Infractori vanati cu ajutorul tehnologiei

miercuri, 08 iunie 2011, 20:51
3 MIN
 Infractori vanati cu ajutorul tehnologiei

In Botosani au existat suficiente cazuri cu agresiuni din partea politistilor, detentii arbitrare ale cetatenilor si perchezitii ilegale, iar coruptia din politie si din sistemul judiciar a ramas o problema endemica. Cu toate acestea, tehnicile de investigare a politistilor si procurilor s-au schimbat destul de mult fata de acum de 20 de ani. Infractorii cibernetici sunt "vanati" acum de politisti specializati in infractiuni electronice. Hackerul care a intrat, anul trecut, in baza de date a Memorialului Ipotesti a fost prins, de exemplu, de acestia. Si analizele ADN au ajuns la ordinea zilei. In 2009, pentru a dovedi un furt de animale, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni au cerut inclusiv stabilirea profilului genetic la o vitica.

Expertizele judiciare ingroasa dosarele, iar accidentele rutiere aflate pe rolurile instantelor dovedesc acest lucru. Anul trecut insa, magistratii Tribunalului Botosani au primit si 191 de cereri de interceptare a convorbirilor sau pentru inregistrari ambientale.

Acestor tehnici li se adauga analizele chimice, cum au fost cele din cazul Amisculesei pentru a se dovedi ca alcoolul folosit la obtinerea bauturilor alcoolice provenea de la Baia Mare, dar si supravegherile cu tehnica pe baza de termoviziune, cum ar fi cazurile de contrabanda cu tigari din zona frontierei cu Ucraina. "Ca principiu, mijloacele de proba nu s-au schimbat prea mult, pentru ca ancheta se bazeaza in continuare pe probe materiale si audieri. Totusi, circa 20% din dosarele instrumentate la urmarire penala proprie au la baza inregistrarile audio sau video", a recunoscut Cristian Popovici, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.

Cunostintele de psihologie devin tot mai importante

Desi probele materiale sunt cele care conteaza cel mai mult intr-o ancheta, din ce in ce mai multi politisti si procurori au inceput sa se bazeze si pe cunostintele de psihologie, asa cum s-a intamplat in cazul minorului din Hanesti rapit si ucis in septembrie 2006, de fostul concubin al mamei. "Alegerea timpului in care se efectueaza audierea este un factor important, intrucat pe timp de noapte reactiile psihologice sunt diminuate, rezistenta la stres este mai scazuta, iar lipsa agitatiei caracteristice activitatilor de zi creeaza o stare de apasare psihica", spun anchetatorii. Iar asta nu e tot. Pana si modul in care se comporta suspectul este un indiciu. Iar cand audierile clasice nu dau rezultat, suspectii sunt confruntati direct fie cu probele, fie cu un complice. Li se prezinta martori directi, corpuri delicte, expertize dactiloscopice pana cand li se demonstreaza implicarea.

––

Practici violente folosite inainte de 1990

Cum se faceau anchetele inainte de 1990 o stiu doar cei mai in varsta. Pe langa bataia clasica, una dintre metodele uzitate de anchetatori era transformarea suspectului in "cosmonaut". Cosurile de gunoi vechi din nuiele li se puneau in cap suspectilor, dupa care urmau loviturile din lateral cu maturoaiele. Ametiti de lovituri, multi dintre cei anchetati cedau. O alta procedura era "aratatul pisicii". Intr-un sac de canepa se punea o pisica, dupa care cel anchetat era obligat sa intre in sac. Lovita, felina incerca sa evadeze si il zgaria cumplit pe cel anchetat. O alta metoda, la fel de violenta, era bagatul la "robot". In fapt, suspectul era introdus in camera de armament, unde se afla un militian cu un baston. Adus de la lumina la intuneric, suspectul nu mai vedea nimic, iar imediat ce se inchidea usa curgeau bastoanele din toate directiile, asa incat cel anchetat avea impresia ca loviturile vin din pereti.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii