„La 100.000 de locuitori este loc de doua mall-uri”

duminică, 08 martie 2009, 20:34
7 MIN
 „La 100.000 de locuitori este loc de doua mall-uri”

Rep.: – Sunteti unul dintre oamenii de afaceri care investesc in Botosani si de la care botosanenii au asteptari destul de mari. Cum va descurcati in contextul crizei actuale?

D.P.: – Nu exista nimeni in Romania in momentul de fata care sa nu fie afectat de criza. Nimeni nu traieste intr-un glob de sticla fara sa interactioneze cu ceilalti. Orice cetatean, fie ca este om de afaceri, fie ca nu, este afectat. Mai mult sau mai putin, in functie de cat de prudent si-a derulat afacerile pana in momentul de fata. Si eu sunt afectat, dar nu intr-un mod major, ca sa fiu obligat sa blochez vreo investitie. Nici pe departe sa intru in faliment, cum scriu oarecare fituici.  In ceea ce priveste mall-ul, contractul dintre noi si Primarie este unul de parteneriat. Eu am castigat prin licitatie un spatiu pentru a construi mall-ul. Nu mi l-a facut nimeni cadou, iar Primaria nu a investit niciun leu. Pana una alta eu am dat cateva miliarde (n.r. – lei vechi) Primariei si nu invers. Inginerii de la firma Veritas imi spun ca temperaturile sunt scazute noaptea si se distruge ce se lucreaza, de aceea am suspendat lucrarile.

– Dar vi s-au marit datoriile din cauza crizei?

– Spre deosebire de ce spun zvonacii, eu nu am construit mall-ul pe credit. Nu am imprumutat niciun leu, niciun euro, prin nicio societate de-a mea, pentru mall. Deci nu avea cum sa mi se stopeze finantarea.  Au aparut probleme, cum ca o firma nu a platit din august, din iulie, 50 de miliarde, 90 de miliarde… Eu trebuie sa platesc firma care-mi face un serviciu sau o lucrare. Ce face firma cu banii, nu e treaba mea. Daca prefera sa cumpere o masina sau sa se duca in Franta, in loc sa-si plateasca subcontractorii, furnizorii, nu ma priveste.

– Dar exista intarzieri ale lucrarilor cauzate de criza?

– Mall-ul presupune doua componente: constructia propriu-zisa si firmele din interior. Trebuie sa le ai pe-amandoua pentru a deschide. Nu poti sa ai doar constructia si sa n-ai firmele sau doar firmele. Ei, in conditiile crizei, pentru ca au scazut vanzarile foarte mult, o parte dintre firmele pentru care am insistat foarte mult sa vina in mall au spus ca nu mai pot deschide in acest an. «Muta deschiderea anul viitor, in martie, pentru ca am nevoie de un rulaj pe care banca nu mi-l aproba in acest an. Vreau sa trec anul asta cu bine. Sa mai exist si la anul». Vorbim de firme din interior, dar si de firme de afara, care spun ca, daca in Romania vor fi probleme mai mult timp, se retrag cu totul din tara. «Uvertura» se va deschide, in proportie de 99%, in martie anul viitor.

– Vor fi in mall si firme din Botosani?

– Aici am o mare rugaminte. Din Botosani, se face o presiune foarte mare pentru firmele care sa intre in mall. Sunt multe interese. Sa nu mai faca nimeni niciun fel de presiune ca niciun magazin alimentar, care va fi la parterul mall-ului, nu va fi din Botosani. Va fi o retea internationala. Eu vreau ca mall-ul sa fie un succes si mi-e greu sa fac succes cu o firma sau alta locala, care nu are vizibilitate.

– Este posibil sa schimbati partial sau total destinatia spatiului?

– Eu am inceput constructia in urma cu un an si o luna. 34.000 de metri patrati de suprafata construita. S-a lucrat foarte mult sau mai bine zis cat au putut firmele din Botosani. Pentru ca asta a fost rugamintea celor cu care am discutat cand s-a inceput, sa folosesc firme locale. Nu-i schimb destinatia. Nu fac birouri, apartamente, nu fac unitate medicala. Nu fac spital pentru municipiu. M-am saturat de cei care, cum se plictisesc, mai arunca o informatie. «Domnule, iti spun eu sigur..» Sunt ultimul care are decizia si nu am nici cea mai mica dorinta de a-i modifica destinatia.

– Care este valoarea lucrarii executate pana in prezent la mall?

– 12 milioane de euro. Nu-s doi lei. Sunt bani multi. Mai trebuie inca vreo noua milioane de euro, maxim 10. Am peste 50% din investitie facuta, deci orice banca poate acorda un credit pentru continuarea investitiei, pentru ca asta intentionez. S-au facut sapaturi, structuri, hidroizolatie, canalizari, asigurare utilitati, partial climatizare, hidranti, electrice, 90% dintre ele lucrate cu firme locale. Cu Veritas si Victor Construct si alte firme mai mici specializate pe tip de lucrari. Au fost 300 de persoane pe zi in santier, pana in ianuarie. Am achitat Primariei sapte miliarde de lei vechi, autorizatie si taxe.

S-au turnat pana acum 16.500 de metri cubi de beton.

