Stare de alean la inceput de an

miercuri, 09 ianuarie 2008, 18:15
3 MIN
 Stare de alean la inceput de an

* Deja au trecut zece zile din ianuarie, din noul an 2008, au trecut si ne apropiem din ce in ce mai mult de 1 Mai muncitoresc, cu alaiul sau de mici si bere, de vacanta de vara, de mare, de soare, de mal si de val, ne apropiem din ce in ce mai mult de Craciun si de Revelion 2009. Asa arata un punct de vedere optimist; pesimistul ar spune ca Sarbatorile de-abia s-au terminat, ca e frig, ca mai mult e pina da firul ierbii, ca e cea mai idioata perioada a anului. Si optimistul si pesimistul au dreptate. O bila alba (cu tricolor) acum, dupa zece zile, ar fi ca s-a mai intrat oarecum in normal – daca i se poate spune normal, daca exista asa ceva prin partile noastre (si daca exista, atunci pesemne ca difera tare mult de normalul altor popoare). Ziceam mai sus ca perioada asta ar putea parea cam idioata pentru unii: asa si este. Ca in fiecare ianuarie, pe toti ii apuca tirsa, starea de alean, cheful de a-si introduce palma undeva si de a se culca altundeva, cit mai departe de munca. Am tot prins absolut intimplator in ultimele zile, la televizor, diverse emisiuni retrospective, emisiuni de "Selectiuni din cele mai bune momente ale anului 2007". Asadar, pina si realizatorii sint constienti ca productiile lor au continut in majoritate momente ne-bune. N-ar fi mai indicat ca, in loc de atitea editii saptaminale, sa ni se difuzeze pe cap doar una singura – aia de la inceputul anului urmator, cu "Cele mai bune momente"?

* Ar trebui ca macar acum, la un an si zece zile de cind am intrat in UE (desi Uniunea Europeana chiar n-are nici o legatura cu subiectul, dar asta este argumentul cel mai des folosit de mass-media), prezentatorii de televiziune sa stie ca sfintul sarbatorit de noi luni a fost Ioan Botezatorul si nu Ioan Gura de Aur. Desi, intre noi fie vorba, au tot aparut pe micile ecrane, ce-i drept, mai multi sarbatoriti oarecum cunoscuti, din diverse domenii de activitate, oameni care muncesc si chiar oameni politici, avind si gura de aur – dar ala nu se pune, fiind aur dentar sau aur de trompeta.

* Ca veni vorba: in fiecare an, de Sfintul Ioan (Botezatorul, prin urmare!), intr-unele localitati de prin Ardeal se tine datina "Udatul Ionilor". La gerul care a fost saptamina asta, ne gindim ca in acest sfirsit de saptamina, prin aceleasi localitati se tine datina "Vindecatul Ionilor care au racit dupa udare".

* La fel ca in fiecare an, primul ger aduce si primele explozii de butelii prin apartamentele romanilor. Si, desigur, ii aduce pe reporterii speciali in fata blocurilor cu catastrofa in ele, iar acestia, tot desigur, se simt neaparat datori sa transmita prin videotelefon (e la moda si e tare bine, fiindca se vede prost si nu se stie cine vorbeste, daca e Cristian Zarescu sau Andreea Esca), sa ne spuna ca "bieti oameni au ramas acum, in plin ger, fara acoperis deasupra capului". Asta ne pare noua o precizare de mult bun simt: fara ea, am fi ramas cu impresia ca bietii oameni au ramas fara dusumele sau pereti deasupra capului. De fapt, dusumeaua familiei Clistir de la etajul patru reprezinta acoperisul (tavanul) familiei Clisma de la etajul trei, dar nu credem ca reporterii speciali s-or fi incurcat in asemenea subtilitati. Oricum, ca tot veni vorba despre clisma si clistir, ne pare oarecum normala pozitia presedintelui Basescu fata de numirea oarecum fortata a Noricai Nicolai (stiti la ce ne referim). S-a indoit el ce s-a indoit de Cioroianu, si s-a vazut ca tare bine a facut el ca s-a indoit. A avut incredere in noul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, si s-a vazut ca e un ministru bun. Anul e lung si de-abia a inceput.

 

P.S.: Am asteptat sa treaca zece zile din 2008 pentru a va aminti ca a aparut prin librariile patriei volumul de povestiri umoristice "Mersul Trenurilor", de Cip Iesan, cu ilustratii de Jup. E distribuit de Polirom si, din cite spun cei care deja l-au citit, e vesel. Prin urmare, este!

Comentarii