Munca te incalta

miercuri, 11 aprilie 2007, 18:31
3 MIN
 Munca te incalta

* Alaltaieri, in timp ce priveam la televizor de dimineata, am avut senzatia ca unii ori au beut prea mult de Pasti si inca nu s-au trezit din mahmureala, deci se tin de glume si pacaleli, ori au incurcat fila din calendar si au crezut ca e 1 Aprilie, deci se tin de glume si pacaleli. Am avut senzatia asta dupa ce am vazut la Realitatea TV titlul de material "Parlamentarii s-au intors la munca". Pentru ca n-am inteles defel la ce s-au intors ei, am pus mina pe DEX si am gasit mai multe definitii ale cuvintului "munca". Una ar fi "activitate constienta, specifica omului, indreptata spre un anumit scop, in procesul careia omul efectueaza, reglementeaza si controleaza prin actiunea sa schimbul de materii dintre el si natura pentru satisfacerea trebuintelor sale". Ahaaaa! Asa, deci? Formularea aia cu "schimbul de materii dintre om si natura" ne-a pus situatia sub o noua lumina. Sigur se refera si la bilutele din nas aruncate sub fotoliu sau la gazele eliberate in sala! Deci, pina la urma, ne-am lamurit: tot munca se cheama ca e!

* Poate tineti minte ca si ieri am mai pomenit despre datini de dupa Pasti prezentate pe micile ecrane. Ei, treaba a continuat, iar noi am urmarit si un material despre batutul cocosului in a doua zi de Pasti, printr-unele sate din judetul Sibiu. Nu stim ce le facuse respectivul cocos locuitorilor din zona, dar sigur este ca a mincat o bataie din aia apasata, cum se da la hotii de cai sau la locatarii cu datorii la intretinere, din cauza carora ramine tot blocul fara apa. La putin timp dupa, am aflat ca prin alte zone ale patriei se tine, cu acelasi prilej, datina "impuscatul cocosului". Pesemne ca toata aceasta ura la adresa cocosilor vine de la faptul ca sarmanul animal are prostul obicei de a-i trezi pe oameni in zori, sa mearga la munca. Banuim ca in zonele urbane mai mari, obiceiul stramosesc a fost inlocuit de altul, "strivitul ceasului desteptator cu ciocanul".

* In perioada Sfintelor Pasti, multi romani s-au simtit mai buni, mai darnici, asadar s-au gindit sa dea de pomana. Printre ei, si copii; despre copiii care au strins daruri pentru micutii fara posibilitati am aflat de la televizor ca "si-au oferit din inima hainutele, masinutele, roboteii, papusile care le-au ramas mici". Habar n-avem cum e treaba cu masinutele si roboteii care le-au ramas mici; despre papusi, banuim ca singurele care ramin mici sint alea gonflabile!

* Prin ochiul camerei de filmat am vazut ca s-a mai dat o lovitura mafiei ciorapilor si sosetelor flausate din piete, doua perechi la trei lei. Normal ca acum, dupa ce am intrat si in UE, e nevoie de un comert civilizat, e nevoie de produse de calitate, dupa normele europene. Din cele vazute la televizor am remarcat ca respectivii ciorapi nu respectau normele UE fiindca nu erau insotiti de un pliant cu modul de intrebuintare in limba romana.

* Cind apare la televizor presedintele, pe o banda scrie "presedinte". Cind apare premierul, scrie "prim-ministru". Cind apare vreun parlamentar si nu doarme, pe banda scrie "Bulica Sfiriiac, Sandokan Singerete (sau cum il mai cheama pe el), parlamentar". Din cind in cind, pe la jurnalele de stiri, au mai aparut pe ecran si calitatile de "victima", "martor", "invinuit", "pagubit" etc. In fiecare an dupa Pasti, la televizor apare cite un cetatean pastrator de datina strabuna, despre care scrie pe ecran ca este "poganici". Daca ar fi fost perioada Sarbatorilor de Iarna, banuim ca s-ar fi scris pe ecran "Eugen Mitilica – irod", "Tanase Taraboi – urs" sau "Aspazia Ceatirna – capra".

* Alaltaieri, marti, la exact ora 15.28, in timpul filmului "Din prea multa dragoste", un traducator de la HBO a bagat in subtitrare o replica a unui personaj despre un film foto "de 400 de turatii". Fusese vorba despre sensibilitatea filmului, care se masoara in DIN sau ASA. In cazul respectiv, fusese vorba despre un film destul de sensibil, de 400 ASA. Nu de 400 de turatii. La o faza ca asta, traducatorul ar trebui nitel penalizat, adica sa primeasca leafa nu in RON, ci in herti sau amperi, ca mare diferenta nu-i pentru el.

 

Comentarii