– Ce va face sa credeti ca soarta mall-ului va fi alta decat a celorlalte doua magazine de mai mari proportii ce au cam dat chix la Botosani?

 – Si unul, si celalalt sunt prea mici si cu marfa mult prea asemanatoare. Oamenii se duc la un mall pentru a cumpara cateva produse din diverse categorii si economisesc astfel timp. In Botosani afacerile se fac cam dupa ureche. Daca s-ar fi apelat la specialisti investitiile ar fi avut o alta soarta. In ceea ce priveste mall-ul nu-mi fac griji. La 100.000 de locuitori este loc de doua mall-uri.

 – Din doua in doua saptamani suna cineva la noi la redactie si ne intreaba daca ati plecat in Canada. Ce se intampla?

– Eu sunt rezident canadian. Dar sotia mea si copilul sunt in Iasi. Daca ma duc in Canada stau o saptamana sau doua. Iar referitor la Botosani, vin aici cel putin la doua saptamani. Deci cine vrea sa ia legatura cu mine, poate. As vrea sa se termine cu zvonurile. Ma afecteaza ca imagine. Ma suna directorul unei banci din Iasi sa ma intrebe daca sunt in faliment si plecat in Canada. Ii voi actiona in instanta pe cei care mai si publica aceste zvonuri. Am investit 30 de milioane de euro in Botosani si nu cred ca voi scoate vreun leu peste ce-am investit in urmatorii 10 ani. Cu probe, nu cu vorbe. Din acesti bani, peste 20 sunt in constructie, deci, in mare parte, s-au dus la firme din Botosani. Si va dau un exemplu. Si cu toate astea se trezesc unii sa faca tot felul de comentarii. Sa faca mai intai ce-am facut eu si dupa aia sa comenteze.

– Cum merg celelalte investitii ale dumneavoastra din Botosani?

– La «Rapsodia», vedeti ca lucreaza peste 100 de persoane. Pana la sfarsitul lui aprilie vreau sa fie gata restaurantul si receptia, iar pana in iunie vreau sa fie finalizate parcarea subterana, centrul SPA, sala de conferinte, cluburile. Lucrarile sunt, insa, in intarziere cu sase luni. Nu din vina mea. Bani sunt. Toate firmele care au lucrat aici au primit banii la maxim cinci zile de la emiterea facturii.

– Putem vorbi despre un anumit grad de neseriozitate al firmelor din Botosani?

– Nu neseriozitate. Nu sunt pregatite sa lucreze la un anumit nivel. E greseala mea ca am ales pentru proiectare o firma din Botosani, care era obisnuita sa faca mai mult case. Poate trebuia sa aleg o firma din Iasi sau Bucuresti. Acum sunt in intarziere si pierd bani.

– Aveti si o investitie imobiliara in zona Imparat Traian. Stagneaza?

– Este o investitie realizata in proportie de 93-94%. Mai e de lucru o luna, o luna si jumatate. Cum a inceput criza, am stabilit si eu prioritatile, directiile catre care imi gestionez lichiditatile, logistica. Tatal meu nu are conducta de petrol acasa ca sa fac rost de bani. Am stabilit ca prioritate are restaurantul de la «Rapsodia» pentru contractele deja semnate pentru nunti si evenimente. Apartamentele mai pot astepta o luna-doua, pentru ca nu am semnat contracte cu data fixa. Dupa ce termin «Rapsodia» continui mall-ul si apartamentele. Si in zona Arca am cumparat un teren si astept sa se iveasca o oportunitate pentru a-l valorifica.

– Sunteti invinuit de o relatie foarte apropiata cu primarul Flutur. Cat v-a ajutat aceasta relatie in afaceri?

– Depinde ce intelegeti prin „relatie foarte apropiata". Ma intalnesc cu primarul Flutur o data pe luna. Este foarte apropiata? Nu mi-a pus piedici. Nu e un secret ca investesc aici si gratie lui. M-a incurajat, mi-a garantat ca procedurile ce tin de birocratie se vor derula fara intarzieri inutile. Este unul dintre oamenii cinstiti. Cunosc multi primari si, deci, stiu ce zic. Am fost in orase in care am spus ce vreau sa fac si mi s-a spus «comisionul este de 10%». Undeva in apropierea Botosaniului. Aici nimeni nu m-a intrebat de comision. Si apoi, eu nu am nevoie de sustinere politica pentru ca nu lucrez cu statul. Nu depind de Consiliul Judetean, de Primarie…

– Faptul ca sotia primarului lucreaza la societatea care detine Hotelul "Rapsodia" este o intamplare, este o chezasie a relatiei de amicitie pe care o aveti cu primarul sau e altceva?

– Eu intai am cumparat «Rapsodia». Am trimis aici o firma specializata in "human research" pentru a analiza salariatii si a spune ce angajari trebuie facute. S-au facut interviuri si unul dintre oamenii firmei era din Botosani si cred ca o stia pe doamna Flutur. Cand am inceput investitia la mall sotia domnului primar deja lucra la "Rapsodia". Si apoi, la privat nu merg chestii de genul «te rog angajeaz-o pe sotia mea, pe amanta mea, pe fiul meu». Banii mei ii cheltui pe oameni performanti, nimeni nu-mi spune mie pe cine sau pe ce sa-mi cheltui banii.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii