Scoala a inceput cu dreptul

duminică, 16 septembrie 2012, 17:10
3 MIN
 Scoala a inceput cu dreptul

* Scolarii si prescolarii au inceput azi cursurile; noul an de scoala / prescoala a adus sumedenie de schimbari, nu neaparat in punctele esentiale, plus ca e foarte posibil si ca aceste schimbari sa se schimbe, cat de curand. La noi, sistemul de invatamant seamana bine cu conditiile meteorologice extreme din ultimii ani: pe de-o parte se primesc calculatoare de ultima generatie, din fonduri europene, dar pe cealalta scolile nu sunt electrificate. Pe de-o parte s-au construit sute de sali de sport; pe de alta nu sunt fonduri pentru mingi, copiii joaca fotbal cu pepeni, iar in cap le cad bucati de tencuiala din tavan. Nu sunt bani pentru materiale, dar se prind cu patura, prin colturile claselor, exponate pentru coltul viu. Avem scoli cu termopane, gresie si faianta, unde n-au mai ramas bani pentru clopotel, de sunat cu el inceperea orelor. Chiar am auzit ca un parinte generos ar fi donat scolii la care invata (mai bine zis, de la care chiuleste) fiul sau o talanga, luata de la oile din stana proprie, dar toti cainii din cartier incep sa urle ca la tarla cand suna. E vorba despre un caz singular; este oare? Ne intrebam si noi, in plus, cum a decurs inceputul noului an scolar: s-au mai luat la pila asperitatile? Sunt sanse sa se rezolve?

* Inca de azi dimineata, elevii Scolii Generale "Tanase Scatiu" au descoperit ca, in loc sa manince laptele si cornuletele, pot face din ele lucruri mult mai utile. Tonul a fost dat de micul Sisoe Galma, la ora de atelier, cand a taiat cu traforajul, din cornuletul sau, un suport pentru ziare si reviste. Colegii i-au urmat exemplul si au mesterit, tot din cornuri proaspete, etajere, o cantina a pasarelelor, suporturi de eprubete pentru laboratorul de chimie, un dulapior de tinut creta si buretele, precum si mai multe rigle, pentru toti scolarii. Piesele, taiate la traforaj, au fost incleiate cu lapte, si el la fel de proaspat.

* Alt elev din cadrul aceleiasi scoli, Vasilica Carabus, a gasit la randul sau, din pura intamplare, inca o utilizare pentru cornulet: datorita formei sale specifice, produsul de patiserie poate fi folosit si la orele de sport, pe post de bumerang. Aruncarea bumerangului (originar din Australia, unde este folosit de aborigeni ca arma de vanatoare) reprezinta o activitate placuta si instructiva, care duce la dezvoltarea armonioasa a musculaturii membrelor, la ascutirea reflexelor si la cresterea atentiei. Descoperirea a fost facuta de inventivul elev in momentul in care a vrut sa sparga un geam cu cornuletul, dar produsul de patiserie a descris prin vazduh o curba gratioasa si s-a intors la el, zgariindu-l pe frunte. Din fericire, fiind prima zi de scoala, cabinetul medical al scolii inca mai avea spirt si plasturi!

* Saptamana trecuta, parintii elevilor din Scoala Generala "Pacala si Tandala" au decis sa renunte la sedinte, apucandu-se de treaba: au pus mana de la mana si au contribuit, pentru a asigura copiilor conditii de studiu ideale. Ramona Vezure, operator chimist si mamica micutului scolar Ilie Vezure, a oferit laboratorului scolii destule recipiente pline cu uraniu, plutoniu, cesiu, arsenic si thaliu, precum si doua peturi cu acid cianhidric. Parintele de elev Romica Carca, sculer-matriter, a donat scolii la care invata fetita sa, Melana, doua scule si trei matrite, ideale mai ales daca se raceste si incep ploile, iar Ilie Ilarion, antreprenor de pompe funebre si fabricant de sicrie, a dotat laboratoarele si clasele cu dulapuri din lemn afumat cu lampa si avand manere din bronz. Practic, cele aflate de noi nu pot decat sa ne faca mai optimisti, sa ne redea speranta ca, indiferent de criza, scolarii romani vor avea tot ce le trebuie pentru a deveni buni tinichigii si ospatari!

Comentarii