La noapte trecem la ora de vara

vineri, 27 martie 2009, 21:17
2 MIN
 La noapte trecem la ora de vara

Specialistii sustin ca trecerea la ora de vara le afecteaza in special pe persoanele obisnuite sa adoarma tarziu si sa nu se trezeasca foarte devreme. Asta pentru ca ritmul lor biologic ramane cel specific orei de iarna, insa obligatiile sociale le constrang sa se adapteze urgent la ora de vara.

Conform specialistilor efectele negative ale modificarii orei nu se mentin decat pe termen scurt. Psihologii sustin ca, daca odata cu aceasta modificare se instaleaza si astenia de primavara, exista riscul unui impact serios asupra sanatatii. De aceea, este recomandat consumul de vitamine sau produsi naturali care ajuta la reechilibrarea organismului si reglarea somnului.

"Este extrem de important ca somnul sa nu fie foarte afectat. O dereglare a ritmului de somn poate provoca probleme destul de grave unui om cu o activitate intensa, care devine tot mai obosit si care nu mai da randament. Neuronii au o limita de solicitare, care, daca este depasita, ne putem confrunta si cu afectiuni psihice", a precizat profesor doctor Nicolae Vlad, managerul general al Spitalului de Psihiatrie Botosani.

Reprezentantii CFR Calatori anunta ca trecerea la ora de vara va cauza intarzieri pentru trenurile de calatori aflate in circulatie in intervalul orar 3.01-4.00.

Ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932

In Romania ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai -2 octombrie). Incepand din 1997, ora de vara este valabila din ultima duminica din martie pana in ultima duminica din octombrie. In lunile de vara ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala, facandu-se economie de energie electrica. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii