Profesori ramasi fara elevi

duminică, 26 septembrie 2010, 20:48
2 MIN
 Profesori ramasi fara elevi

Scoala 13 a fost candva cea mai mare unitate din Botosani si a doua din tara. Asta inainte de a fi construite scolile 17 si 16, care au absorbit o parte a copiilor din cartierul Primaverii. "Prin 1980 am avut 3.200 de elevi, cate sapte-opt clase pe nivel, acum avem doar doua-trei. In total 460 de elevi, iar de anul scolar trecut invatam numai de dimineata", a spus directorul Ioan Strujan. Potrivit oficialului, numarul elevilor a scazut dat fiind faptul ca populatia din cartier a imbatranit. La aceasta se adauga plecarile in strainatate, dar si decizia multor cupluri de a avea un copil dupa multi ani de convietuire in comun. "Sunt mai pragmatici, multi au inceput sa-si numere banii din buzunar si vad ca nu au cu ce creste copiii", a precizat Ioan Strujan. Din acest an se lucreaza intr-un singur schimb si la Scoala 2 din cartierul Parcul Tineretului.

La Scoala 10 nu se mai lucreaza in trei schimburi de opt ani. "Au fost ani in care aveam 1.600 de elevi, acum sunt 600. De trei-patru ani ne-am stabilizat la trei clase pe nivel, in conditiile in care populatia scolara este in scadere. Ne bucura faptul ca suntem preferati si de elevi care locuiesc in alte zone ale orasului", a declarat Gheorghe Onofras, directorul scolii.

Pana acum patru ani si activitatea Scolii 6 "Grigore Antipa" era structurata pe trei schimburi. Numarul maxim de elevi a fost de 2.500. Erau perioade in care cinci-sase clase de elevi nu aveau un spatiu al lor, fiind mutati in locul claselor care aveau educatia fizica sau ora de laborator. Anul trecut in scoala au invatat 890 de elevi, numarul lor scazand cu 40 din aceasta toamna.

Scaderea populatiei scolare afecteaza si activitatea liceelor, unele unitati, printre care grupurile scolare "Elie Radu", de Industrie Usoara sau Sendriceni nereusind sa constituie clasele prinse in planul de scolarizare.

Specialistii estimeaza mentinerea trendului descendent

Conform datelor Institutului National de Statistica, populatia scolara a Romaniei va scadea in anul 2050 la 2,402 milioane persoane, de 1,9 ori mai putin decat in 2009. In urmatorii ani, populatia scolara va scadea treptat, mai accentuat in primii ani si apoi mai lent. Cauzele acestei situatii sunt natalitatea in continua descrestere si cresterea abandonului scolar (in special dupa 1989).

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii