Cine este vinovat pentru proasta dotare a spitalelor iesene?

marți, 31 iulie 2007, 20:43
5 MIN
 Cine este vinovat pentru proasta dotare a spitalelor iesene?

Rodica Bura, 50 ani, inginer

Ministerul Sanatatii, dar si autoritatile locale trebuie sa trateze cu seriozitate problema dotarilor din spitale. Eu nu am fost internata in nici un spital, dar am vizitat o persoana care era internata si, intr-adevar, aparatura era foarte veche acolo. Medicii isi fac datoria si sint bine pregatiti profesional, dar ramine de rezolvat problema dotarii, pentru ca e vorba de sanatatea si chiar de viata oamenilor care au contribuit la fondul de sanatate.

Constantin Sindilaru, 52 ani, filolog

Eu am fost odata la Policlinica cu plata si, ca sa mi se ia tensiunea, a trebuit sa tin eu chestia aceea care se pune pe mina, pentru ca nu mai avea scai si aparatul cred ca era de cel putin 30 de ani. Deci, un simplu aparat de masurat tensiunea, la o policlinica unde serviciile se platesc de catre beneficiari, nu poate fi inlocuit cu unul nou?! Bine, am fost si in spitale si am vazut ce e acolo. Tot aud ca un medic, ca sa poata conduce un spital, trebuie sa fie si un bun manager. Asa e, dar banii trebuie sa vina de undeva, nu? Am inteles, tot din presa, ca la Spitalul „Sfintul Spiridon" exista aparatura care a stat nefolosita nu stiu citi ani, pentru ca nu aveau bani sa plateasca specialistii sa o monteze. Am trecut pe bulevardul Independentei si erau deschise geamurile la clinica de stomatologie; privind inauntru, am vazut niste scaune de stomatologie pe care le stiu de acum vreo 30 de ani.

Ilie Anitei, 48 ani, controlor de calitate

Administratorii spitalelor sint cei care stiu sau ar trebui sa stie cam care este necesarul de aparatura, incit serviciile medicale sa fie ca pentru mileniul trei intr-un oras european. Stiti cit e contributia pentru CAS la un salariu de 12 milioane de lei vechi? Va spun eu: cam 20 la suta! Si citi salariati sint? Deci, bani ar fi. Se stie ca, in capitalism, problemele sociale sint pe ultimul loc, ceea ce nu mi se pare deloc normal, dar unele institutii, precum Casa de Pensii si Directia de Sanatate, ati vazut ce sedii frumoase au? Si pentru spitale nu sint bani? Cum vedeti, apare inca un contrast: cel intre sediile unor institutii si dotarile din spitale.

Ovidiu Pletea, 53 ani, gestionar

Presa are dreptate, cele descrise in articolul pe care l-am citit sint reale. Si ar trebui sa se implice si Ministerul Sanatatii, pentru ca nu se vede nici un semn ca ar face-o in vreun fel. A fost ministrul Sanatatii la Iasi; a fost, a plecat si el, cum au facut si altii, si nu s-a rezolvat nimic, cu toate ca fiecarui angajat i se retine din salariu bani pentru sanatate. Probabil acei bani nu ajung unde trebuie, pentru ca, daca ar fi sa mearga la Sanatate, s-ar vedea in dotarile spitalelor. Si nu e vorba doar de aparatura, ci si de mizeria din spitale, de mincarea care se da pacientilor. Daca ar fi sa ma imbolnavesc, n-as prea avea curajul sa ma internez, dar as face-o, pentru ca nu ar exista nici o alternativa. Eu stau in Tatarasi si vad pacienti care sint la Neurochirurgie stind la rind la farmaciile de vis-à-vis; trebuie sa te duci in spital cu medicamentele tale si cu pansamente si alte consumabile din astea, si nu e normal asa ceva.

Florentina Luca, 38 ani, referent

Sint intru totul de acord cu situatia prezentata in articolul din „Ziarul de Iasi", dar as adauga ca exista si un oarecare procent de neprofesionalism al unor cadre medicale, care primesc si acum „mici atentii" si, nu de putine ori, pacientii sint lasati sa astepte, daca nu dau nimic. Vina pentru dotarea necorespunzatoare si pentru toate aspectele negative o are Guvernul. De acolo incepe raul. Daca s-ar fi urmarit ca fiecare domeniu sa functioneze, ar fi aparut acte legislative adecvate, cu sanctiuni severe pentru abaterile constatate. Ar fi fost mai putine masini de lux si facilitati pentru cei de la virf si mai multi bani pentru sanatatea oamenilor.

Virgil Dionisie, 55 ani, tehnician

Am avut, recent, ocazia sa vad intr-o policlinica stomatologica privata aparatura relativ moderna. In spitalele asa-zise de stat, sigur ca au ramas obiecte „antediluviene". O vina au si medicii, care, uneori, se complac in a nu face nici o schimbare. Acum, de exemplu, imi vine in minte acel accelerator de la Spitalul „Sfintul Spiridon", care a zacut acoperit cu o prelata ani de zile in curte si nu stiu daca mai este performant macar in privinta caracteristicilor fizice, caci cele morale s-au diminuat oricum. Insa un microscop, chiar daca e vechi, doar arata ca un obiect de muzeu, dar, daca este facut de o firma de prestigiu, este de calitate chiar si in prezent. Cum, in general, exista multe obiecte vechi, eu as face o propunere: se cauta astfel de obiecte pentru muzeele medicale ale lumii, iar Romania, vinzindu-le pe bani buni, ar putea cumpara aparatura noua. Dar, discutind la modul serios, aceasta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar trebui sa se gindeasca mai mult la sanatatea populatiei si la dotarea spitalelor cu aparatura necesara decit la interesele individuale ale unor sefi cu diverse profesii care nu au nici o legatura cu medicina si cu sanatatea si care isi fac sedii luxoase, ca asa se poarta acum, cu birotica, aer conditionat si alte conditii si cu salarii mari, din care si-au facut vile, asa ca banii se duc pe apa simbetei, iar ministrul Sanatatii, care este criticat de multi, se cam lupta cu morile de vint.

Elena Trofin, 42 ani, laboranta

De curind a fost la Iasi ministrul Sanatatii. Oare nu a vazut cum stau lucrurile in spitalele iesene? A fost condus numai unde trebuia sa vada ca e bine sau, nefiind medic, dumnealui s-a uitat numai daca este curatenie si daca banii, citi vor fi fost dati, s-au cheltuit „corespunzator"? Domnul ministru banuiesc ca are in subordine si niste specialisti care ii pot explica de ce trebuie dotari moderne pentru spitale, incit serviciile medicale sa nu comporte riscuri. Din punctul meu de vedere, raspunderea este si a conducerilor spitalelor respective, dar si a ministerului si trebuie luate numaidecit masuri.

Valerian Moraru, 64 ani, pensionar

Interesant cum de in spitale dotarea este precara, in timp ce in cabinetele particulare ale unor medici situatia e total diferita. De aici se vede ca exista preocupare in domeniul privat si insuficienta preocupare, ca sa nu spun delasare, la stat. Guvernul are obligatia morala sa se ingrijeasca de sanatatea populatiei, a oamenilor care au contribuit de-a lungul anilor cu bani la bugetul pentru sanatate. Bineinteles, si directorii spitalelor trebuie sa faca demersuri pentru dotarea spitalelor.

Comentarii