Locuinta mea de vara e la toamna!

duminică, 28 august 2011, 16:10
4 MIN
 Locuinta mea de vara e la toamna!

* Incetul cu incetul sau repede cu repede (si perceptia timpului este relativa) am ajuns la ultimul inceput de saptamina de vara 2011. O vara pentru unii buna, pentru altii nebuna, pentru unii avantajoasa, pentru altii paguboasa, pentru unii calduroasa, pentru altii racoroasa, pentru unii a fost o vara agitata, pentru altii a fost o vara linistita (de pilda, pentru doamna Zamfira Crestet, decedata in 1962, la virsta de 104 ani). Sigur este ca, din punct de vedere calendaristic, joi incepe toamna. Una care nu va fi electorala, dar politicienii s-au gindit cu bataie la fel de lunga ca nasul lor, cind ne promit – deci, in perspectiva marilor confruntari din 2012, ne asteapta Sarbatori ale Vinului, Tulburelului, Pastramei sau Ciolanului, ocazii de a minca si bea de pleasca, pe banii diverselor partide care tot de la noi vin (banii, nu partidele!). Toamna e si sezonul camarilor pline de roade, de bucate – dar, pentru unii, acest fapt este unul negativ: roadele astea trebuie culese prin munca, si e preferabil ca, in loc de munca, sa mergi la Sarbatorile Vinului etc.

* Desi a fost o lunga vara fierbinte, uneltele agricole n-au stat de pomana. Ne-am putut convinge de asta uitindu-ne la jurnalele de stiri de la 17.00. Vine toamna, iar furcile, coasele, secerile, ciocanele, sapaligile, hirletele, lopetile, tirnacoapele, topoarele, barditele, baltagele, drujbele si alte scule au fost scoase din teasta, din gitul, din burta sau pieptul vecinului ori soacrei si pregatite pentru marea batalie cu recolta, de pe cimpurile si ogoarele de lupta ale patriei.

* Razboiul pentru reintregirea hambarelor, Marele Razboi pentru neatirnarea de tulpine si crengi a roadelor toamnei, a inceput. Unii sapa transee pentru a scoate sfecla sau cartofi, altii ataca papusoiul, rasfirindu-se in lant de tragatori, taranii din trupele de geniu stau aplecati, ciuciti, eliberind terenul de pericolul ardeilor grasi sau kapia etc. – in vreme ce altii, ca niste adevarate sentinele, stau de paza, sa nu vina cei de prin satele invecinate, sa le fure de pe ogor. Toata campania asta seamana cu una militara: "Joc si groaza" s-ar putea numi ea, fiindca, normal, romanul nu lasa jocul, cintul si voia buna nici la munca. Despre primele succese, despre primele victorii pe frontul campaniei agricole, in cele ce urmeaza:

* La Ciumeti, recoltatul a durat mai bine de un sfert de ora. Dintre cei opt stiuleti de porumb culesi, sapte deja au fost fierti in oala si mincati cu sare, iar cel de-al optulea se afla expus intr-o vitrina din Muzeul Etnografic, alaturi de doi ciorchini de struguri impaiati in 2003 si patru cartofi din 2009. La acest rezultat demn de pomenit (cu un an in urma, recolta a fost de doar sase stiuleti!) au contribuit mai multi localnici, fiecare dupa puterile sale. Incepind cu primarul, cu vicele, cu membrii Consiliului Local si rudele acestora, angajate la Primarie pe posturi de operator IT, designer, astronom, director PR, sef departament cooperare europeana sau paznic, cu totii isi pot imparti, astazi, meritele. In plus, acum doua seri, domnul primar mai dat tuturor o veste minunata, anuntind oficial cresterea cu 527 la suta a numarului de cirtite la hectar. Prelucrarea pieilor de cirtita reprezinta una dintre ocupatiile de baza ale agricultorilor din Ciumeti: in fiecare gospodarie exista macar un specialist care face cu maiestrie, respectind traditia mostenita din tata in fiu, cojoace de nurca, mantouri de vizon sau caciuli de astrahan din piele de cirtita, mult apreciate de turistii straini care opresc la ei in localitate, dupa ce autocarul face pana de cauciuc de la cuiele presarate pe sosea. Promitem sa revenim!

Post Scriptum (sau bonus, cum va place mai mult)

* Dupa cum ati aflat, in urma cu aproape o saptamina a fost 23 August, adica fosta zi de importanta nationala pentru toata simtirea romaneasca. Despre ea si despre rolul ei am mai scris, cind a fost momentul; ar parea perfect normal sa ne oprim, pe motiv ca evenimentul a trecut – dar stiti si dumneavoastra cit de frumos a scris poetul: "Batrinii sint greu de pornit, dar de-i pornesti, sint greu de-oprit!". Inertia unora este atit de mare (mai ales cind au fost si niste zile caniculare, cu indice de confort termic 80), incit ei continua si azi sa sarbatoreasca, in fel si chip. Citeva exemple, in cele ce urmeaza:

* Zidarii din cadrul firmei de constructii "Mesterul Manole" i-au chemat la intrecere socialista pe agentii imobiliari de la Agentia Imobiliara "Blocul de Veci". Intrecerea a inceput inca din zorii zilei de 23 August si inca nu s-a ispravit. Pina la aceasta ora, rezultatul pare unul de muncitoreasca egalitate, membrii ambelor colective reusind sa bea cot la cot, de necaz (cauzat de faptul ca, din cauza crizei, ambele domenii de activitate merg la fel de prost), la fel de multe peturi cu bere.

* Minerii din bazinul carbonifer (transformat in bazin olimpic) "Avantul" au anuntat ca, in cinstea zilei de 23 August, au scos la lumina minereu mai bogat in fier ca de obicei. Tot la lumina s-a descoperit ca fierul provenea de la o bomba cazuta dintr-un avion, in timpul razboiului; aceasta a explodat de-abia ieri seara, cind, profitind de intuneric si de lipsa supravegherii, ortacul Mitica Pepene a incercat sa o demonteze cu un ciocan si faiul, dupa ce a auzit ca, de obicei, bombele au si ceas inauntru.

* Tot marti, 23 August, adica in aceeasi zi de marete impliniri, intocmai ca un singur om, toti angajatii Intreprinderii de Sifoane si Ape Carbogazoase "Grohaila" l-au sarbatorit pe colegul lor Nae, a carui aniversare a fost. Cu acest prilej, el a adus la locul de munca mai multe damigene, absolut pline, asadar despre el se poate spune pe drept cuvint ca este un om care face cinste colectivului!

Comentarii