Campanie electorala incinsa la tara

marți, 05 iunie 2012, 23:26
2 MIN
 Campanie electorala incinsa la tara

Vlad Hogea, candidatul PP-DD la sefia Consiliului Judetean, acuza doi primari in functie de frauda si mita electorala. Hogea sustine ca primarul din comuna Victoria a oferit elevilor de la scoala „Ionel Teodoreanu" dulciuri, bani, jucarii second-hand, dar si bauturi alcoolice. Vlad Hogea mai spune ca ca minorii au fost filmati cu camerele ascunse in timp ce spuneau ca beau vin de la primarul Daniel Cretu, candidat USL pentru un nou mandat. Acesta a recunoscut ca a oferit materiale electorale. „A fost ziua de 1 iunie si am oferit copiilor dulciuri, brelocuri, tricouri, pixuri si cani cu sigla partidului. Nu le-am dat vin, este o minciuna", a declarat Daniel Cretu.

Conducerea Scolii „Ionel Teodoreanu" din Victoria sustine ca elevii nu au fost serviti in curtea institutiei cu bauturi alcoolice. „Pentru ca vineri, de 1 iunie, erau mai putini elevi, fiind zilele scolii, am convenit cu primarul sa le ofere dulciuri si jucarii sambata. Eu nu am participat, si nici copiii nu mi-au spus, dar chiar nu cred lucrul acesta ca s-ar fi dat cani cu vin in curtea scolii. Nici nu se pune problema de asa ceva", a precizat Liliana Aborsei, directorul scolii din Victoria. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean este de parere ca singurul vinovat este candidatul la primarie. „Scoala nu are nicio vina, pentru ca nu este organizator al actiunii, aceasta nu s-a desfasurat in timpul programului scolar, plus ca a fost deschisa pe un parteneriat cu comunitatea locala, care nu ar fi implicat asa ceva. E o chestiune de morala pe care trebuie sa si-o asume candidatul, ceva incorect si nepotrivit", a precizat Camelia Gavrila, noua sefa ISJ.

Acuzatii de fraudare a procesului electoral au fost aduse si primarului Benone Moruzi, care mai candideaza pentru un mandat din partea USL la Aroneanu. Vlad Hogea sustine ca primarul a facut carti de identitate pentru 161 de persoane din Republica Moldova pentru a influenta alegerile. In ultimii patru ani, numarul iesenilor care locuiesc in satul Sorogari aproape s-a dublat, de la 139 de oameni, conform statisticilor din 2008, la 307, atat cati au drept de vot acum. In plus, numarul locuintelor nu s-a modificat in aceasta perioada, 60 de case fiind acum in Sorogari. Diferenta ar fi zilieri adusi din Republica Moldova care s-au ales cu buletine de Aroneanu, desi nu locuiesc in comuna. „Sesizam DIICOT, SRI, Politie, Parchet, Birouri Electorale, toate institutiile care au competenta in combaterea fraudelor electorale sa intervina in forta. Niste mercenari sunt adusi de un primar USL ca sa-l voteze. Daca aceste persoane ajung sa voteze, vom sesiza organismele europene", sustine Hogea.

Primarul din comuna Aroneanu nu neaga problema comunitatii din Sorogari. „Exista intr-adevar o problema acolo. Sunt multi localnici care au luat in spatiu de-a lungul timpului diverse persoane. Acestia, de regula moldoveni, si-au facut buletine pentru a pleca in strainatate. Candidatul PP-DD, Maricica Ganga, nu este viabil in comuna si vrea sa gaseasca o scuza ca sa nu piarda", a spus Benone Moruzi.

Comentarii