Divin de regiune superior

luni, 15 octombrie 2012, 19:54
3 MIN
 Divin de regiune superior

* Cum nu prea e nunta fara lautari (sau fara macar un baiat naimit sa puna muzica de pe laptop), nu exista nici sarbatori fara acea parte a consumatiei care nu se pune in farfurii sau castroane, ci in cani, halbe sau pahare. La o sarbatoare atat de mare, cum e cea a unui oras, la jumatatea toamnei, pare normal ca, pe langa fudulie, sa existe multa temelie. Ne aflam intr-unul dintre locurile special si frumos amenajate, unde utilul se imbina cu placutul, ceafa cu hamsia, micul cu mustarul, omul ebrietat cu cel aflat sub influenta alcoolului, berea cu vinul, vinul cu apa. Am trecut in fuga pe la o taraba cu vinuri, cu prilejul sarbatorii localitatii Gropile, unde au venit sute de mii de pelerini, pentru a afla despre ce vin e vorba…

                                                        *         *         *

– Vorba despre vin, decat despre vin bun si mult! Cel care a vorbit e domnul de la tejghea, care manuieste cu destoinicie masurile, canile si butoiasele…

– Voiam sa stiu, de fapt, care e trendul toamnei: chiar, ce vin prefera consumatorii in aceasta perioada a anului 2012, ce soiuri doresc pelerinii care, iata, au venit de prin toate colturile tarii?

– Daca ne luam dupa soiuri si sortimente, cel mai bine si mai bine se vand "Ieftina de Bulbuceni", "Ocazia de Dealu Mic", "Economicul de regiune superior", "Acra de Butucesti", "Otetita si Strepezeaua de Cocarleni" sau celebra "Braguta"…

– Vreti sa spuneti fraguta, cum ar veni capsunica, nu?

– "Braguta", adica ca e ieftin ca braga, asa l-au botezat astia.

– Dumneavoastra cum l-ati botezat?

– Va spun daca opriti reportofonul… L-ati oprit? Eu l-am botezat jumi-juma. Da’ cu apa buna, filtrata, nu cu porcarii!

– Sunteti de acord cu chimicalele puse in vin?

– Totul e relativ, si apa, la urma urmei, e tot chimica, e cu oxigen si hidrogen, asa am invatat la scoala, codoi. Ce nu e chimie pe lumea asta? Si omul e chimie, ca din pamant vine si in pamant se-ntoarce…

– Vinurile dumneavoastra contin chimicale?

– Vinurile noastre contin decat molecule, formate din atomi, care au electroni, protoni si neutroni. Matale ai tot particule elementare: poti sa zici ca esti chimic?

– Si prin ce difera soiurile de vin?

– Prin felul legaturilor chimice. Daca sunt mai multe legaturi covalente, vinul e mai sec, nu-i ca ala cu legaturi ionice, care iese asa, mai busuioaca, mai dulceag, mai de dama. Si sa stiti ca trebuie sa fim foarte atenti la ionizari, sa nu plece electroni de pe ultimul strat, cumva, ca asa apare mirosul de doaga!

Comentarii