Bataturi la buze

luni, 23 aprilie 2007, 17:06
3 MIN
 Bataturi la buze

* Dragi compatrioti, frati romani, intii de toate speram ca nu va doare capul dupa Sfintul Gheorghe. Nu, nu vrem sa facem nici o aluzie, nu vrem sa bagam nici un rautacism (chiar, am uitat cine a zis-o pe asta, cu "rautacismele") cum ca, de Sfintul Gheorghe (sau chiar dinainte, voiniceste, ca tot au fost zile libere), ati profitat din plin de pe urma purtatorilor acestui prenume, care s-au simtit si ei. Ne gindeam ca poate va doare capul dupa ziua de Sfintul Gheorghe, cind din nou s-au gasit diversi oameni sau politicieni ori analisti sa se dea din nou in stamba pe micile ecrane si sa-si dea ei cu parerea, de parca tare am avea noi ce face cu parerea lor. Chiar, sa zicem ca am avea trei pareri de-ale lui Cristoiu, opt de-ale lui Stan, doua mai vechi de-ale lui C.T. Popescu si citeva pareri mai mititele, la duzina, de-ale lui Geoana, Crin, Felix, Ponta si Buruiana. Ce-am putea face cu ele? Ne-ar apara de ploaie, de seceta, de grindina, de furnici in camara? Le-am putea trage peste incaltari, cind e noroi? Am putea zvirli cu ele, noaptea, in maidanezii din cartier care se incirliga sub geamul nostru? Le-am putea folosi la masa, in loc de scobitori sau servetele?

* Stiam ca, atunci cind calci gresit (la propriu ne referim) in mod repetat, talpa pantofului se toceste intr-un anumit fel. Acum exact doua decenii, cind serveam tara sub drapel (iar metrul de croitorie din dormitor arata mai putin de doua luni pina la liberareee – dar nu asta e important, ca am trecut in rezerva pe 16 iunie 1987), aveam un coleg care isi schimba la fiecare doua saptamini tocurile bocancilor, pe care le rodea spre interior intr-un mod atit de personal, incit stiam exact daca a fugit in oras doar privindu-i urmele lasate in pamintul moale de linga gard. Ne miram ca nu se tocesc si falcile, si buzele celor care spun si repeta aproape zilnic aceleasi si aceleasi chestii. Totusi, oare la Cristoiu s-o fi tocit deja pe-o parte?

* Una dintre timpeniile care tocesc buzele prin repetare este chestia cu "Haaa, zece mii de oameni la mitingul lui Basescu reprezinta un fis, un rahat pe linga sutele de mii care veneau prin 1990 la Iliescu!" sau cam asa ceva. Ceea ce s-a uitat este ca in 1990, oamenii de bine lucrau (vorba vine) la stat, prin fabrici si uzine, si preferau sa frece menta la dom’ Iliescu decit sa tiriie teava prin sectie. Plus ca, din cite ne amintim noi, cei mai multi erau adusi cu trenuri, autobuze, camioane, autobasculante, autogredere, dragline, excavatoare, motostivuitoare, motopompe etc. pe baza de convocator, prezenta fiind obligatorie, iar absentele fiind aspru sanctionate de organizatiile de partid din intreprinderi. Sa nu mai amintim de mitingurile electorale ale PSD, unde cei care nu erau tiriti cu forta erau momiti cu mici, bere, ulei sau faina. Or, in aprilie 2007, duminica dupa-amiaza, e mare lucru sa scoti si o suta de bucuresteni din case, daramite o mie si cu atit mai daramite zece mii.

* In alta ordine de idei, am auzit la televizor un domn prezentator zicind "Ei, gata cu stirile din Moldova, sa ne mutam la Cluj, mai bine zis la Sibiu, capitala europeana etc!". Sa ne mutam la Cluj, mai bine zis la Sibiu? Dar de ce sa nu ne mutam la Oradea, mai bine zis la Tandarei? Asta-i un fel de cum ai spune ca "Draga nevasta, dragi copii, stiti ce m-am gindit? Sa mergem cu totii vara asta, in concediu, la Miami. Mai bine zis, la Eforie Nord, sa facem namol!".

 

Comentarii