Ziua Cirnationala a Romaniei

marți, 26 decembrie 2006, 16:35
4 MIN
 Ziua Cirnationala a Romaniei

* Sarbatori fericite! Pina acum, speram ca v-au fost fericite, v-au fost exact cum vi le-ati dorit si ca sint in continuare la fel: leru-i ler, bradu-i brad, porcu-i porc (ultimul porc de factura neeuropeana, de altfel), soriciu-i sorici, cadou-i cadou etc-i etc. Trebuie sa recunoastem ca in ultimele zile, de dinaintea Craciunului si imediat dupa, ne-am cam ferit de televizor, ne-am cam temut sa il deschidem, din diverse motive. Un motiv ar fi traditionala si anuala invazie de colinde, colindatori si obiceiuri din mosi-stramosi, multe dintre ele actualizate conform cerintelor epocii. In ciuda temerilor noastre, s-a intimplat sa mai tragem cu ochiul si urechea; prin urmare, iata:

* Posturile noastre de televiziune au incercat sa fie originale de Craciun si, ca de obicei, nu le-a prea mers. La PrimaTV, clipul cu muzica interpretata de membrii juriului de la emisiunea "Megastar" n-a iesit rau, fiind vorba de vocea Aurei Urziceanu in prim-plan. In paralel, pe RealitateaTV am urmarit de ‘spe mii de ori acea preamarita adunare (adunatura?) de politicieni romani, sub fetele carora se putea ghici oarecum stinjeneala de a aparea impreuna, Nastase cu Cozmin Gusa, Funar cu Orban etc, linga bradul impodobit, intr-o poza sugerind impacarea si iubirea frateasca. Din clip a lipsit grupul statuar "Vadim Tudor sarutindu-se cu Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu". Pe de alta parte, s-ar mai putea spune ca toata gasca aia de politicieni strins uniti nu reprezinta decit o ilustrare a proverbelor "Corb la corb nu scoate ochii", "Cine se-aseamana se-aduna" sau "A tunat si i-a adunat".

* Tot la RealitateaTV, in cadrul emisiunii "Romania fara frontiere" (o editie despre Sarbatorile la Feldeu) din seara de Ajun, erau niste pusti care se pregateau sa se costumeze in osteni, pentru a juca o scena de teatru popular. Domnisoara (doamna?) reporter i-a intrebat: "Voi interpretati, asadar, rolul soldatilor din armata lui Irod, nu?". N-am mai auzit raspunsul, dar acesta poate fi doar unul, unul singur: "Nu!". Cei pomeniti in Noul Testament, soldatii care l-au rastignit pe Domnul Isus Hristos nu erau osteni din armata lui Irod, ci soldati romani din trupele de ocupatie. Irod nu avea armata: din anul 63 inainte de Hristos, Iudeea fusese inclusa in provincia romana Siria, iar regii iudei (printre care si Irod) erau un fel de marionete, domnind sub autoritatea proconsulului roman. In lumina proverbului "Divide et impera", evreii sub stapinire romana se impartisera in partide (obicei preluat pina si de romanii de azi): doar zelotii erau adeptii unei rezistente armate impotriva romanilor. Barabas, de exemplu, era zelot si participase la atentate, dar nu mai intram in amanunte si speram ca nu v-am plictisit cu aceasta micuta lectie de istorie, la care au lipsit, se vede, unii colegi din televiziuni. * Din pacate, din pacate, am avut din nou dreptate (scuzati, n-am gasit alta rima): din nou, ca in fiecare an la aceasta vreme, aceleasi titluri de stiri au brazdat (si tot vor continua sa brazdeze, eheeei, nu va faceti griji!) micile ecrane care n-au nici o vina: "De la masa de Craciun la Spitalul de Urgente", "Exces de sarmale", "Cu dumicatul in git", "Come alcoolice de Sarbatori" etc. Ultimele zile ar putea fi numite pe drept cuvint "Zilele Cirnationale ale Romaniei". Pentru multi, prea multi compatrioti, asta inseamna Sarbatorile de Iarna: sa se inghesuie si sa-si rupa nasturii paltonului prin magazine in numele spiritului prost inteles al Craciunului, apoi sa se puna la masa si sa-si scoata pirleala dupa post, sa bage in ei, sa toarne in ei, sa nu mai lase nimic in frigider, in beci, in crama, in camara, sa rada tot din farfurii si sa sece damigenele, acasa sau in vizite, sa faca schimb de impresii despre cirnati, piftii, sorici si chisca, sa se imbie reciproc la infulecat si baut in cinstea Craciunului, de parca a doua zi ar exploda o supernova si ar disparea toti porcii si toata bautura din lume, precum odinioara dinozaurii.

* Avem o satisfactie: ca au aparut chiar si asa, mai timid, brazii din import. Cu cit cererea de brazi din import va deveni mai mare, cu atit se vor taia mai putini brazi romanesti, ceea ce e bine. Desigur, e bine cu conditia ca braduletii micuti si draguti, ninge peste voi, sa nu creasca brazi falnici pentru a fi taiati ilegal sau la limita legii de vreun baron local al padurilor romanesti, sfirsind sub forma de cherestea pentru facut cofraje in care sa se toarne beton pentru a inalta din bani publici alta vila de baron local. Pofta buna in continuare, pe miine!

 

Comentarii