu afla nimic din aceste tribulatii financiare. Domnul R. planuieste deja uciderea sotiei. O pune sa pregateasca bagajele pentru o excursie "surpriza" in Spania. Apoi o injunghie, intii in spate, apoi de mai multe ori in piept. Dupa aceea, se plimba cu masina prin sudul Germaniei, aprinde luminari prin biserici pentru sotia sa, apoi incearca sa se sinucida – dar nu are curajul. S-ar fi rugat la Dumnezeu sa-i indice o cale de iesire, insa n-ar fi primit decit tacere. In ziua in care corpul femeii este gasit in locuinta, domnul R. se preda politiei.

Opinia publica germana s-a confruntat cu mai multe dileme: sotii aveau amindoi pensii mari, rudele si prietenii lor sint instariti – o iesire din impasul financiar ar fi fost credibila. Dar mai ales: cum poate un om al Bisericii sa traiasca permanent in minciuna – si ce fel de Biserica este aceasta? Ce fel de om este acela care cinta la orga pentru slava Celui de Sus, dar manipuleaza si minte permanent? Ce fel de femei erau acelea care n-au indraznit sa faca publica situatia in care le impinsese domnul R.? In fine, ce fel de om este acela care s-a erijat in stapin asupra vietii si a mortii – si apoi se mira ca instanta cereasca ramine muta? Expertiza psihiatrica nu a decelat, in cazul domnului R., tulburari psihice majore.

Comentarii