Mii de internari refuzate la plata

luni, 27 aprilie 2009, 21:21
2 MIN
 Mii de internari refuzate la plata

Pentru prima data, reprezentantii institutiei, presati si de lipsa banilor, ataca modul in care se fac internarile. "Internari facute din burta. Asta se poate spune despre o multime de astfel de cazuri de la Spitalul Judetean si Maternitate, dar si de la celelalte unitati sanitare. Casa nu poate sa deconteze tot ce fac ei, cum vor si fara niciun control. Sunt foarte multe cazuri care nu au ce cauta in spital. Peste tot in lumea civilizata exista liste de asteptare, la noi, insa, nu. Te trezesti noaptea ca te doare o unghie si mergi la spital si vrei internat. O multime se interneaza pentru ca au nevoie la dosarul de pensionare. Daca vor dosar, sa plateasca", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS.

Oficialul sustine ca la ultimul control facut la Spitalul Judetean, doua din patru foi de internare au fost invalidate, una din ele fiind pentru o banala infectie urinara. In baza acestor verificari, CAS a refuzat sa deconteze peste 10.000 de internari efectuate in 2008, managerii spitalelor trezindu-se ca trebuie sa acopere o parte din serviciile medicale cu bani din bugetul propriu. Ca sa nu mai ajunga in aceasta situatie, conducerea spitalului a stabilit criterii precise la internare. Astfel, vor fi internate in primul rand urgentele, bolnavii cu afectiuni mai putin severe urmand sa fie trecuti pe liste de asteptare.

"Se vor face programari si tot ce trebuie facut si se poate face in ambulatoriu se va face in ambulatoriu. Se vor face internari de zi. Nu vom mai interna peste numarul din contract. Vom face totul pentru a ne incadra in buget. Care nu sunt urgente, asta este viata. Eu ce sa fac? Sa muncesc si sa nu ne dea banii?", a precizat Doru Muntianu, managerul general al Spitalului Judetean dupa discutiile avute cu conducerea CAS. Acesta este de parere ca peste 40% dintre cazurile care vro ajunge la spital vor fi trecute pe listele cu programari.

Unitatea pe care o reprezinta a avut aproape 2.000 de cazuri refuzate la plata, in timp ce Maternitatea a avut aproape 5.000.  Managerul recunoaste insa, ca, prin crearea listelor de asteptare, cazurile cronice care nu ar avea nevoie de internare s-a acutiza si ar deveni urgente. Si medicatia data bolnavilor va fi controlata la sange, pacientii urmand sa primeasca medicamentele cele mai ieftine.

Internari refuzate la plata au fost inregistrate si la Spitalul de Psihiatrie.

12.500 de pensionari stau cu lunile in spital

Potrivit statisticilor, in judetul Botosani sunt peste 12.500 de pensionari pe caz de boala, adica aproape 20% din numarul pensionarilor de asigurari sociale de stat. In functie de gradul de invaliditate, unii trebuie sa stea internati si cate 90 de zile pe an sau chiar mai mult. In caz contrar, acestia risca sa fie considerati apti de munca si sa piarda pensia. Astfel, o mare parte a internarilor a fost facuta fara a se tine cont de un protocol clar privind cazurile care pot fi internate.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii