Am votat la Londra, nu la Focsani

Subtitlu

luni, 11 iunie 2012, 21:01
4 MIN
 Am votat la Londra, nu la Focsani

Am urmarit cu destula atentie alegerile locale de duminica, din Romania si am incercat sa fac o comparatie cu alegerile care au avut loc recent aici, in Anglia. Luna trecuta, pe 3 mai, londonezii au mers la vot pentru alegerea primarului si a celor 25 de membri ai „London Assembly". La fel ca si la Focsani primarul si cei 25 de consilieri sunt responsabili, impreuna, de multe aspecte ale vietii de zi cu zi a londonezilor, incluzind aici transportul, politia, protejarea mediului, dezvoltarea economica si nu in ultimul rand proiectele imobiliare. Locuitorii Londrei au putut merge la vot fie pentru ca sunt cetateni britanici, ori ai Commonwealth-ului sau provin din tarile membre UE, asa cum sunt si romanii stabiliti in UK. Toti alegatorii insa au putut vota doar daca s-au inregistrat in sistemul de vot pana la data de 18 aprilie 2012. Aceasta inseamna ca fiecare londonez trebuie sa mearga la consiliul local din districtul sau si sa se inregistreze ca alegator.

Boris Johnson, in nici un caz Bacinschi-ul londonezilor

Unii dintre cei cu care am stat de vorba au recunoscut faptul ca nu au avut parte de o campanie electorala agresiva, asa cum se obisnuieste in Romania. Principalele probleme cu care se confrunta londonezii sunt la fel cu ale tuturor, ele se refera la nivelul infractionalitatii, transportul in comun, locuri de munca si locuinte. Romanii rezidenti si-au manifestat insa dezaprobarea fata de campania de denigrare a lor declansata de catre presa britanica, cea care a sprijinit candidatura lui Boris Johnson, candidatul Partidului Conservator. 5,8 milioane de londonezi au fost asteptati la urne luna trecuta. Ce mai importanta miza a alegerilor a fost bugetul de 14 miliarde de lire sterline si calitatea de ambasador pentru Jocurile Olimpice din aceasta vara. In plus, la Londra primarul conduce sistemul de transport in comun si are anumite puteri in ceea ce priveste politia si locuintele.

Urne fara paza…

In Anglia nu se voteaza neaparat duminica. Scrutinul a avut loc joia, o zi obisnuita din saptamana. Programul de vot este de la 7 dimineata pana la 22.00. Ca si la noi, si la Londra primii care au mers la vot au fost pensionarii, persoanele cu dizabilitati si cele casnice. In Regatul Unit poti vota in trei feluri: direct la urna, prin corespondenta sau printr-un delegat. Sectiile de vot? Sunt situate in localurile scolilor, sali de clase sau sali de sport. Nu tu politisti si jandarmi care sa pazeasca sectiile, nu stampile, nu tu jdemii de membri ai sectiei care sa aibe chipurile, reprezentativitate din toate partidele. In fiecare sectie de votare am gasit cate trei urne din plastic deschise fara paza, trei amarate de cabine demontabile, fara perdelute, doua persoane la prezidiu cu listele de vot, una la urne si una la cabinele de vot, toate cu rol de indrumator. Toate amabile. Nu se agita nimeni, nu se omoara nimeni pentru ulei sau zahar, galeti si pixuri, tipii astia nici macar nu se gandesc sa fraudeze votul. Nici nu se dau mici si bere gratis in ziua votului si nici nu vin oamenii primarului sau ai candidatului sa te duca gratis la vot cu masina mica. Nu este niciun politist sau jandarm in sau pe linga sectia de vot. Nimeni nu isi bate capul sa vegheze la corectitudinea votului, atata vreme cit exita camere de luat vederi (CCTV) absolut peste tot, in toate incintele publice, pe stilpi, pe strazi si pe trotuare.

"Eu l-am ales pe Ken"

Am fost intr-o sectie in Hackney. Aici am dat de romanul Sorin Mircea, 51 de ani, taximetrist care iesise de la urne. "Daca nu as fi stiut de pe net nici nu imi dadeam seama in ultima luna ca este campanie electorala pentru alegerea primarului. Nu tu bannere, nu tu flayere (leaflets), nu tu afise la tot pasul, niciun panotaj electoral prin Londra, pazit de politistii comunitari zi si noapte. Nu tu panouri luminoase cu "Voteaza-l pe cutare!" sau "Alege-l pe X-ulescu!" Nimic din toate astea. Culmea! Abia in ziua alegerilor am vazut niste masini cu stegulete albastre si megafoane pe aici prin Hackney care chemau la vot si faceau putina propaganda pentru primarul in functie, conservatorul Boris. Si cam atat! Eu l-am ales pe Ken, ca are un program destul de deschis pentru imigranti, a promis reducerea biletului la transport si ceva reducere la unele taxe, dar cine stie cine va iesi!", a ridicat sceptic din umeri taximetristul. Lupta dintre conservatorul Boris Johnson, actualul primar in functie si fostul primar laburist Ken Livingstone, din perioada 2004-2008, s-a transat in favoarea primului. Si nici la Focsani cred ca nu mai sunt surprize. Chiar daca in general problemele londonezilor sunt cam aceleasi ca si ale focsanenilor, deosebirile intre campania de la Focsani si cea de la Londra si intre atitudinile politicienilor de pe malul Milcovului si ale celor de pe malul Tamisei sunt insa uriase. (Doina GANEA)

Comentarii