Si ce daca?

luni, 04 decembrie 2006, 19:55
4 MIN
 Si ce daca?

* Care este gustul puterii? Dar ce inseamna, de fapt, putere? Care e puterea, care-i opozitia? Dar care e realitatea? Totul este o iluzie. Ieri dormea pe prispa casii, azi s-a dus in ma-sa (sau cam asa ceva). Azi esti la putere, miine nu esti la putere. Azi esti, miine nu mai esti. Se fac alegeri anticipate? Nu se fac alegeri anticipate? Dar creste productia de brinza? S-a retras de la guvernare Partidul Conservator? Dar ce e aia guvernare? Avem guvern minoritar? Dar ce e aia minoritate? De fapt, ce e ala guvern? Tineti minte pe de rost numele ministrului Invatamintului din 1993, toamna? Dar numele ministrului Sanatatii din 1997? Nu-i asa ca nu tineti? E normal! Dar vreo poveste de Ion Creanga va mai amintiti? Pai, da, desigur! Vedeti si dumneavoastra ce e important in viata? Nu ministrii care se schimba, ca de aia-s ministri, nu parlamentarii care dorm. Exista personaje mai demne de luat in seama decit ei: cocoselul din povestea pungutei cu doi bani, Ionica cel prost, pupaza sau alte chestii pe care nu le mai pomenim.

* Si ce daca e criza guvernamentala? Pariu ca se descurca intr-un fel sau altul? Ce, or sa manince vircolacii luna, o sa vina sfirsitul lumii? Si daca nu se descura ce-o sa se intimple? Chiar daca n-am mai avea deloc ministri sau parlamentari ce ar fi? S-ar scumpi leusteanul? Oricum, nu se mai gaseste la vremea asta.

* Ramasesem cu niste mici restante dupa 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Deci, am aflat de la televizor ca, in Capitala, "multi romani si-au manifestat bucuria prin parcuri". Imediat ne-am inchipuit cum in fiecare parc bucurestean, dupa fiecare copac sau boschet, statea cite un cetatean roman care isi manifesta bucuria. In timp ce romanii din Capitala isi manifestau bucuria prin parcuri, atmosfera sarbatoreasca din Cluj a fost umbrita de un mic incident legat de coroanele depuse. N-am mai stat sa ascultam detalii, fiindca n-am vazut nici un asteroid ucigas apropiindu-se de Pamint, sa ne termine pe toti din pricina incidentului cu depunerile de coroane la Cluj.

* Si in alte orase ale patriei s-au mai semnalat mici incidente – cum ar fi, de exemplu, ca muzica de la megafoane era mai tare decit vocile autoritatilor care tineau discursuri. Citiva cetateni pareau indignati, dar nu ne-am dat seama exact de ce: ca n-au auzit discursurile din pricina muzicii sau ca muzica nu era suficient de tare si ca nici macar o melodie nu mai poti asculta in liniste in tara asta fara sa se bage astia peste ea cu politica lor?

* Dupa 1 Decembrie a inceput si porcicidul; am vazut la televizor o sacrificare de vier conform traditiei batrinesti si parca facindu-se in ciuda, parca dindu-se cu tifla normelor europene, care prevad anestezie generala prealabila si alte asemenea panarame. Banuim ca telespectatorii care au prins scurtul material s-au infiorat auzind guitatul de moarte, apoi au salivat, privind cum animalul a fost pirlit si transat. Asta, deoarece pentru multi bugetari porcul de la televizor e la fel de greu accesibil ca alte indragite vedete ale micului ecran. Da, dragi cititori telespectatori, nu va mai ginditi la porcul ala de la televizor, era o iluzie, era un efect special, ca in filme. Era un porc facut pe calculator. Fiti linistiti si bucurati-va de cartofii dumneavoastra, acum, cit inca ii mai aveti si pe astia!

* Aha-haa! Avem senzatia ca ne-am prins ce tip de avion e ala din clipul publicitar la apa Borsec. Avionul ala, care zboara pe ecran vreme de o clipa, in timp ce se scrie "1910 – primul zbor cu avionul". Ieri dimineata am revazut spotul, iar clipa aia a fost suficienta pentru a ne da cu parerea ca este vorba despre un DeHavilland DH-82 "Tiger Moth". Cel mai important avion de antrenament al RAF (Royal Air Force) pentru multi dintre pilotii care, ulterior, aveau sa lupte in Batalia pentru Anglia. Oricit s-ar da cu fundul de pamint creativii romani, acest aparat a zburat pentru prima data in octombrie 1931; oricum, si atunci exista apa minerala Borsec.

* Am mai prins la televizor, intr-una din ultimele seri, un interesant material despre bocitoarele de profesie; acestea se tinguie de mai mare jalea la toate inmormintarile din localitate, apoi – banuim noi – profita din plin de produsele agro-alimentare cu specific de parastas. Pesemne, respectivele sint si cele mai mari degustatoare de coliva din lume. Nu stim de ce, dar cind am auzit despre bocitoarele de profesie, imediat ne-am dus cu gindul la persoanele alea care rid la comanda, in studio, prin emisiunile de divertisment cu public. De fapt, fisa postului e cam aceeasi.

 

Comentarii